Egészségesnek hiszik, de környezeti katasztrófához vezet: a mandulatej a legproblémásabb tejpótló

A mandulatej előállítása kész környezeti katasztrófa, amely a méhek pusztulásához vezet.

mandulatej
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A tehéntej helyett egyre többen választják a magtejeket, így a mandulatejet - vagy hivatalosan megengedett elnevezésén a mandulaitalt. Talán sokan nem is gondolnák, hogy a tejpótló alternatíva előállítása valójában nagy környezeti károkkal jár.

Van, aki a laktózérzékenysége vagy más egészségügyi panasza miatt keres alternatívát a tejre, más etikai vagy fenntarthatósági szempontok miatt igyekszik a növényi alapú étrendet előtérbe helyezni, az azonban látható, hogy a mandulaitalok népszerűsége az elmúlt időszakban óriásit nőtt.

A mandulatermesztés is káros a környezetre

A kereslet csak az Egyesült Államokban öt év alatt 250%-kal nőtt, amit a mandulatermesztők igyekeznek is kiszolgálni, ám hatalmas környezeti károkat okoz, mivel a növény jelentős vízigénye mellett a beporzásáért az egyre csökkenő méhpopulációkat kell kizsigerelniük. 

A kaliforniai gazdaságok - ahonnan az italokhoz szükséges alapanyagok 80%-a származik - a méheket többnyire szerződéssel, a beporzás idejére veszik kölcsön jó pénzért a méhészetektől. Mivel a mandula az elsők között virágzik, a méheket a megszokottnál korábban kell felébreszteni, ami már jelentős terhet ró a szervezetükre, gyengítve az immunrendszerüket. 

A földeken aztán sok méhcsalád tevékenykedik egyszerre egymás közvetlen közelében, ami ahhoz vezet, hogy a legyengült rovarokat a méhbetegségek is súlyosabban érintik. Ennél is nagyobb problémát jelentenek azok a növényvédő szerek, amelyek ugyan maximalizálják a termelést, a méhekre nézve mégis károsak, és egész családok pusztulását is okozhatják.

A cikk az ajánló után folytatódik

A The Guardian cikke szerint akad olyan méhész, akinél összességében a rovarok 30%-a elpusztul egy-egy szezon végére, és a nemzetközi tendenciák is hasonlóan alakultak a tavalyi évben. Ám a pénz beszél: a méhészeknek a bérbeadásból sokszor több bevételük származik, mint az egész évben termelt méz eladásából, így kölcsönös függőségben vannak a mandulatermesztőkkel.

Méhbarát mandulatermesztés a cél

Megoldás természetesen létezik, ám a termesztők még nem igazán érdekeltek benne, mivel a folyamatot rövid távon megdrágítaná, és a termőterületet csökkentené, így a profitot jelentősen visszavethetné. A méhbarát módszerrel működő növénytermesztés érdekében indult el a Bee Better program minősítési rendszere.

A tanúsítványt birtokló gazdaságok a monokultúrás termesztés helyett sokszínűségre törekszenek a földeken, műveletlenül hagyva, vagy virágos méhlegelőket kialakítva egy részükön, amelyek nem ösztönzik a méheket arra, hogy távolabb, esetlegesen peszticidekkel permetezett földeken keressék a számukra szükséges változatosságot.

A Magyarországon fellelhető mandulaitalokon még nem találkoztunk ilyen jelzéssel, ám a hagyományosnál jóval megbízhatóbb forrásnak számítanak az organikus gazdaságok, emellett az ellenőrizhető helyről származó rizs- vagy zabtej is jobb alternatívát jelent, ezek ráadásul házilag, olcsón is előállíthatók.

A világ legszennyezettebb folyója a textilipar áldozata

A textilgyártás felfoghatatlan környezeti pusztítást végez az iparvidék közelében, noha erről keveset hall az ember. Mutatjuk képeken a Citarum folyót és a környezetében élőket.

Ezt is szeretjük