3 dolog, amit sose mondj a fiadnak anyaként - Gyakran használt, ám igen kártékony mondatok

Az alábbi berögzült mondatok hatással lehetnek a fiúk személyiségfejlődésére.

GettyImages-473678852

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A szülőktől kapott minták - akár negatívak, akár pozitívak -, láthatatlanul irányítják a gyerekek életét, ezért nem mindegy, milyen útravalót adnak számukra. A jó szándékú vagy ellenkezőleg, indulatosabb, fokozottabb érzelmi hangulatban elejtett gyerekkori mondatok is egy életre bevésődhetnek a lelkükbe, amelyeket kamaszként, fiatal felnőttként cipelnek tovább.

A mai harmincas, negyvenes éveikben járó férfiak közül sokan talán még abban a szellemben nevelkedtek, amiben mélyen beléjük „vertek” bizonyos parancsokat és tilalmakat. A „katonadolog”, vagy a „fiúk nem sírnak" állandó szajkózása magával hozta azt, hogy a férfiak többsége nehezen fejezi ki érzelmeiket, vágyaikat, fájdalmaikat, sérelmeiket, csalódásukat. 

Kártékony mondatok, amelyek egy életre bevésődhetnek

Szülőként érdemes már a kezdetektől odafigyelni a fiúkkal való kommunikációra, hiszen vannak olyan berögzült, régmúltról hozott mondatok, amelyek gyakori hangoztatásával törést okozhatnak a fiúk személyiségfejlődésében.

GettyImages-469612008

"Hagyd abba a bőgést, csak a kislányok sírnak!"

A szülőnek fáradtan vagy ingerülten sokszor kicsúszik a száján a fenti mondat csak azért, hogy a gyerek végre abbahagyja az üvöltést. Ez a fajta szülői magatartás azt a szemléletet kényszerítheti a gyerekre, hogy soha, semmilyen körülmények között nem szabad sírnia, neki mint férfinak erősnek kell látszania, és ha vannak is érzései, azokat nyugodtan fojtsa el. Ez a fajta szellemiség nemcsak az önbecsülését tépázza meg, de felnőtt korában képtelenné válhat egy komoly párkapcsolat kialakítására is.

Hogyan mutatná ki később azt, ha valami baj van, ha most sem adhatja tudtára a környezetének? A csecsemők is sírással jelzik azt, ha éhesek, ha álmosak, vagy ha épp fáj a pocakjuk. A sírás oldja a feszültséget, segít kitisztítani az elmét, egyfajta védekezőmechanizmus, mely nemcsak a lányoknak, de a fiúknak is jár.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

"Fiú létedre ügyesebb is lehetnél"

"A lányok csak babáznak, a fiúk viszont vagányak, jól fociznak, ügyesebbek a sportokban" - a nemek közti különbségeket sajnos már kicsi koruk óta sok helyen beléjük verik, és azt szajkózzák, hogy a fiúknak sokkal ügyesebbnek, rátermettebbnek, okosabbnak, erősebbnek kell lenniük a lányoknál, nem véletlen, hogy őket nevezik az erősebbik nemnek. Viszont ha egy fiú ügyetlen a sportokban, lassan fut, vagy nem tud összerakni egy legóautót, rögtön megbélyegzik, és az ilyen kártékony mondatokkal próbálják tudat alatt arra ösztönözni, hogy szedje össze magát, miközben az önbecsülését is a porba tiporják.

A gyermeket támogatni kell abban, ami érdekli őt, és amiben a szülők úgy érzik, hogy erős, még ha ez azt is jelenti, hogy a foci helyett például zongoraórára járatják. 

GettyImages-539687422

"Majd a tesód kiporszívózza a szobát”

A házimunka terén a szülő hajlamos bizonyos tekintetben többet várni el a lánygyermektől, mint a fiútól, mondván, a lánynak, ha egyszer felnő, és férjhez megy, vezetnie kell a háztartást, a fiúnak meg majd úgyis lesz egy felesége, aki ugyanezt teszi majd. A házimunka tipikusan olyan terep, ahol a fiúgyermektől sokszor legfeljebb annyi az elvárás, hogy a saját szobáját egyedül kitakarítsa, míg a lányok az édesanyjuk mellett megtanulhatnak főzni, sütni, mosni és vasalni.

Pedig az óvodáskorú kisfiúk is szívesen segítenek az anyukájuknak, keverik a tésztát a süteményhez, kipakolják a mosógépből a frissen mosott ruhákat, nagyobb korban még a porszívóval is megbirkóznak, ha kell. Szülőként hagyd, hogy kipróbálja magát a nőiesnek kikiáltott tevékenységekben is, így sosem lesz kiszolgáltatott helyzetben, és a jég hátán is megél majd.

3 mondat, amit ne mondj egy túlsúlyos gyereknek

A szülőtől érkező bántó mondatok még rosszabbul eshetnek a gyereknek, hiszen az ő véleménye meghatározó a számára, és azt is befolyásolja, saját magát milyennek látja.

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük