A laktózérzékenység 5 gyakori tünete: több mint 100 ezer forint járhat évente az érintetteknek

A laktózérzékenységet néhány jellemző tünet segít felismerni.

hasfajas
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A laktózérzékenység sokakat érintő egészségügyi probléma, melynek lényege, hogy a szervezetben nem termelődik elégséges laktázenzim, mely nélkülözhetetlen a tejtermékekben levő tejcukor lebontásához, így azt nem képes megfelelően megemészteni a szervezet.

Az elsősorban az emésztő szervrendszert érintő tünetek megelőzését szolgáló étrend kialakítása szerencsére ma már nem okoz lehetetlen kihívást az érintettek számára. A laktózintolerancia esetén a tej- vagy laktózmentes termékek és a laktázenzim pótlása egyaránt megfelelő megoldást jelenthet. A diagnózisig azonban sokan el sem jutnak, pedig a felismerés sok felesleges szenvedéstől kímélné meg az embert.

A laktózérzékenység jellemző tünetei

A laktózérzékenység gyakori jelei közé tartozik a fokozott gázképződés, a hasmenés, a haspuffadás, a görcsös hasfájás, az emésztőszervek korgása. Gyanúra adhat okot, ha a tejtermékek elfogyasztását követő néhány órán belül kialakul a kellemetlenség. Súlyosságuk mértéke az elfogyasztott laktóz mennyiségétől és az érzékenység mértékétől is függ, van, aki egy kevés tejet még következmények nélkül képes elfogyasztani például a kávéjához, másoknak ez már érezhető problémát okoz.

Sokkal ritkábban, de előfordulhat, hogy hányinger, fejfájás, koncentrációs zavar vagy székrekedés is jelentkezik, ám ezek egyike sem kifejezetten jellemző tünet.

A laktózintolerancia vizsgálatának bevett gyakorlata a hidrogénkilégzéses teszt, amelynek során laktózt oldanak fel egy pohár vízben, amelynek elfogyasztása után megadott időnként egy készülékbe kell fújni, így mérik a kilélegzett levegő hidrogénszintjének emelkedését. Az eredmény alapján állítja fel a szakorvos a diagnózist.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szűrővizsgálat házilag

Az emésztőrendszeri bajok sokszor egészen addig rejtve maradnak, amíg tüneteket nem okoznak. Épp ezért hasznos otthon is elvégezhető tesztünk, mert már a korai stádiumban kimutatja a szabad szemmel nem érzékelhető vérzéseket a székletben, aminek köszönhetően sok betegséget megelőzhetsz.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Az egészségügyi problémára való hajlam kimutatható többek közt a szájnyálkahártya felszínéről vett minta genetikai vizsgálatával is, ám ez a diagnózishoz önmagában nem elég.

Adókedvezmény igényelhető rá

Amennyiben a kilégzéses teszt igazolja a laktózérzékenységet, adókedvezmény igényelhető, mely 2021-ben havonta 8 370,

az egész évre vonatkozóan 100 400 forint adójóváírást jelent, mely a diagnózistól kezdődően igényelhető, de legfeljebb öt évre visszamenőleg, az évente aktuálisan érvényes összeg mértékéig.

Az igényléshez a pozitív teszteredmény mellett a szakorvosnak kell kiállítani egy igazolást, mely feljogosítja a pácienst az adókedvezmény igénybevételére. Ezt követően lehetséges a havi vagy az egy összeg mellett dönteni: előbbi esetben a munkáltatónak kell leadni a kitöltött adóelőleg-nyilatkozatot, utóbbira adóbevalláskor van lehetőség - a részletekről korábbi cikkünkben írtunk. A kedvezmény SZJA-köteles jövedelemre vehető fel, ezért nyugdíj, gyes és katás vállalkozás esetén nem igényelhető.

A laktázenzim szedése sem mindegy

A laktázenzim szedésénél azzal is érdemes tisztában lenni, hogy hány tablettát kell az adott tejtermékmennyiségre szedni, és mennyivel az étkezés előtt.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük