3 mondat, amit soha ne mondj túlsúlyos gyereknek: egy életre nyomot hagyhat benne

Ha nem akarod, hogy egy életre elégedetlen legyen a külsejével, túlsúlyos gyereknek ezeket soha ne mondd.

Kerülendő mondatok, ha túlsúlyos gyerek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A túlsúly, az elhízás felnőttként is sokaknak okoz lelki problémát, és a felnőtteket is rendkívül megbántja, ha bárki megszólja a szokásosnál gömbölyűbb vonalaikat.

A gyereklélek a felnőttekénél sokkal érzékenyebb, elképzelhetjük tehát, hogy egy gyerek számára milyen bántó, és milyen mély sebet ejt, ha valaki csúnya megjegyzést tesz. Mivel hazánkban minden 4. gyerek túlsúlyos vagy elhízott, nagyon sokan érintettek.

A szülő szavai mély nyomot hagynak

Bár a gyerekek egymás közt elég kegyetlenek tudnak lenni ilyen téren, a szülőtől érkező bántó mondatok még rosszabbul eshetnek a gyereknek, hiszen az ő véleménye meghatározó a számára, és azt is befolyásolja, saját magát milyennek látja. Az egyre cseperedő gyerek egyébként is tele van kétségekkel, és kritikusabb lehet önmagával szemben, főleg kiskamasz kortól. Szülőként tehát kiemelten fontos kerülni a bántó megjegyzéseket, és inkább egészséges ételekkel, sportoltatással segíteni a túlsúlyos gyereknek.

Mondatok, amiket nem szabad túlsúlyos gyereknek mondani

Ezek az alábbi mondatok alapvetően kerülendők, és azt is részletezzük, miért.

Ettől a sok édességtől hízol el ennyire!

Az ennyire elhízás önmagában igen sértő kifejezés. Ami az édességfogyasztást illeti, érdemesebb a másik végéről megközelíteni a dolgot, és csak egészséges ételeket tartani otthon. Ha a szülő telepakolja fagyival és kólával a hűtőt, nem csoda, ha a gyerek rájár ezekre.

A tudatos vásárlás csodákra képes, mert a gyerek azt eszi, amit otthon talál. Legyen a nasi is egészséges: mogyoró, kölesgolyó, és ne kerüljön cukros üdítő se a hűtőbe. Ha a szülő kezdettől figyel az egészséges táplálkozásra, a gyerek is ezt szokhatja meg, és a zsebpénzből is kisebb eséllyel vásárol kilószámra csokoládét.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Dagikám, puffancsom, egyebek

A gyereket becézni szép dolog, de minden gyerek kedves becenevet érdemel. A Dagikám és hasonlók sokkal inkább gúnynevek, bármilyen kedves hangon is mondja a szülő. Ráadásul beskatulyázza a gyereket: ő Dagika, ez a neve, mert ő már csak ilyen pufók marad.

Hányadszor szedtél?

Sok szülő nem gondol bele, hogy az evéssel kapcsolatban tett megjegyzések, a lelkiismeretfurdalás-keltés idővel étkezési zavarhoz vezethet. Ha a gyerek hajlamos a hízásra,akkor nem pikírt megjegyzésekkel lehet motiválni, rávezetni a problémára, hanem támogatással, valamint azzal, ha a szülő segíti a gyermeket az optimális étkezésben. Ha nem szeretné, hogy kétszer szedjen, ne csináljon annyi ételt.

Betegséget is jelezhet

Szülőként ne csak a mondatokra ügyeljünk, hanem arról se feledkezzünk meg, hogy ha a gyerek látványosan meghízott, esetleg hirtelen szedett fel sokat, akár betegség is állhat a háttérben, és orvosi segítség kell. Ez különösen akkor gyanús, ha a szülő ügyel a gyerek egészséges táplálkozására, a gyerek mégis rohamosan hízik.

Gyerekkedvenc ételek, amelyek árthatnak

Sok szülő talán nem is hinné, ezeknek az ételeknek a fogyasztása mennyit árt a gyereknek. A későbbi egészségét is alááshatják.

Beteges felnőtt válik belőle, ha ezeket eszi: mit ne adj a gyereknek?

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük