Hogyan hat a gyerek agyi fejlődésére, ha lefekszik este 8 körül? Még 10 évesen is fontos lenne betartani
És miért baj az, ha este 10-kor még fent van a gyerek?

alszik-kislany
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Régóta tudjuk, hogy a gyereknek "este nyolckor ágyban a helye". Míg a korábbi generációk szigorúbban betartották ezt a szabályt, ma sok családban ismerős a helyzet, hogy a kicsik még este tízkor is rohangálnak a lakásban, de legalábbis még egy pohár vizet, puszit, mesét, betakargatást kérnek.

Azontúl, hogy a jelenség bosszantó a szülők számára, a kicsiknek sem tesz jót. Fáradtabbak lesznek másnap, iskolás gyerekek esetében pedig érezhetően romlik a teljesítmény.

Az esti alvás ideje

Vekerdy Tamás gyerekpszichológus is gyakran írta, hogy mekkora szerepe van a gyerekek esetében az esti, időben történő esti lefekvésnek:

"Kisgyerekeknél nagyon gyakran tapasztaljuk, hogy valamikor este hét és nyolc óra között hirtelen elálmosodnak, ügyetlenebbül mozognak, könnyebben sírnak, stb. Ez lenne tulajdonképpen a lefektetés ideje, ilyenkor a gyerek elfáradt, és általában könnyedén és szívesen alszik el. Ennek számtalan jelét adja, bekapja az ujját, felmászik a kanapéra, nagyokat pislog... Ha ilyenkor nem kerül ágyba, akkor hamarosan felélénkül, "túlhúzza magát", mert így tud fennmaradni. Ehhez persze az esti játék is hozzájárul ugyanúgy, mint a két-három vagy még több mese."

Ez történik a gyerek agyában este 8 után

A nap során tanultak - legyen szó tárgyi ismeretekről vagy mozgással kapcsolatos tudásról - az éjszakai pihenés során rögzülnek. A gyerekek - és a felnőttek is - az alvás első szakaszában alszanak a legmélyebben. Az elvásnak ez a szakasza a legértékesebb. Egyrészt ebben az éjfél előtti időszakban termelődnek azok a hormonok, melyek segítenek megszabadulni a nap során felgyülemlett szorongástól. Másrészt a hippokampusz ilyenkor memorizálja a napközben megtanult tényanyagot, melyre az iskolai tanulás során szüksége van a gyereknek. Amennyiben a gyerek nem fekszik le este nyolckor, kevés idő jut az éjfél előtti alvásra, a tanult információ nem képes megszilárdulni, az agykéreg felszínén marad, nem kerül át a hosszú távú memóriába. Ilyenkor fordul elő, hogy a gyerek hiába tanul, a késői lefekvés miatt másnap alig emlékszik valamire.

Az éjszaka második felében már nem a mélyalvás dominál, ebben a szakaszban inkább a mozgással kapcsolatos emlékek, tudás rögzül. Ilyenek a szép íráshoz kapcsolódó vagy a zeneiskolában tanult mozdulatsorok, de akár a bukfencezés, esetleg valamilyen tánckoreográfia is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az óvodás korosztálynak még 11-13 órányi, de a 6-13 éves iskolásoknak is 9-11 óra alvásra lenne szükségük ahhoz, hogy a napközben tanultak megszilárduljanak. Az este 8-tól reggel 6-ig tartó alvásidőbe 10 óra alvás fér bele. Amennyiben egy tízéves gyereket rendszeresen ébreszteni kell reggelente, legyen gyanús, hogy valószínűleg kevés számára az éjszakai pihenés. Ha a beszéde lassú, figyelme szétszórt, memóriája kihagy, nem tud koncentrálni - esetleg épp ellenkezőleg: túlmozgásos, nehezen kezelhető -, nagyon valószínű, hogy kialvatlan. Ne feledd: a rendszeres kialvatlanság akár 58%-kal lassíthatja a gondolkodást!

Kvízkérdések az agyról

Az emberi agy összes funkcióját még mindig nem sikerült feltárni. Te mennyit tudsz a működéséről?

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük