Hogyan kell kezdeni a hozzátáplálást? A védőnő elmondja
Nem mindegy, hogy mit és mikor adsz a picinek. Szakembert kérdeztünk a legfontosabb tudnivalókról.

Az anyatej vagy a tápszer mellé egyéb bébiételeket is kell kínálni a kisbabáknak, ami nagyjából féléves kor körül aktuális.

Arról, hogy mivel érdemes elkezdeni, mik a legfontosabb tudnivalók a témában, a Nestlé gyermektáplálkozási dietetikus szakemberével, dr. Badacsonyiné Kassai Krisztinával beszélgettünk.

Interjúnkból te is megismerheted a szakember véleményét a picik etetéséről.

- Mikortól lehet egy pici babának az anyatejen vagy tápszeren kívül más ételt is adni? Korhoz kötött, vagy más képességhez?

- A hozzátáplálás, vagyis a baba étrendjének anyatejen vagy tápszeren kívüli egyéb ételekkel történő kiegészítése a szakmai ajánlások szerint hat hónapos kor körül válik szükségszerűvé. A folyamat ugyan minden picinél más és más lehet, de néhány alapszabály mégis ad a dolognak valami kis keretet.

Négy hónapos kor előtt nem javaslom a hozzátáplálást, mert az egészen tízéves korig emeli az allergia kialakulásának kockázatát. Legkésőbb a hetedik hónapban viszont fontos megkezdeni.

A hozzátáplálást fokozatosan, a védőnővel vagy a gyermekorvossal együttműködve ajánlott megkezdeni, hiszen egy adott életkorban a gyermek szervezete még nem áll készen minden tápanyag feldolgozására. Az élelmiszerek megfelelő sorrendben és az életkornak megfelelő időben történő bevezetése kiemelt szerepet játszik a táplálék-összetevőkkel szemben kialakuló esetleges allergiák, intoleranciák miatt.

Amennyiben lehetséges, még anyatej támogatása mellett kerüljenek bevezetésre az első babafalatok, -ételek.

Néhány javaslat a védőnőtől a teljesség igénye nélkül:

  • Az új ételből kezdetben a baba mindig keveset kapjon, majd fokozatosan emeld az adagok nagyságát.
  • Célszerű a gyermek reakciót figyelni, akár étrendi-tüneti naplót vezetni, ami a későbbiekben segíthet a tisztán látni az esetleges bűnös megtalálásakor. Ha bármi tünet van, például hasmenés, piros foltok, akkor minimum három-négy hétig ne kapja azt az ételt a kicsi.
  • Egyszerre egy új ételt vezess be, a hozzátáplálás nem lóverseny, baj lehet a vágtázásból.
  • Három-ötnaponta nyúlj új ételhez, gyakrabban ne! A változatos étkezés iránti kívánalom nem ekkor a legerősebb, de hónapok múlva már ez is fontos lesz.
  • Új étel bevezetésénél nem kell kiéheztetni a babát. A szokásos, ismert étel mellett kóstolja meg a baba az újat, majd ha az nem okoz gondot, akkor napról napra lehet növelni az új finomság mennyiséget, lecserélve az régit - vagyis az anyatejet, tápszert.
  • Kerüld az olyan élelmiszereket, amik tartósítószert, színezéket, édesítőszert tartalmaznak.
  • A gyümölcs-zöldségleveket szokták elsőként javasolni, hiszen ezek állagukban a legjobban hasonlóak az anyatejhez, mégis átmenetet biztosíthatnak a folyékony és a szilárd táplálék között.

- Mivel érdemes kezdeni a hozzátáplálást?

- Hagyományosan a babáknál a hozzátáplálás gyümölcsökkel, zöldségekkel kezdődik. Vannak, akik gabonapépekkel indítanak, de ekkor is a gyümölcs-zöldség a meghatározó része a babatáplálásnak. Igyekezzünk minél jobban megkedveltetni a kicsikkel ezeket, hiszen az egészséges táplálkozás, az étkezési szokások ebben az életkorban kezdenek megalapozódni.

Kezdésnek tulajdonképpen mindegy, hogy ki mit választ, a lényeg, hogy a babának jó legyen! Fontos, hogy nyitásnak olyan ételeket adjunk, amiket a babagyomor a lehető legkönnyebben fel tud dolgozni, és amik nem okoznak kellemetlen tüneteket, például puffadásos, allergiás tüneteket. Persze egy kis pocakfájást nem lehet teljesen kizárni, elkerülni, hiszen az anyatejen vagy a tápszeren kívüli első új dolgokhoz is alkalmazkodni kell.

- Ha a kicsi bizonyos ételeket elutasít, akkor az annak a jele, hogy nem neki való, vagy újra és újra érdemes kínálni vele?

- Ha valami nem ízlik, azt nem kell erőltetni. Ez azonban nem jelenti azt, hogy soha nem kell újra elővenni. Érdemes a dolgot kicsit pihentetni, majd újra próbálkozni, esetleg trükközni, és valami olyan ételbe beletenni, amit egyébként már szeret a baba.

Ezt is szeretjük