Amit laktózérzékenyként muszáj tudni: mikor és hogyan kell bevenni a laktázenzimet?

A laktázenzim pótlásánál oda kell figyelni néhány szabályra.

tabletta-szedes-gyogyszer
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A laktózérzékenység rendkívül gyakori probléma, a tejtermékekben megtalálható tejcukor megemésztésével sokaknak akad gondja, amire a laktózmentes, esetleg tejmentes termékek és a laktázenzim pótlása is megoldást nyújthat.

A laktázenzim normális esetben természetes formában is jelen van a vékonybélben: ez az anyag segít a laktózt szőlőcukorra és galaktózra bontani az emésztés során. A tejcukorérzékenyeknél azonban nem, vagy csak kis mennyiségben termelődik, ennek hiányában pedig a laktóz csupán a vastagbélben tud lebomlani, ami miatt a folyamat erős puffadással, görcsökkel járhat. Ilyen esetben jobb az enzimet a tejtermék fogyasztása előtt pótolni.

A laktázenzim pótlása

A laktázenzim tabletta formájában is bevihető a szervezetbe, ám szedésénél érdemes arra figyelni, hogy akkor hasznosul igazán jól, ha a szájban elrágja az ember közvetlenül vagy pár perccel az étkezés előtt. Nem véletlen, hogy rágótablettaként is kapható.

Az enzim adagolásáról a legjobb kikérni egy gasztroenterológus tanácsát egy hidrogénkilégzéses tesztet vagy vérből történő laktózintolerancia-vizsgálatot követően, aki vényköteles tablettát is írhat fel a pótláshoz.

Egy tabletta 2 deciliter tejhez elég

Természetesen a vény nélkül kapható gyógyszerek betegtájékoztatójában is szerepelnek útmutatók az adagolásra vonatkozóan, mivel mindez függ az elfogyasztani kívánt laktóz mennyiségétől is. A enzimpótló szerek többségére igaz, hogy egy tabletta vagy rágótabletta 10 gramm tejcukrot tud lebontani, ami nagyjából 2 deciliter tehéntejben található mennyiségnek felel meg, ezzel a számmal érdemes kalkulálni az ételekhez hozzáadott tej esetében is.

Az élelmiszerek laktóztartalma

Nemcsak a sima tehéntej tartalmazza a laktózt, de a belőle készült tejtermékekben is van. A túró 100 grammonként nagyjából 3-4 grammot tartalmaz, így egy tabletta több mint 2 dekagramm lebontására képes, nagyjából ezek az arányok a zsírosabb tejszíneknél is. A joghurtokban 4-5 gramm van deciliterenként, így az általában ajánlott adagolás szerint 2 deciliterre érdemes egy tablettát bevenni.

Ezzel szemben a tejporokban 100 grammonként akár 30-50 gramm laktóz is lehet, így ha evőkanalanként nagyjából 20 grammnyi tejporral számol az ember, egy kanálnyihoz nagyjából egy tabletta szükséges is lehet. A savópor pedig még ennél is többet, 60-70 grammot is tartalmazhat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szűrővizsgálat házilag

Az emésztőrendszeri bajok sokszor egészen addig rejtve maradnak, amíg tüneteket nem okoznak. Épp ezért hasznos otthon is elvégezhető tesztünk, mert már a korai stádiumban kimutatja a szabad szemmel nem érzékelhető vérzéseket a székletben, aminek köszönhetően sok betegséget megelőzhetsz.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Sokkal jobb a helyzet a hosszan érlelt sajtoknál, amelyekben az elkészítés folyamata során lezajlik a lebontás, így 0,1 grammnál kevesebb laktózt tartalmaznak dekagrammonként. Ilyen többek között a parmezán, az ementáli, de a gouda, a brie vagy a rokfort sajt is.

Laktózmentes ételek, italok

Mára természetesen számos tejtermék kiváltható laktózmentes változattal is, amelyek ugyancsak hozzáadott laktázenzimet tartalmaznak, ennek segítségével pedig a tejcukor lebontása már az emésztőrendszerbe kerülés előtt megtörténik. Az előírás szerint laktózmentesnek az a termék számít, ami 100 grammonként 0,1 gramm vagy annál kevesebb tejcukrot tartalmaz.

Ennél jóval nagyobb problémát jelent a laktózérzékenyek számára, hogy a tejcukor nem csak a tejtermékekben van jelen, a tejszármazékok egészen más élelmiszerekbe, legfőképp a feldolgozott ételekbe, szalámikba, húskészítményekbe, szószokba is belekerülnek, így rendkívül nehéz feladat kikerülni az anyagot.

Noha az adagolást érdemes gasztroenterológus szakorvossal is leegyeztetni, az enzimet túladagolni az eddigi ismeretek szerint nem lehet, mivel a nem hasznosuló mennyiség egyszerűen kiürül a szervezetből. Ezért akkor is ajánlott a tabletta bevétele, ha egy adott étel összetevői ismeretlenek az ember számára, így nem biztos, hogy az étel teljesen mentes laktóztól.

Laktózérzékenyeknek is jár a támogatás

Az orvost felkeresni már csak azért is érdemes, mert a laktáztabletta szedése és a laktózmentes diéta jelentős pluszköltségekkel jár, az igazolt intolerancia esetén ugyanakkor éves szinten 89 ezer forint támogatás jár az embernek.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük