Miért tapsol mindenki a férjemnek, ha néha felöltözteti a gyereket? A négygyerekes anya a blogján fakadt ki
Hol marad az egyenlő munkamegosztás a családokban?

GettyImages-464940143
beauty and style
Top olvasott cikkek

Tény, hogy a gyereknevelés oroszlánrésze manapság még mindig az édesanyákra hárul, az éjszakázásokból, a gyerekekkel való foglalkozásokból és a napi, háztartásbeli teendők nagy részéből még mindig ők veszik ki a nagyobb részt. 

Egy kutatás szerint - a háztartási feladatokat is beleértve - az édesanyák napi két órával többet töltenek munkával, heti szinten a nők teljes munkával töltött ideje 15 óra, a férfiak heti plusz öt órájával szemben. Az adatok rávilágítanak arra, hogy az édesanyák milyen sokat tesznek a családjukért, ezt a fajta láthatatlan munkát pedig nem feltétlenül veszi észre a környezetük.

Szuperhősszindróma, ami kikészíti az anyákat

Caila Smith négygyermekes édesanya a jelenséget szuperhősszindrómának nevezte el, ami szerinte teljesen kikészíti az anyákat, akik a legtöbbet viszik a vállukon, noha ezt senki nem veszi észre, hiszen ez természetes, magától értetődő.

GettyImages-1088961444
Fotó: LightFieldStudios / Getty Images Hungary

Az édesanya blogbejegyzésében fakadt ki azon, miért van az, hogy ha valamit ő csinál, az teljesen természetes, mi több, elvárt dolog, ha pedig ugyanazt a férje, az már dicsérendő.

"Miért tapsol mindenki a férjemnek?"

- Miért van az, hogy amikor én minden reggel korán kelek amiatt, hogy a gyerekeket felöltöztessem, és elkészítsem nekik a reggelit, nem szól senki egy szót sem, ha pedig a férjem teszi ugyanezt, csodálattal néznek rá, és tapsikolnak neki, hogy milyen jó apa. Vagy ő miért kap együttérző pillantásokat, amikor az üzletben mellette üvölt a gyerek, míg engem "szaranyának" tartanak, és rosszallóan néznek rám, hogy miért nem csitítom a gyereket?

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyák igazi szuperhősök

- Sok háztartásban az anya a család irányítója, ő mos, főz takarít, tanul a gyerekekkel akkor is, ha kilenc hónapos terhes vagy éppen beteg. Az anyára lelkileg nagy súly nehezedik, állandóan fáradt, és sosincs ideje magára, a család és a gyerekek jólétének megteremtése rengeteg energiájába és áldozatába kerül, de valahogy ezt senki sem veszi észre - fakadt ki.

GettyImages-669986112

- A nő legyen tökéletes anya, a legjobb munkaerő, a legszenvedélyesebb szerető… Soknak tűnik, igaz? Az anyák igazi szuperhősök, és a legtöbbjük remekül összhangba hozza a mindennapokat, és összetartja a családot, ezért pedig semmilyen elismerő pillantást nem kap. Félreértés ne essék, ez nem az apák ellen szól, a társadalmi elvárások okolhatóak ezért: ha az édesanya egyszer is panaszkodik, milyen nehéz adott pillanatban az élete, vagy mennyire fáradt, kimerült a gyerekneveléstől, hálátlannak bélyegzik meg, jótanácsként pedig csak annyit kapnak, hogy szedjék össze magukat, mert nekik mindig erősnek kell lenniük. Az elvárások társadalmi szinten nagyon alacsonyak a férfiaknál, és nagyon magasak a nőknél - fejti ki véleményét.

Mennyit ér egy anya munkája? Kiszámoltuk!

Elméleti síkon megközelítve, érdekességképp összeszedtük, vajon milyen kiadással kell számolnia annak a szülőnek, aki a takarítást, főzést, vasalást és egyéb háztartási feladatokat valaki mással végeztetné el a pandémia idején. A végösszeg megdöbbentő.

 Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük