Ha nem eszi meg a húst: hogy lehet a fontos fehérjeforrást gyerekbaráttá tenni?

A húsfogyasztást, ha csak lehet, ne engedjük el: érdemes praktikákkal próbálkozni a gyereknél.

Nem eszik húst a gyerek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A hús a legjelentősebb fehérjeforrásunk, így aztán elég nagy gondban lehet az a szülő, akinek a gyereke rendre nemet mond a tányérjára tett sült vagy főtt húsokra.

Mivel azonban a húsfogyasztás fontos, ne hagyjuk ennyiben. 100 grammra vetítve a csirkemell 22,5 gramm, a sertés résztől függően akár 22 gramm, a marha 21,4 gramm, a kacsa 18,3 gramm, a liba pedig 22,8 gramm fehérjét tartalmaz. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlása szerint egy 6-17 éves gyerek napi fehérjeszükséglete 0,83-0,92 gramm testtömeg-kilogrammonként.

Változtatás az állagon, formán, tálaláson

A felnőtteknek szánt ételek nem feltétlenül felelnek meg a gyerekízlésnek, így gyerekbarátabb ételekben kell gondolkodni, azonban nem a halrudacska és a csibefasírt a legjobb megoldás.

A húsfélék közül leginkább a csirkemellel és a hallal érdemes próbálkozni, de utóbbinál a szálkákra nagyon ügyelni kell. A hússal sok gyereknek az állaga a problémája, ezért kis furfanggal érdemes megváltoztatni, elrejteni azt, más formát adni neki. Egy fantáziadús kísérő is csodákra képes.

Ha azonban nem szereti a húst, érdemes más fehérjeforrások után nézni, a tojás, a csicseriborsó, a tejtermékek jó alternatívák.

Kiabálni, ráparancsolni a vonakodó gyerekre nem célravezető, ahogyan erőltetni sem szabad az ételt, mert még jobban megutálja, vagy elrontja a gyomrát. Egy próbát a következő ötletek megérhetnek.

A húsgolyók, mert darált húsból vannak, és aranyos, gömbölyű formájúak, szimpatikusabbak lehetnek a kicsiknek. Tejfölös, sajtos mártogatóssal játékosságot kaphat az étkezés. Ha színes szívószálakból vágott pálcikákkal lehet őket megfogni, még gyerekbarátabb az étel.
A húst gyerekbarát köntösbe öltözteti a házi sütésű bolognai pizza: a darált húsos szószt a pizzára olvadt sajt is elbújtatja. A pizza, ha teljes kiőrlésű lisztből, zsírszegény sajttal, valódi paradicsommal készül, egészségesebb lesz.
Fotó: vadimrysev / Getty Images Hungary
A tonhalkrém is jó választás lehet: magas gabonatartalmú kekszre, ropogós, extrudált kenyérlapokra kenve átlagtól eltérő, izgalmas étel kerülhet a gyerek elé, de kiflikarikára, kenyérre kenve is nyerő lehet.
A sült csirkemellszeleteket nagyon vékony csíkokra vágva, tortillába tekerve, kis zöldséggel fejedelmi gyerekmenü készíthető.
A szendvicseket pár plusz perc rászánásával meséssé lehet tenni. Megéri a fáradságot! A felvágottas pultnál magas hústartalmú terméket kell kérni, például csirkemellsonkából van 97%-os hústartalmú is.
Aki szívesen süt, darált húsos töltelékkel készíthet kis kifliket reggelire. Húsos krém helyett sajtot is lehet göngyölni magas hústartalmú sonkába, és így megtölteni vele a kiflitésztát.
Fotó: Shedu / Getty Images Hungary
A sajtszósz, ahogy az egyszerű reszelt sajt is, szimpatikusabbá teheti a húst, ahogyan a zöldséget is.
Fotó: lvinst / Getty Images Hungary
Ami a darált hús tartogatta lehetőségeket illeti, a hamburger is egy verzió lehet a tálalásra. A húspogácsa legyen minél vékonyabb, és a szendvicsbe annyi zöldség menjen, amennyit kér a gyerek. A hús elfogyasztása lenne a lényeg, így kár lenne, ha a zöldségek miatt elutasítaná a gyerek a hamburgert.

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük