Cukor- és szívbetegség, túlsúly: egy dolog, amin sok múlik

Kevesen veszik komolyan

Meg fogsz lepődni, hogy mire vezethető vissza a három probléma.

Egyre több embert érint a cukorbetegség, a szívbetegség és a túlsúly problémája. Nemcsak hazánkban, hanem világszerte is egyre többeket kezelnek ezekkel a betegségekkel. Ezért is nagyon fontos, hogy minél több ember tisztában legyen vele, mi az az egy dolog, amivel jelentősen csökkenthető ezen betegségek kialakulásának kockázata.

Meg fogsz lepődni, de a kisbabakor jelentős a felnőttkori egészségre nézve.

A fogantatástól számított első 1000 nap nagyban meghatározza, hogy ki mennyire lesz hajlamos a fiatal felnőttkori elhízásra, illetve az abból következő betegségekre, a cukorbetegségre és a szívproblémákra, amelyek mindegyike komoly befolyásoló tényezője az egyén életminőségének.

Miért az első 1000 nap számít?

Az új élet létrejöttének kezdetéről van szó - a fogantatástól számított 1000 napról beszélünk. Ez az az időszak, amikor mindennek kialakul az alapja: létrejönnek a szervek, kialakulnak a köztük és a különböző testrészek közti kapcsolatok. Továbbá ilyenkor alakul ki a szervezetben megtalálható zsírsejtek száma és az anyagcsere-szabályozás is.

Együnk jól egy teljesebb életért!

Útravaló gyermekünknek: a gyermekkori táplálkozás minősége és az ekkor kialakuló szokások jelentősen befolyásolják a későbbi egészségi állapotot. Tudj meg többet a kiegyensúlyozott táplálkozásról, és alapozd meg gyermeked jövőjét!

Ebben az időszakban pedig senki sem magáról gondoskodik, még nem tud tudatosan önálló döntést hozni a szervezetébe kerülő tápanyagok minőségéről és mennyiségéről.

Ezt mindenki helyett a szülők döntik el. Szülőként tehát óriási a felelőssége az embernek ebből a szempontból is. Már kismamaként, majd anyukaként a nőknek nagyon körültekintően kell táplálkozniuk, hiszen a picinek ők mutatják a mintát, hogy miként kell táplálkozni.

A tápszeres babák tápszerének kiválasztásánál is roppant körültekintőnek kell lenni, és a hozzátáplálás ütemének, típusának kérdésében is mindig a lehető legjobban kell eljárni, és a lehető legtöbb zöldség- és gyümölcsopciót kell preferálni az egyes étkezéseknél.

Mi az, amit még megtehetsz a gyereked egészségének érdekében?

Természetesen nemcsak az első 1000 nap számít, később is oda kell figyelni a teljes értékű, kiegyensúlyozott táplálkozásra, de emellett az elegendő folyadékbevitelre, valamint annak minőségére - lehetőleg jó minőségű, szénsavmentes vizet fogyasszon a gyerek -, és a rendszeres testmozgásra is oda kell figyelni.

Igyekezz megszerettetni a gyerekeddel minél többféle zöldséget, gyümölcsöt, illetve a sportot, hogy a kicsiből olyan egészséges és szép felnőtt lehessen, amilyennek minden anyuka szeretné látni felcseperedő gyermekét.

Ezt is szeretjük