Ilyen az élet négy gyerekkel valójában: Cecília őszinte rajzokon mutatja meg a valóságot

Az anyaság minden mozzanatáról, öröméről és nehézségéről is készített illusztrációkat a magyar édesanya.

cover-ok
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Szántó Cecíliának még csak udvarolt a férje, amikor elkezdett illusztrált naplót írni az életükről. Mivel mindketten képzőművészként diplomáztak, magától értetődő volt, hogy minden fontosabb pillanatot dokumentáljanak az utazástól kezdve az első, második, harmadik, majd negyedik fiuk megszületésén át a nehezebb, gyakran embert próbáló hétköznapokig.

A négygyermekes édesanya a családi akvarelleket 17 éve festi. Azon kívül, hogy az illusztrációk elkészítése számára egy olyan alkotói tevékenység, ami teljes kikapcsolódást jelent, a képeknek komoly üzenete is van: célja, hogy megváltoztassa azt a sztereotípiát, hogy sokgyerekes családokban nincs idő semmire.

Ilyen négy gyerekkel az élet valójában

- Szeretném, ha a képeim nagyon őszinték, életszagúak, hitelesek lennének, mert arról szól, ami igazából az anyaság, a család, a házasság: nem mindig szirupos és felhőtlen. Mindent megteszek annak érdekében, hogy megváltoztassam azt a sztereotípiát, miszerint a nagycsaládokban nincs idő semmire, nem jut elég idő egy-egy gyerekre, hogy az anyukák állandóan lestrapáltak, és nincs pihenőidejük. Én ezt boldogan meg tudom cáfolni: a nagycsalád még több boldogság és kaland, kihívás, amit rettentően élvezek - árulta el a Feminának Cecília, akinek képeiből - amelyeket Facebook- és Instagram-oldalán is megoszt -, az elfáradt és kiábrándult anyukák rengeteg erőt és derűt merítenek.

- Négy kisfiúval az élet nem sima, nem szokványos, nem sétagalopp. Eleve a sok gyermek, a nagy család rengeteg kalandot, feladatot feltételez. Nagyon pezsgő, aktív életet élünk, a férjem szobrászművész, mindennapos nálunk az alkotás, a művészeti párbeszéd, a kiállítások. Az élet adja az ötletet minden képemhez. Ami az egyik pillanatban bosszúság - egy kiöntött kakaó, egy koszos fotelhuzat, egy átvirrasztott éjszaka -, az a másik pillanatban remek téma számomra. Már ott és akkor látom magam előtt a képet, amit meg fogok festeni. A karantén hetei alatt is jókat derültem magamban, néha föl is kacagtam a saját kínlódásomon, amikor láttam magam előtt a festményt, ahogy főzök-mosok-takarítok-iskolást tanítok és játszok a másik hárommal egyszerre. Igyekszem minden rosszban, vagy nehezebb élethelyzetben a humort fölfedezni. Nagyon optimista, pozitív személy vagyok, mindig segít átlendíteni a nehézségeken ez az életfölfogás. Igazából a családom a legnagyszerűbb ihletadó közeg - vallotta be az édesanya.

Borító-és ajánlóképek: Szántó Cecília

Ezt is szeretjük