Az ölelés 5 jótékony hatása a gyerekre: az agyi fejlődését és az immunrendszerét is erősíti

Az ölelésnek meglepően sok jótékony hatása van, amik közül most ötöt emeltünk ki.

gyerek ölelés

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nem szabad alábecsülni, hogy mennyire fontos a gyermek számára az ölelés. A fizikai kontaktus ezen típusa általánosságban mindenkit jó érzéssel tölt el, de a gyerekek fejlődésében kulcsfontosságú szereppel bír.

Tudományosan bizonyított, hogy az ölelés nem csak kellemes érzést okoz, hanem a gyerekek számára egyenesen nélkülözhetetlen. Segíthet abban, hogy a kicsi okosabb, egészségesebb, boldogabb, ellenállóbb legyen, ugyanakkor fontos része a szoros gyerek-szülő kapcsolat kialakításának.

A gyerek okosabb lesz

Az emberi érintkezés létfontosságú az agy fejlődéséhez. A kicsik az összes érzékszervüket használva adaptálják az információkat, szükségük van stimulációra ahhoz, hogy a helyes mederben folyjon a fejlődésük. A bőr érintse, a testi kontaktus, mint az ölelés bizonyítottan az egyik legfontosabb közülük, hogy erősödjön a szervezetük és az agyuk.

Sajnos a kelet-európai árvaházak többségében a babákat ritkán ölelik vagy simogatják meg. Általában 22-23 órát töltenek egyhuzamban a bölcsőjükben, csak az etetés során érintik meg őket. Ahogy fejlődnek, gyakran mentális és mozgáskoordinációs problémák jelentkeznek náluk.

A International Journal of Developmental Neuroscience oldalán publikált tanulmány során a kutatók intézményben nevelkedő csecsemőket vizsgálták, akiknek 20 perccel tovább tartó érintkezésében volt részük 10 héten keresztül. A vizsgálat során kiderült, hogy gyorsabban fejlődtek, mint azon társaik, akik kimaradtak ebből. Rájöttek arra is, hogy az érintés módja sem mellékes. Csak a gondoskodást jelző testi kontaktus, mint a gyengéd ölelés hatott pozitívan az agyuk fejlődésére.

A növekedésben is segít

Az érintés a növekedés és fejlődés elősegítésének fontos módjaként jelenik meg. Nem csak az agyuk fejlődését befolyásolja az ölelés, még a testmagasság is függ tőle. Előfordul, hogy azon gyerekeknek, akik nélkülözik a fizikai érintést, nem fejlődik normális ütemben a testük, mert nem képes hatékonyan feldolgozni a tápanyagokat.

A Failure-to-thrive, röviden FFT fejlődésbeli rendellenesség esetén a kicsik szervezete nem megfelelő súlygyarapodást jelez. Még azok a gyerekek is, akkor ebben szenvednek, gyengéd érintéssel, öleléssel ténylegesen fejlődni képesek. Az ölelés oxitocin hormont szabadít fel, ami szeretethormonként is ismert. Ez a hormon a testben lényeges folyamatokat befolyásol, szerepet játszik az agyalapimirigy-erek kialakulásában, ami számos fiziológiai folyamatot szabályoz, többek között a növekedést is stimulálja.

Egészségesebb lesz a gyerek

Az ölelés nemcsak az egészséget támogatja, de még a sebgyógyulást is elősegíti, ami szintén az oxitocinnal függ össze. A megnövekedett oxitocinszint erősítheti immunrendszert azáltal, hogy csökkenti a pajzsmirigyhormonok plazmaszintjét és a gyulladásokat, aminek hatására gyorsabban gyógyulnak a sebek is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Megszünteti a dührohamokat

Az ölelés a gyerek lelkivilágának is jót tesz. Semmi nem tudja hatékonyabban megnyugtatni őket dühroham közben, mint egy nagy ölelés. Sok szülő aggódik, hogy ezt a reakciót egyfajta jutalmazásként élhetik meg a kicsik, de ez egyáltalán nem igaz. Egyszerűen arra tanítja a gyereket, hogy kontrollálni tudja az érzéseit, ami segít a jövőben is, hogy elkerülje az érzelmi összeomlásokat vagy depressziót. Az oxitocin csökkenti a stressz-szintet, és feloldja a szorongást. 

Szoros kapocs kialakítása

Az ölelés bizalmat épít, kulcsszerepe van az erős és tartós kapcsolatok kialakításában. Csökkenti a félelemérzetet, és védelmet nyújt, amitől egyfajta védelmező kapocs alakul ki, mely megerősíti a szülő-gyerek köteléket. 

Az ölelés minden gyerek számára előnyös, de nem szabad elfelejteni, hogy a test autonómiája is szintén fontos. Azt is érdemes megtanulnia a kicsiknek, hogyan tudják kedvesen elutasítani, és olyan szituációkat kezelni, amikben kényelmetlenül érezhetik magukat. A gyerek beleegyezése is kell hozzá, nem szabad ráerőltetni akkor, amikor egyáltalán nem akarja.   

Mit tesz a gyermek lelkével, ha megütik? A pszichológusok sorra vették, miért ártalmas

Régóta közismert tény, hogy a lehető legkárosabb, ha a gyereket a szülő veréssel próbálja fegyelmezni. Ennek ellenére sajnos máig heves viták tárgyává képes emelkedni a jól időzített atyai vagy anyai pofon létjogosultsága. 

Mit tesz a gyermek lelkével, ha megütik? A pszichológusok sorra vették, miért ártalmas

A gyerek megütése nemcsak törvénybe ütközik, de sosem múló, mély lelki sebeket is okozhat benne.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük