Mennyit ér egy anya munkája a karantén ideje alatt? Kiszámoltuk, és megdöbbentünk az eredményen
Ennyit ér egy anya munkája a karantén alatt, ha megfizetnék.

GettyImages-101952834
beauty and style
Top olvasott cikkek

A karantén ideje alatt, ha nem dolgozik otthonról mindkét szülő, vagy nem élnek egy háztartásban, főként az édesanyákra hárul a legtöbb feladat, csak még több, mint előtte. Nagyrészt ők maradnak otthon a gyerekekkel - és ezzel együtt a háztartásban elvégzendő feladatok sokaságával. Tanulni, közben napi nyolc órát dolgozni, vinni a háztartást, és meleg ételt tenni a család elé elképesztő logisztikát és kitartást igényel.

Vannak családok, ahol a karantén ideje alatt otthon maradt apukák viszik a munka oroszlánrészét, becsülettel besegítenek a gyerekek tanulásában vagy a házimunka elvégzésében. Az egyedülálló apukákról sem szabad megfeledkezni, akik - az  egyedülálló anyukákhoz hasonlóan - minden egyes nap megküzdenek a kialakult helyzettel. Ugyanakkor sok családban igaz a mai napig, hogy a gyerekekkel való foglalkozás és a napi háztartásbeli teendők nagy része még mindig az édesanyákra hárul. Bár a házimunkát nem szokás beárazni, és értelemszerűen senki nem vár el pénzt az otthoni munkáért, de sokan még ma sincsenek tisztában azzal, mennyit ér egy otthon maradó szülő munkája.

Mennyit ér egy anya munkája a karantén ideje alatt?

Elméleti síkon megközelítve, érdekességképp összeszedtük, vajon milyen kiadással kell számolnia annak a szülőnek, aki a takarítást, főzést, vasalást és egyéb háztartási feladatokat valaki mással végeztetné el a pandémia idején. A végösszeg megdöbbentő.

GettyImages-654153664

Főzés

Most sokan költséghatékonyság szempontból kénytelenek főzni, hogy meleg ételt tudjanak tenni az asztalra. Ha valaki azt a megoldást választja, hogy a hét minden napjára megrendeli az ebédet, úgy az összeg sokkal magasabbra rúg.

Egy ételszállító cég egy egész heti menüt 4700 forintért ad, ami öt munkanapra lebontva, napi három adag ebéddel számolva 14 100 forint. Ez havi szinten 56 400 forint kiadást jelent. És akkor még nem reggelizett és vacsorázott a család. Ha a napi egyszeri főzést és a heti egyszeri bevásárlást egy bejárónő végezné el, 2000 forintos óradíjjal és napi 2 órával számolva a havi bére 80 ezer forint lenne.

Mosás és vasalás

Akinek van gyermeke, tudja, hogy a mosógép szinte mindennap jár. Bár a mosáshoz is szükség van vízre, mosószerre és öblítőre, de még így is csekély összeg ahhoz képest, mennyibe kerülne mosodában tisztíttatni és vasaltatni a ruhákat.

Az egyik fővárosi mosoda online oldalán az olvasható, hogy egy darab ing mosása 90 forintba, vasalása pedig 520 forintba kerül, ez máris 610 forint egy ruhadarabért. Ha két gyerkőc van a háznál, heti egy mosással számolva több tízezerre is rúghat az ár.

A cikk az ajánló után folytatódik

Egy másik online oldal alapján egy kilónyi ruha mosása és vasalása 1850 forint, de minimum 3,5 kilónyit kell rendelni, az alapjáraton 6 475 forint. Kétgyerekes családoknál heti 3 mosás a minimum, ez nagyjából 20 ezer forint, ami egy hónapra összeadva 80 ezer forintot jelent. Otthon egy mosógép 5 kilós programjával ez havi szinten 111 ezer forint lenne, a vasalás 1400 forintos egységárral számolva pedig 84 ezer forint. Azaz az otthoni mosásért és a vasalásért az anyának nagyjából 200 ezer forint járna.

Bejárónő

Ha a család a portalanítást és a pókhálók eltüntetését, a szőnyegek és járófelületek tisztítását, az ablakpucolást bejárónőre bízná, 1500 forintos órabérrel, nyolcórás munkaidővel és heti egy alkalommal számolva 12 ezer forint lenne, ami havi szinten 48 ezer forintot jelentene.

GettyImages-957130298 (1)

Magántanár és bébiszitter

Ha a szülő úgy dönt, hogy a gyerekekhez mégis magántanárt fogad, mélyen a zsebébe kell nyúlnia, hiszen drágák a nyelvórák és a korrepetálások is. Átlagosan 2500-3000 forintot kér el egy magántanár 45 percért, ez öt tantárgyból, heti egy alkalommal számolva körülbelül 15 ezer, ami havi szinten 50–60 ezer forintot jelentene a családnak. Két gyerek esetén az összeg megduplázódik.

Amennyiben bölcsődések vagy óvodások vannak a családban, a bébicsősz napi nyolcórás munkájával - mivel ennyit dolgozik otthon a szülő - és 1200 forintos óradíjjal számolva a felvigyázás 192 ezer forintba kerülne.

GettyImages-1034464980

Mennyi az annyi?

Ha összeadjuk a számokat, kiderül, hogy egy hónapra lebontva, két gyerekkel számolva nagyjából 600 ezer forint illetné az anyákat. Mivel a kijárási korlátozások, az iskolaszünet lassan két hónapja tart, ez 1 200 000 lenne. Amennyiben hozzászámoljuk az összeghez az anya napi nyolcórás munkabérét, ez a szám a másfél millió forintot is elérheti. 

Egy anya vallomása a koronavírus idején

Pedig bárki bármit állítson, gyerekkel lenni otthon a legkeményebb meló a világon - főként, ha mellette még karanténból dolgozik is az ember. Kolléganőnk mesélte el, hogyan néz ki egy napja a munka és hároméves kisfia mellett.

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük