Vannak gyerekek, akiknek a karantén valóban rémálom: hol kérhetnek segítséget, ha bántják őket?
Sajnos a jelenlegi nehéz helyzet nemcsak a felnőtteket, hanem a gyerekeket is megviseli, akik így még jobban áldozatává válhatnak az erőszaknak.

gyerekbantalmazas1
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A gyermekbántalmazás és az elhanyagolás a koronavírusos időben még több gyereket, fiatalt érinthet, hiszen a környezetük most sem, vagy kevéssé tud odafigyelni rájuk.

Fontos tudni, hogy ebben a bezárkózott időszakban is tudnak a bántalmazottak segítséget kérni – segélyvonalak, valamint online felület állnak rendelkezésre, ahova az érintettek fordulhatnak.

Komolyan kell venni az erőszakot

Sajnos számos olyan módja van a gyermekbántalmazásnak, amelyek akár egy életre megkeseríthetik a gyerekek életét. A fizikai bántalmazás mellett a lelki erőszak, a verbális abúzus vagy éppen az elhanyagolás, éhezés jelentősége sem elhanyagolható. Kamaszkorban a párkapcsolatokban is jelentkezhet a verbális és lelki fenyegetettség, míg mások a szüleiket látják ilyen helyzetben, ami szintén rossz hatással van a fejlődésükre. Sok fiatal, ha nem is a saját családjában, de egy-egy barátján észleli a jeleket, hogy valamilyen inzultus áldozata lett.

gyerekbantalmazas2
Fotó: Roy Morsch / Getty Images Hungary

- 2019-ben közel 1200 gyermek esett áldozatul családon belüli erőszaknak. A koronavírus idején az érintett gyerekeket, fiatalokat a tanárnő vagy éppen védőnő nehezebben vagy egyáltalán nem éri el, így egyrészt nincs, aki észrevegye a jeleket, másrészt az érintettek nem tudják, hogy kihez forduljanak ezekben a helyzetekben - mondta Németh Ágnes, rendőr ezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának vezetője. Legalábbis ennyiről tudunk, a látencia ennél sokkal súlyosabb lehet.

Telefonszámok, chatalkalmazások bántalmazott fiataloknak

Az érintettek az alábbi elérhetőségeken tudnak segítséget kérni:

#nehagyd #vansegítség #kérjsegítséget

Az Országos Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya kampányt indított, hogy az érintettek figyelmét felhívja a fenti elérhetőségekre, és arra, hogy nincsenek egyedül a kiszolgáltatott helyzetben.

A cikk az ajánló után folytatódik

A fiatalokat ma leginkább olyan közösségi platformokon lehet elérni, mint a TikTok és az Instagram. A kampány mellé már számos népszerű hazai  TikTok-sztár állt, akik önkéntes alapon segítenek. A #nehagyd #vansegítség #kérjsegítséget kampány immár több mint 100 ezer fiatalt ért el. 

A kampányban részt vevő influencerek: Szász Dorina, Szászné Nikoletta, Szender Milán, Liszkai Márk, Makovics Tina, Bálint Tibor, Makk Adrienn, Nasz Dani, Szilágyi Cintia, Gódor Titanilla, Török Vanessza, Csizmár Richárd, Sóvári Márk.

Hogyan hatnak a felnőttek a gyerekekre? Erős fotósorozat nyitja fel a szemeket

Frieke Janssens fotósorozata a megdöbbentés nyelvén tolmácsolja, hogyan hatnak a felnőttek a gyerekekre.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük