Miért tapsol mindenki a férjemnek, ha néha felöltözteti a gyereket? A négygyerekes anya a blogján fakadt ki

Hol marad az egyenlő munkamegosztás a családokban?

GettyImages-464940143

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Tény, hogy a gyereknevelés oroszlánrésze manapság még mindig az édesanyákra hárul, az éjszakázásokból, a gyerekekkel való foglalkozásokból és a napi, háztartásbeli teendők nagy részéből még mindig ők veszik ki a nagyobb részt. 

Egy kutatás szerint - a háztartási feladatokat is beleértve - az édesanyák napi két órával többet töltenek munkával, heti szinten a nők teljes munkával töltött ideje 15 óra, a férfiak heti plusz öt órájával szemben. Az adatok rávilágítanak arra, hogy az édesanyák milyen sokat tesznek a családjukért, ezt a fajta láthatatlan munkát pedig nem feltétlenül veszi észre a környezetük.

Szuperhősszindróma, ami kikészíti az anyákat

Caila Smith négygyermekes édesanya a jelenséget szuperhősszindrómának nevezte el, ami szerinte teljesen kikészíti az anyákat, akik a legtöbbet viszik a vállukon, noha ezt senki nem veszi észre, hiszen ez természetes, magától értetődő.

GettyImages-1088961444
Fotó: LightFieldStudios / Getty Images Hungary

Az édesanya blogbejegyzésében fakadt ki azon, miért van az, hogy ha valamit ő csinál, az teljesen természetes, mi több, elvárt dolog, ha pedig ugyanazt a férje, az már dicsérendő.

"Miért tapsol mindenki a férjemnek?"

- Miért van az, hogy amikor én minden reggel korán kelek amiatt, hogy a gyerekeket felöltöztessem, és elkészítsem nekik a reggelit, nem szól senki egy szót sem, ha pedig a férjem teszi ugyanezt, csodálattal néznek rá, és tapsikolnak neki, hogy milyen jó apa. Vagy ő miért kap együttérző pillantásokat, amikor az üzletben mellette üvölt a gyerek, míg engem "szaranyának" tartanak, és rosszallóan néznek rám, hogy miért nem csitítom a gyereket?

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az anyák igazi szuperhősök

- Sok háztartásban az anya a család irányítója, ő mos, főz takarít, tanul a gyerekekkel akkor is, ha kilenc hónapos terhes vagy éppen beteg. Az anyára lelkileg nagy súly nehezedik, állandóan fáradt, és sosincs ideje magára, a család és a gyerekek jólétének megteremtése rengeteg energiájába és áldozatába kerül, de valahogy ezt senki sem veszi észre - fakadt ki.

GettyImages-669986112

- A nő legyen tökéletes anya, a legjobb munkaerő, a legszenvedélyesebb szerető… Soknak tűnik, igaz? Az anyák igazi szuperhősök, és a legtöbbjük remekül összhangba hozza a mindennapokat, és összetartja a családot, ezért pedig semmilyen elismerő pillantást nem kap. Félreértés ne essék, ez nem az apák ellen szól, a társadalmi elvárások okolhatóak ezért: ha az édesanya egyszer is panaszkodik, milyen nehéz adott pillanatban az élete, vagy mennyire fáradt, kimerült a gyerekneveléstől, hálátlannak bélyegzik meg, jótanácsként pedig csak annyit kapnak, hogy szedjék össze magukat, mert nekik mindig erősnek kell lenniük. Az elvárások társadalmi szinten nagyon alacsonyak a férfiaknál, és nagyon magasak a nőknél - fejti ki véleményét.

Mennyit ér egy anya munkája? Kiszámoltuk!

Elméleti síkon megközelítve, érdekességképp összeszedtük, vajon milyen kiadással kell számolnia annak a szülőnek, aki a takarítást, főzést, vasalást és egyéb háztartási feladatokat valaki mással végeztetné el a pandémia idején. A végösszeg megdöbbentő.

 Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük