Képek! A 20 legütősebb étel a fejlődő szervezetnek
Nézd meg, milyen tápanyagokra van szüksége a csemetédnek, hogy egészséges felnőtté cseperedhessen!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A fejlődés egyes szakaszaiban a gyerkőc úgy nő, mint a gomba, ám cseppet sem mindegy, hogy mitől. Hiszen csak kiegyensúlyozott, minőségi táplálkozással biztosíthatod a csemetéd megfelelő testi és szellemi fejlődését, mellyel nem csupán az egészségét, hanem az energia-egyensúlyát és a jó közérzetét is megalapozhatod. Ha változatos étrendhez szoktatod a kicsit, azzal már most meghatározhatod a felnőttkori étkezési szokásait, így kiemelten ügyelj arra, milyen útravalóval indítod el a jövő felé.

A fejlődésben lévő szervezet éléskamrájában minden ételnek helye van, bár a mennyiséget és a minőséget is körültekintően meg kell válogatni, figyelembe véve a lurkó nemét, aktivitását és életkorát. A napi ötszöri, változatos étkeztetéssel sokat tehetsz azért, hogy a gyermeked hozzájuthasson a létfontosságú tápanyagokhoz, melyekre szüksége van a különböző fejlődési szakaszokban. Persze a főszerep minden esetben az ételeké, hiszen nem mindegy, milyen összetevőket tartalmaznak.

Mi kell az egészséges fejlődéshez?

Az egyensúlyt úgy őrizheted meg, ha ásványi anyagokban, fehérjékben, vitaminokban, valamint rostokban gazdag élelmiszereket válogatsz össze, melyek szénhidrátokat és zsírokat is tartalmaznak.

Fehérjék

A fehérjék olyanok a szervezet számára, mint az építőkövek. A létfontosságú aminosavakat tartalmazó állati eredetű fehérjéket szárnyas húsokkal, hallal, tejjel és tejtermékekkel, illetve tojással biztosíthatod a gyereked számára.

A növényi eredetű társaikat pedig hüvelyesekkel, gabonafélékkel és olajos magvakkal ültetheted be az étrendjébe.

Zsírok

A zsírok szolgáltatják a legtöbb energiát, melyek szintén nélkülözhetetlenek a mozgékony porontyoknak. Ráadásul a zsírban oldódó vitaminok miatt is szükség van a különféle eredetű lipidekre. Ám érdemes a növényi eredetű, telítetlen zsírsavakat előnyben részesíteni, melyek a magvakban és az olívabogyóban találhatók.

Vitaminok

A vitaminforrások a növésben lévő gyerkőcöknél az immunrendszer kialakulása miatt is nagy jelentőséggel bírnak. A vízben oldódó vitaminok egy része sajnos lebomlik a főzés során, ezért is fontos, hogy a porontyok életszakaszuknak megfelelően rendszeresen fogyasszanak nyers zöldségeket és gyümölcsöket is.

Ásványi anyagok

Az ásványi anyagok közül az egészséges csontokért felel a kalcium, de vasra, magnéziumra, káliumra és fokozott mennyiségben nátriumra is szükségük van a folyamatosan dolgozó sejteknek.

Öt dolog, ami tragédiát okozhat

Nem elég, ha csemetédet egészségesen táplálod, környezetét is gyerekbiztossá kell tenni. A kicsiket ugyanis a lakáson belül is számos veszély fenyegetheti. Ismerd meg őket videónkból!

Ezt is szeretjük