Ez a 2 legfontosabb év a gyerek életében: ha nem akarod, hogy később kövér legyen

Meg fogsz lepődni!

Új kutatási eredmények jönnek.

Egy nemrég Budapesten megrendezett nemzetközi, táplálkozással foglalkozó konferencián, amelyet a Nestlé Nutrition Institute szervezett, hangzott el annak a friss kutatásnak az eredménye, amely kimutatta, hogy a gyerek első 1000 napjában elfogyasztott tápláléknak meghatározó szerepe van az elhízásban, illetve az ahhoz kötődő betegségek későbbi kialakulásában. Az első 1000 napot pedig a fogantatástól kell számítani, nem a születéstől.

Ez azt jelenti, hogy nem is annyira a gének, hanem az anya életmódja és táplálkozási szokásai határozzák meg javarészt a pici felnőttkori egészségi és fittségi állapotát. A kutatás a géneknek csupán 1% felelősséget tulajdonít a felnőttkori elhízás kialakulásában, ami meglepően kicsi ahhoz képest, hogy korábban hogyan vélekedtek a témában.

Ez azt jelenti, hogy az életmódon, ezen belül is a táplálkozáson nagyon sok múlik.

Mit nem érdemes az anyukának ennie?

A kutatók azt mutatták ki, hogy szoros az összefüggés a gyerek első 1000 napban való fehérjebevitele, illetve a későbbi elhízásra való hajlam között. A csecsemőkorban nagy arányban fehérjével táplált picik súlya nagyon gyors ütemben gyarapodik, ami 30%-kal növeli a hízásra hajlamosság mértékét.

Együnk jól egy teljesebb életért!

Útravaló gyermekünknek: a gyermekkori táplálkozás minősége és az ekkor kialakuló szokások jelentősen befolyásolják a későbbi egészségi állapotot. Tudj meg többet a kiegyensúlyozott táplálkozásról, és alapozd meg gyermeked jövőjét!

Ha tehát babát vársz, akkor törekedj a változatos és teljes értékű táplálkozásra, hogy a te szervezeteden keresztül a pici is minden fontos tápanyaghoz hozzájusson. A megfelelő időben megkezdett hozzátáplálásnál pedig helyezz különös hangsúlyt a fehérjebevitel optimális szinten tartására, válaszd az alacsony fehérjetartalmú tápszereket a hozzátáplálás időszakában, majd a szoptatás utáni időszakban a hús, tojás vagy tejtermékek, például sovány sajt vagy túró lehet jó választás.

Ezt is szeretjük