Kevés tápanyag, sok kalória: ezt eszik ma a gyerekek Magyarországon

Gyakori a családoknál a mennyiségi ételfogyasztás, sok gyerek nem kap elég tejet és tejterméket.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A fejlődés egyes szakaszaiban a gyerkőc úgy nő, mint a gomba, ám cseppet sem mindegy, hogy mitől. Hiszen csak kiegyensúlyozott, minőségi táplálkozással biztosítható számára a megfelelő testi és szellemi fejlődés, mely nem csupán az egészségét, hanem az energia-egyensúlyát és a jó közérzetét is megalapozhatja.

A szülő persze igyekszik a fentieknek eleget tenni - de vajon biztos, hogy a gyerek megkapja mindazt, amire a fejlődésben lévő szervezetnek szüksége van, például elegendő tejet és tejterméket vesz magához?

A Mona Hungary Kft. 2011. nyarán végzett felmérése során igyekezett feltérképezni, hogy vajon mennyire népszerű és elfogadott ezek fogyasztása hazánkban, mit tudnak róluk a szülők, és általában mi jellemzi az iskoláskorú gyerekek étkezési kultúráját. A válaszadók olyan 25-49 éves kor közötti anyukák, akiknek 6-15 év közötti gyermekük van.

Minőség helyett mennyiség

Mint kiderült, sok családban a mennyiségi ételfogyasztás játszik döntő szerepet ahelyett, hogy a tápanyagok, tápértékforrások minőségére helyeznék a hangsúlyt. Így például a 6-15 év közötti gyermekeknek csupán négyötöde fogyaszt napi rendszerességgel tejterméket, igaz, ezek többsége akár több napszakban is így tesz.

Mindazonáltal a vizsgált célcsoport legfőbb fehérjeforrása a tejtermékek köre, azon belül is a tej - ennek ellenére az édesanyák több mint harmada gondolja úgy, hogy a jelenleginél több tejet kellene gyermeke napi étrendjébe beépítenie. Ugyanakkor a tej vs. gyümölcs, gyümölcslé kérdésben inkább az utóbbiak mellett tették le a voksukat.

További érdekes adalék, hogy a válaszadók véleménye szerint a 6-15 év közöttiek 28%-a hasonló mértékben fogyaszt egészségtelen ételeket, mint egészségest, további 6%-uk pedig kifejezetten egészségtelenül táplálkozik.

A fejlődésben lévő szervezetnek több fehérje kell

A Nemzetközi Táplálkozáskutató Intézet dietetikus szakértője is megerősíti, hogy a gyerekeknek több tejterméket kellene fogyasztaniuk. Mint Vági Zsolt, az intézet ügyvezető igazgatója elmondta, az iskoláskorúak fehérjeszükséglete messze meghaladja a felnőttekét - ez azt jelenti, hogy a gyermekeknek arányaiban több tejre, tejtermékre, tojásra és húsra van szüksége, mint a felnőtteknek. Étrendjük kialakítása különös figyelmet igényel a szülők részéről, hiszen a gyermek állandóan fejlődik, erősödik, gyarapodik és növekszik, így szervezetét nem egyszerűen csak fenntartani, hanem építeni is kell.

Tej vs. gyümölcslé

A szakértő azt ajánlja, hogy az általános iskolás gyerekek naponta fél liter tejet vagy ennek megfelelő kalciumtartalmú tejterméket fogyasszanak - ugyanis a tejben lévő vitaminok és tápanyagok nélkülözhetetlenek a fejlődő szervezet számára, főleg a csontok növekedését segítik elő. Az intézet ajánlása szerint az ajánlott mennyiség naponta egy körözöttes kenyérnek, illetve egy pohár joghurtnak felel meg.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A dietetikus hangsúlyozza, hogy a tejfogyasztás és a gyümölcsléfogyasztás a táplálkozási szükségletek két külön szeletét elégítik ki. Míg a tejfogyasztás a kalcium, fehérje és egyéb tápanyagok bevitelére szolgál, addig a gyümölcslevek nagy víztartalmuknál fogva a folyadékpótlást segítik elő, illetve vitaminokat juttathatunk segítségükkel a szervezetbe. Természetesen nem megfelelő egyik véglet sem, a tej nem javasolt szomjoltásra, a gyümölcslevek pedig nem tartalmaznak kalciumot, fehérjét, ellenben cukrot általában igen.

Forrás: Cosmos Media

Ezt is szeretjük