Az optimizmus nevelés kérdése - Így lesz mindig derűlátó a gyerek
Könnyű megtanítani a gyereket arra, hogyan lássa az életnek mindig a napos oldalát.

gyerek1
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Minden szülő egyik legnagyobb vágya, hogy a gyermeke boldog legyen, és ehhez meg is próbálnak mindent megteremteni, hogy elindítsák ezen az úton. Azonban az anyagi támogatás mellett a nevelés is nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy a gyerek később is mindig úgy lássa, hogy a pohár félig tele van, ne pedig úgy, hogy félig üres.

Az optimista személyiség fejlesztésének nemcsak a jó hangulatban telt évek miatt van fontos szerepe: számos kutatással bebizonyították, hogy az optimista emberek tovább élnek, a nevetés, a barátságok és a rossz gondolatok elűzése gyógyír a stressz és a nehéz időszakok túlélésére. Szakértők szerint csupán négy dologra kell odafigyelni, hogy a kicsik már gyerekkorukban is optimistán lássák a világot.

1. Nincs több panaszkodás

Talán szülőként sokaknak fel sem tűnik, mennyit panaszkodnak még a gyerek előtt is, hiszen annyira mindennaposak ezek a mondatok, de a gyerek lelki fejlődése érdekében kicsit sem elhanyagolhatóak. Ilyen például a „Már megint el fogunk késni.” vagy a „Nem hiszem el, mekkora a dugó, itt kell állni egész nap.”

gyerek2
Fotó: AleksandarNakic / Getty Images Hungary

Ha sok ilyen jellegű panaszkodást hall a gyerek a napjai során, egy idő után ő is elkezdi hasonló módon formálni a saját véleményét, ami egyenes út a pesszimizmus felé. A pszichológusok szerint a szülőknek érdemes ezeket a gondolataikat magukban tartaniuk, vagy egy felnőtt társukkal megbeszélni, a gyerek előtt inkább a pozitív mondatok kapjanak helyet, például, hogy aznap milyen kedves volt a postai ügyintéző, vagy hogy milyen jó szám ment a rádióban, miközben a dugóban kellett várakozni.

2. Legyenek büszkék magukra

Egy anyuka szerint az is hozzásegíti a gyerekeket az optimista életfelfogás elsajátításához, ha büszkévé teszik saját magukat, és ha megkapják az elismerést. Priscilla Baker például mindennap kis cetliket tűzött a villanykapcsoló fölé a reggeli feladatokkal: ágy bevetése, fogmosás, felöltözés. A gyerekek csak akkor szedhették le a cetliket, ha készen voltak, és az anya észrevette, hogy egy idő után óriási büszkeséggel tölti el a gyerekeit, ha valamelyik feladatot elvégezték, és mutathatják a papírt, vagy ha szólhatnak a szüleiknek, hogy szépen megcsinálták az ágyat, nézzék meg ők is. Ez a módszer nemcsak az önállóságra neveli a gyerekeket, hanem arra is, hogy mekkora öröme van annak, ha büszkék lehetnek valamire, ezzel is bizonyítva az értéküket.

3. Hagyni kell kiteljesedni

Michael G. Thompson nevelési tanácsadó szerint nem szabad túl szorosan fogni a gyeplőt, hiszen a túlféltés és a tiltások is okozhatnak pesszimizmust a gyerekben. Természetes, hogy a szülő szeretné megvédeni a gyerekét például a játszótéren a magasabb játékoktól vagy az osztálytársakkal elengedni korcsolyázni, de a túlféltés azt az érzetet táplálja a lurkókban, hogy nem bíznak bennük szüleik eléggé, hogy ők nem képesek olyan dolgokra, amikre a többi gyerek igen, és ez az érzés később is sok gondot tud okozni.

gyerek3
Fotó: gradyreese / Getty Images Hungary

Akármennyire is nehéz, szülőként meg kell tanulni kicsit elengedni a gyereket, hogy a saját útját is tudja járni, és ne féljen új dolgokat kipróbálni. Ráadásul sokkal jobb érzés, ha úgy megy haza a gyerek, hogy csillog a szeme az örömtől, és azt mondja: „Nézd, anyu, megcsináltam!”

4. Pozitívan segíteni, ha elakad

Bár lehet, hogy nem mondják, de nagyon sokszor van szükségük a gyerekeknek olyan lelki segítségre, amit jó, ha felismer a szülő. Sok esetben jó, ha kiállnak magukért, és egyedül kezelik a problémáikat, de ha olyan mondatok hagyják el a száját, hogy „Nekem nem megy a matek.” vagy hogy „Nem vagyok elég jó a focihoz.”, akkor érdemes kicsit közbelépni, és egy új perspektívát mutatni nekik, ami által a negatív gondolatok is pozitív irányt vehetnek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

Promóció

Andrew Shatté pszichológus már évek óta többek között azon dolgozik, hogy a gyerekek hogyan tudják áthidalni az eléjük kerülő akadályokat, és ebben a szülők milyen segítséget tudnak nyújtani. Szerinte a „ne mondj már ilyeneket” és „ez nem igaz” jellegű tipikus válaszreakciók helyett érdemes inkább olyan formában megközelíteni a dolgot, hogy lehet, hogy a gyereknek nem megy a matek, de fel kell rá hívni a figyelmét, hogy másban viszont sokkal jobb, a negatív gondolatok pozitív átfogalmazása fontos része lehet az optimista életszemlélet kialakításának.

Így néz ki, amikor a gyereknek kutyája van - Megható képek a színtiszta szeretetről

Sokaknak volt gyermekkorukban nagy álmuk, hogy legyen kiskutyájuk. A képen szereplő gyerekeknek teljesült.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük