Vannak gyerekek, akiknek a karantén valóban rémálom: hol kérhetnek segítséget, ha bántják őket?
Sajnos a jelenlegi nehéz helyzet nemcsak a felnőtteket, hanem a gyerekeket is megviseli, akik így még jobban áldozatává válhatnak az erőszaknak.

gyerekbantalmazas1
beauty and style
Top olvasott cikkek

A gyermekbántalmazás és az elhanyagolás a koronavírusos időben még több gyereket, fiatalt érinthet, hiszen a környezetük most sem, vagy kevéssé tud odafigyelni rájuk.

Fontos tudni, hogy ebben a bezárkózott időszakban is tudnak a bántalmazottak segítséget kérni – segélyvonalak, valamint online felület állnak rendelkezésre, ahova az érintettek fordulhatnak.

Komolyan kell venni az erőszakot

Sajnos számos olyan módja van a gyermekbántalmazásnak, amelyek akár egy életre megkeseríthetik a gyerekek életét. A fizikai bántalmazás mellett a lelki erőszak, a verbális abúzus vagy éppen az elhanyagolás, éhezés jelentősége sem elhanyagolható. Kamaszkorban a párkapcsolatokban is jelentkezhet a verbális és lelki fenyegetettség, míg mások a szüleiket látják ilyen helyzetben, ami szintén rossz hatással van a fejlődésükre. Sok fiatal, ha nem is a saját családjában, de egy-egy barátján észleli a jeleket, hogy valamilyen inzultus áldozata lett.

gyerekbantalmazas2
Fotó: Roy Morsch / Getty Images Hungary

- 2019-ben közel 1200 gyermek esett áldozatul családon belüli erőszaknak. A koronavírus idején az érintett gyerekeket, fiatalokat a tanárnő vagy éppen védőnő nehezebben vagy egyáltalán nem éri el, így egyrészt nincs, aki észrevegye a jeleket, másrészt az érintettek nem tudják, hogy kihez forduljanak ezekben a helyzetekben - mondta Németh Ágnes, rendőr ezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának vezetője. Legalábbis ennyiről tudunk, a látencia ennél sokkal súlyosabb lehet.

Telefonszámok, chatalkalmazások bántalmazott fiataloknak

Az érintettek az alábbi elérhetőségeken tudnak segítséget kérni:

#nehagyd #vansegítség #kérjsegítséget

Az Országos Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya kampányt indított, hogy az érintettek figyelmét felhívja a fenti elérhetőségekre, és arra, hogy nincsenek egyedül a kiszolgáltatott helyzetben.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

A fiatalokat ma leginkább olyan közösségi platformokon lehet elérni, mint a TikTok és az Instagram. A kampány mellé már számos népszerű hazai  TikTok-sztár állt, akik önkéntes alapon segítenek. A #nehagyd #vansegítség #kérjsegítséget kampány immár több mint 100 ezer fiatalt ért el. 

A kampányban részt vevő influencerek: Szász Dorina, Szászné Nikoletta, Szender Milán, Liszkai Márk, Makovics Tina, Bálint Tibor, Makk Adrienn, Nasz Dani, Szilágyi Cintia, Gódor Titanilla, Török Vanessza, Csizmár Richárd, Sóvári Márk.

Hogyan hatnak a felnőttek a gyerekekre? Erős fotósorozat nyitja fel a szemeket

Frieke Janssens fotósorozata a megdöbbentés nyelvén tolmácsolja, hogyan hatnak a felnőttek a gyerekekre.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük