40 forintból készíthető rizsital házilag: 3 tejpótló ital recepttel, ami laktóz- és tejfehérje-érzékenységgel is iható
Laktózmentes tejpótló italokat házilag is készíthetsz, ráadásul a boltinál sokkal olcsóbban.

rizsital
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A tehéntejre egyre többen keresnek alternatívát, ki környezetvédelmi megfontolásból, ki egészségügyi okokból kifolyólag. A hagyományos tejtermékek ugyanis sem a tejcukorra, azaz laktózra, sem a tejfehérjére, a kazeinre érzékenyek számára sem fogyaszthatók.

Bár laktózmentes tejtermékek kaphatók a boltokban, sokan inkább a magitalok felé fordulnak, melyek előállítása fenntarthatóbb az állati eredetű árukkal szemben, fehérje- és ásványianyag-tartalmuk viszont kielégítő. 

Ha az ízük elnyeri az ember tetszését, egy probléma még biztosan marad a magitalok kapcsán: meglehetősen drágák, rendszeres fogyasztásuk komolyan megterheli a pénztárcát. Az olcsóbb italok 400 forinttól kezdődnek literenként, de akár az 1000 forint körüli árat is elérhetik. Szerencsére otthon is elkészíthetők néhány alapanyagból, így pedig az áruk is minimális lesz.

Rizsital fillérekből

Rizsitalt többféle módon is készíthet otthon az ember, gyakran nyersen áztatják, ám a legfinomabb megoldás az, ha fél bögre, nagyjából 10 dekagramm rizst megfőz kétszeres vízben, majd ezt három-négy bögre vízzel alaposan összeturmixolja, és egy teaszűrőn átszűri. Egy csipet sóval ízesíthető. 

Ha egy 4-500 forintos rizst veszünk alapul, összességében 40-50 forintból kijöhet egy liter gabonaital. A rizsital ráadásul remek maradékmentő ötlet is lehet, az ebédről megmaradt natúr főtt rizst négyszeres mennyiségű vízzel összeturmixolva. Ez hűtőben tartva néhány napig fogyasztható. A sűrűje leülhet az aljára, érdemes használat előtt felkeverni. Ezzel a recepttel akár hajdinából és más gabonákból is készíthető tejpótló ital.

Zabital házilag

A zabital ugyancsak olcsón, különösebb macera nélkül elkészíthető otthoni körülmények között. Ehhez 100 gramm zabpehelyre van szükség, amelyet annyi vízben kell áztatni néhány órán - vagy akár egy éjszakán - át, amennyi bőven ellepi. Ha a zab kellőképpen megszívta magát, turmixold át, tegyél bele még egy 7-8 deciliter vizet, és együtt is turmixold meg kicsit, végül szűrd le. Egy csipet só vagy kis cukor, édesítőszer ízesítheti. 60-70 forintból kijöhet egy literrel így, hűtőben néhány napig eltartható. A fennmaradt massza pedig akár a müzliszeletbe is mehet.

A cikk az ajánló után folytatódik

A legfontosabb illemszabályok: a mindennapi és hivatalos protokoll alapjai

A Femina Klub novemberi vendége Görög Ibolya protokoll-tanácsadó lesz, akivel az est során többek között az alapvető illemszabályokról, valamint a mindennapi és az üzleti viselkedés helyes formáiról beszélget Szily Nóra, az estek háziasszonya.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2021. november 15. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Mandulaital házilag

Sokan nagyon kedvelik a mandulaitalokat is, ami ugyancsak borsos áron kapható a boltokban, drogériákban, igaz, maga a mandula sem olcsó mulatság. Ha valakinek terem a kiskertben, esetleg a piacon jó áron jut hozzá, egy bögre mandulából már nagy adag készíthető.

Áztasd be néhány órára - vagy egy éjszakára - annyi vízbe, amennyi ellepi, majd öntsd fel négy bögre vízzel, turmixold össze alaposan, végül szűrd le. Ízesíthető egy csipet sóval, de ha édességekhez használnád, akár vaníliával és cukorral is. Hűtőben három-négy napig eláll, de fogyasztás előtt érdemes felkeverni. A fennmaradt massza itt is felhasználható süteményekhez, például muffinhoz.

Ugyanezen a módszeren alapulva török mogyoróból is értékes, gazdag ital készíthető, de más olajos magvakból, sőt akár gesztenyéből is.

Fehérjepótlás növényi forrásból

A húson túl számos növényi eredetű étel is tele van fehérjével.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük