Mit tesz a gyermek lelkével, ha megütik? A pszichológusok sorra vették, miért ártalmas

A gyerek megütése nemcsak törvénybe ütközik, de sosem múló, mély lelki sebeket is okozhat benne.

Gyerek megütése
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Régóta közismert tény, hogy a lehető legkárosabb, ha a gyereket a szülő veréssel próbálja fegyelmezni. Ennek ellenére sajnos máig heves viták tárgyává képes emelkedni a jól időzített atyai vagy anyai pofon létjogosultsága. Pedig amellett, hogy nem térít senkit a helyes útra, megfélemlítést és mély lelki sebeket okoz, Magyarországon 2005 óta törvény is tiltja a gyerekek bántalmazásának minden formáját, a pofozást is. Az ütések hosszú távú hatását viselkedéspszichológusok is vizsgálták.

Lynne Fry harminc éve pszichológusként praktizál, már megannyi tapasztalatot szerzett az évek során arról, hogyan formálják a szülők reakciói a gyerekek viselkedését. A doktornő arra hívta fel a figyelmet a Mirror online magazinnak adott interjújában, hogy a fizikai bántalmazás mint büntetés minimum erősen átgondolandó.

Az erőszak nem megoldás

- Sosem működhet az erőszak, nincs fegyelmező hatása - mondta a pszichológus, hozzátéve: különösen veszélyes, ha a szülő következetlen is a büntetésben. - Sokszor a gyerek nem is tudja, pontosan mivel érdemelte ki ezt a fajta büntetést, ami később komoly zavarokat okozhat a személyiségében.

GettyImages-476963395
Fotó: Peter Dazeley / Getty Images Hungary

A szakértő szerint érdemes több lépcsőre lebontani a folyamatot. Először csak egy enyhe figyelmeztetésben részesüljenek, majd ezt kövesse egy erőteljesebb fellépés, ahol már a harag is kifejezhető, végül csak a legutolsó, harmadik lépés a tényleges büntetés, ami soha nem ütés. Így hatásosabban eljut az üzenet feléjük arról, mi a nem kívánt és az elvárt magatartás. 

A rosszalkodás figyelemfelhívás is lehet

Egyesek úgy tartják, hogy ha a verések számát "kiegyensúlyozzák" szeretettel és törődéssel, a későbbiekben a gyerekben nem hagy mély nyomot, illetve nem okoz lelki sérülést. De ez nem igaz, sokan még felnőttkorukban is ugyanúgy fel tudnak eleveníteni akár egy 5-6 éves korukban történt incidenst, ami azt jelenti, hogy igenis trauma érte őket.

Szakértők egyöntetű véleménye, hogy legtöbbször a kicsi csak azért idegesíti fel a szüleit, mert figyelemre vágyik. Az ütéssel ezt kapja - száz százalék intenzív szülői figyelmet, ám komoly lelki sérülések árán. Ezért mielőtt bárki büntetést helyezne kilátásba, érdemes végiggondolnia, miért viselkedhet így a gyereke.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Nem fog tudni jó kapcsolatot kiépíteni

- Ha pedig gyakoribbá válik az ütlegelés, beláthatatlanul káros hatásai lehetnek - kialakulhat a gyerekben egyfajta bosszúvágy, ami egyre csak erősödhet, és még a felnőttkorát is befolyásolhatja - mondja a pszichológus.

Ez a bizalmatlanság, frusztráció nem csak a szülőkkel kapcsolatban alakulhat ki, hanem az egész későbbi szociális életére rányomhatja a bélyegét. Az erőszak minden esetben nyomot hagy, a kicsi visszahúzódóbb, bizalmatlanabb vagy akár agresszívabb lehet társaival.

A gyerekek könnyen leutánozhatják a rossz modellt

Denise Cummins PhD szakértő szerint a társas kapcsolatokra is rányomja a bélyegét a rossz otthoni minta. Bár a szülők tisztában vannak azzal, hogy fizikailag erősebbek a gyerekeiknél, és fegyelmezés közben egy-egy kisebb ütés, paskolás elméletileg nem okoz komolyabb testi kárt - bár megfélemlítést, bizalomvesztést ez is eredményezhet -, ugyanez a kontroll már hiányzik a kisebbekből.

Sajnos azok a szülők, akik náspángolással nevelik a gyerekeit, arra tanítják őket, hogy az a követendő példa, ha az ember nála gyengébbeket bántalmaz. Nem meglepő, ha az így nevelt gyerekek az iskolában nagyobb eséllyel hasonlóan cselekszenek a náluk fiatalabb vagy gyengébb osztálytársaikkal szemben. A felgyülemlett, gyakran elfojtott frusztráció és indulatok komoly lelki sérüléshez vezetnek.

Ugyan adott pillanatban egyszerű megoldásnak tűnhet megütni a szófogadatlan gyermeket, nem szabad elfelejteni, milyen traumát eredményez, mert igenis mindig hagy valamilyen nyomot maga után. Nem beszélve arról, hogy a kicsik szüleiket utánozzák le, és súlyos, negatív viselkedésformák is rögzülhetnek bennük, amelyek terhét kapcsolataikban akár évtizedek múltán is cipelhetik.

Ilyen az élet négy gyerekkel valójában: Cecília őszinte rajzokon mutatja meg a valóságot

Szántó Cecília képzőművészként diplomázott, magától értetődő volt, hogy minden fontosabb pillanatot dokumentál az első, második, harmadik, majd negyedik fia megszületésén át a nehezebb, gyakran embert próbáló hétköznapokig.

Ilyen az élet négy gyerekkel valójában: Cecília őszinte rajzokon mutatja meg a valóságot

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük