Észrevétlen, de fontos jelek, hogy zaklatják a gyereket az iskolában - A pszichológus válaszol
Mit tehet a szülő, ha zaklatják gyermekét az iskolában?

GettyImages-84782676
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Százötvenmillió gyereknek, a 13-15 év közötti diákok felének volt már része iskolai erőszakban - derült ki az UNICEF 2018-ban nyilvánosságra hozott tanulmányában. A jelentés szerint a világon minden harmadik gyermek találkozott zaklatással és a megfélemlítéssel, Magyarországon pedig minden tizedik tanuló szenved az iskolai erőszak valamilyen formájától. Az online bullying minden harmadik gyereket érinti az országban, így minden szülőnek - és pedagógusnak - érdemes odafigyelni a legapróbb jelekre, hogy kiderüljön, zaklatás áldozata-e a gyermek.

Milyen apró jelekből vehető észre, ha valakit zaklatnak? Hogyan viselkedik otthon egy bántalmazott diák, és mit lehet tenni a kialakult és rendszeresen fennálló helyzet ellen? Teveliné Horváth Melinda okleveles pszichológust, iskolapszichológust, pedagógust, life coachot kérdeztük a témában.

Mikortól lehet iskolai zaklatásról beszélni?

Az iskolai zaklatással kapcsolatban mindenekelőtt fontos megjegyezni, hogy semmiképpen sem egy egyszeri konfliktusról van szó a gyermekek között. Az iskolapszichológus szerint akkor beszélhetünk egy tanulóval szemben iskolai zaklatásról, ha az alábbi feltételek egyszerre teljesülnek a következők közül:

GettyImages-480811275
 • ha direkt történik, és a fájdalom okozása, ártó szándék a cél;
 • ha rendszeresen ismétlődik, azaz "rászállnak" a bántalmazott gyerekre;
 • ha az erőviszonyok nem kiegyenlítettek, az áldozat nem képes megvédeni magát.

Melyek azok a jelek, amelyekből észrevehető, hogy egy gyermeket zaklatnak?

- A zaklatásnak több típusa is van, így a jelek is különbözőek lehetnek, amiből a szülő felismerheti, hogy bántalmazzák gyermekét. A kisebb gyermekek és a fiúk körében a fizikai bántalmazás előfordulása jellemző elsősorban, a lányok és a nagyobb korosztály inkább érzelmileg és verbálisan bántalmaznak. Általánosan megfigyelhető, hogy minél intellektuálisabb a környezet, annál "kifinomultabb" módszereket alkalmaznak az egyének - kezdi Teveliné Horváth Melinda.

- A bántalmazás bizonyos típusában fizikai nyoma nem, azonban lelki nyomok annál inkább maradnak az áldozatban. Az érzelmi bántalmazást - például kiközösítés -, a verbális, szóbeli bántalmazást - például csúfolás, pletykálás, gúnynevek használata - még nehezebben lehet felfedezni a gyermeken. A következő, leggyakrabban előforduló jeleket észlelhetik a szülők otthon a gyermeknél, illetve a pedagógusok az iskolában:

 • nem szeretne iskolába menni;
 • fáj a hasa, feje, hányingere van iskolakezdés előtt;
 • nem akar az iskolai dolgokról beszélni, zárkózottá válik;
 • ha szóba kerül az iskola, szomorú vagy dühös lesz, heves érzelmi reakciót produkál, vagy túlságosan kerüli a témát;
 • hirtelen leromlik a tanulmányi eredménye, rossz jegyeket kap;
 • alvászavarai lesznek, nem tud odafigyelni, koncentrálni;
 • önértékelési problémák jelentkeznek nála, saját magát negatívan ítéli meg;
 • depressziós tüneteket produkál, öngyilkossági gondolatok foglalkoztatják;
 • vasárnap este már kezdi rosszul érezni magát;
 • állandósult félelemérzete van.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás, ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.


Kizárólag online elérhető, a FeminaShopban! 

Promóció

Ha nem lelki, hanem fizikai bántalmazásról van szó, milyen jeleket észlelhetnek a szülők otthon?

- A gyermek ilyenkor nem szeret átöltözni a felnőttek társaságában, próbálja leplezni a nyomokat, s ha mégis rákérdez a felnőtt, úgy tesz, mintha nem tudná a sérülés keletkezésének okát, vagy valamilyen zavaros magyarázatot ad rá. Ebben az esetben a gyermek szégyelli azt, ami történt vele. Az is előfordulhat, hogy saját magát okolja miatta, illetve fél az esetleges megtorlástól, ha kiderülne a felnőttek számára is a bántalmazó személye. Ezért nagyon fontos, hogy sokat beszélgessünk a gyermekünkkel, biztosítsuk feltétlen szeretetünkről és elfogadásunkról. Ha megbízik bennünk, könnyebben tudja elmondani, hogy mi történt vele - javasolja a pszichológus.

Mi a helyzet az internetes zaklatással, az úgynevezett cyberbullyinggal?

- A zaklatás legújabb típusa az internetes, elektronikus zaklatás. Tulajdonképpen az egyik legveszélyesebb típus, hiszen napi 24 órában, bárhol és bármikor utolérheti a gyermeket, ebben az esetben nem csak az iskolai helyszínre korlátozódnak a negatív történések. Ilyenkor a rosszindulatú, bántó üzenetek bármikor lecsaphatnak gyermekünkre.

GettyImages-653894863

- A folyamatos bántó üzenetek küldözgetésén túl beszélhetünk a közösségi oldalakkal való visszaélésről, a másik nevetségessé tevéséről, manipulált képek kirakásáról. Hozzászólások, bejegyzések formájában hamis vádakat, pletykákat terjeszthetnek a gyermekről. Bűncselekményekre, egyéb rossz dolgokra is serkenthetik interneten a gyermeket, amik saját magukra és másokra nézve is ártalmasak lehetnek, de találkozhatunk a sexting jelenségével - szexuális tartalmú képek küldözgetése, arra való serkentés -, sőt a személyiség ellopásával is - figyelmeztet.

Mit tehet a szülő a gyermeke megvédése érdekében ebben a helyzetben?

- Fontos, hogy a szülő még időben, az internethasználat korai szakaszában elmagyarázza a gyermekének a veszélyforrásokat. A megelőzés a legjobb megoldás, hasznos, ha az iskolában is hallja az iskolapszichológustól vagy egy osztályfőnöki óra keretében az ezzel kapcsolatos veszélyeket. Tisztában kell, hogy legyen azzal, hogy amit a világhálóra feltesz, sosem tűnik el teljesen, hiszen bárki lementheti, és több év múlva is előkerülhet.

- El kell mondani a gyermekünknek, hogy személyes adatokat sose tegyen közzé, s kritikus legyen az interneten olvasható tartalmakkal szemben. Ne higgyen mindent el, amit a neten olvas, s csak olyanokat jelöljön vissza a közösségi hálókon, akiket valóban ismer. Nagyon sok az álprofil, ha nem ismeri személyesen, nem tudhatja, ki van a világháló másik oldalán valójában. S ha úgy érzi, bajba került, vagy internetes zaklatás áldozata, merjen a szülőhöz fordulni, aki kérheti ebben az esetben, ha szükséges, pszichológus segítségét is - javasolja.

GettyImages-509552564

A bántalmazó és az áldozat

Teveliné Horváth Melinda szerint tipikus áldozatok nagyon gyakran a gyenge fizikumú gyermekek közül kerülnek ki: az önbizalomhiányos, zárkózottabb, akár kicsit különcebb, kevesebb szociális kapcsolattal rendelkező tanulót kezdik sok esetben bántalmazni. Ez szerinte azért veszélyes, mert nincs meg a támogató társas közege az iskolában, akik a védelmében fel tudnának lépni. Bántalmazó szerepbe sajnos a saját maguk is bántalmazó légkörben nevelkedő gyermekek kerülhetnek, akik az otthon látott mintát lemásolva az iskolában viselkednek agresszívan.

- Gyakran ők maguk is sérült személyiségű egyének, akik saját lelki gyengeségüket palástolva bántják a náluk gyengébbeket. Így azt élhetik meg, hogy míg otthon mindig övék a "vesztes" pozíció, itt az iskolában ők a "győztesek", akik felülkerekednek a másikon. Ahogy az ő önbizalmukat az otthoni környezetben döngölik a föld alá, ők ezt teszik az iskolában másokkal, s ezzel próbálják saját önbecsülésüket növelni - mondja.

A szakértő szerint az iskolai zaklatás életre szóló következményekkel is járhat. Ha a gyermek tartósan zaklatás áldozata, az önértékeléssel kapcsolatos problémái olyan mély nyomot hagyhatnak a személyiségében, ami felnőtt korában is megmaradhat, így a legfontosabb az, ha a szülő minél többet beszélget a gyermekével.

- Töltsünk együtt vele minőségi időt, hiszen sokszor egy közös program keretében szívesebben nyílnak meg azok a gyermekek is, akik a konkrét "Mi történt az iskolában?" kérdésre kevésbé szeretnek válaszolni. Ha sikerül a bizalmon alapuló légkört megerősítenünk gyermekünkkel, könnyebben tudjuk kideríteni, hogy mi állhat a viselkedése megváltozásának hátterében - javasolja a pszichológus.

Ilyen tanárokkal szerencsések a diákok

Van, aki a tanári pályára született: ezek a tanárok úgy tanítanak, ahogyan talán senki más.

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük