Ha nem ismered fel a szexuális zaklatást, védekezni sem tudsz ellene - Gyerekeknek szóló kiadványt készítettek
Gyerekeknek szóló kiadványt készített a Hintalovon és az Európa Tanács.

kislany-tablet
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A gyerekek felével nem beszélnek a szexualitásról, többségük semmilyen információt nem kap arról, hogyan ismerje fel a bántalmazást, kitől kérjen segítséget.

A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány letölthető kiadványt készített a kamaszoknak a szexuális zaklatás felismeréséhez.

Gyerekbarát kiadvány a szexuális zaklatás megelőzésére

Az Európa Tanács megbízásából készült el a Lanzarote Egyezmény gyerekbarát verziója. A gyerekekkel közösen készített nemzetközi kiadvány több fiatal történetébe nyújt betekintést, amelyből kiderül, mi számít zaklatásnak, mi történik, ha valaki bűncselekményt követ el, és mit lehet tenni visszaélés esetén. A tipikus helyzetek megerősítik a gyerekeket abban, hogy merjenek beszélni a szexualitásról és az őket érintő nehéz helyzetekről. A jelenetek abban is hasznos tippeket adnak a gyerekeknek, hogy hová fordulhatnak segítségért.  

A szexuális erőszak megelőzésében és az áldozatok segítésében a legfontosabb, hogy a gyerekek megfelelő információhoz jussanak, és ne maradjanak egyedül a kérdéseikkel. Bár Magyarországon az utóbbi öt évben csökkent a rejtett ügyek száma, de a helyzet még így is nagyon aggasztó: száz szexuális bántalmazási esetből csak tíz ügy kerül napvilágra. Ennek az is oka lehet, hogy a gyerekek nincsenek tisztában a jogaikkal és a szexualitás kérdéseivel.

Az 5200 fő bevonásával készült  Te hogy látod? - gyerekjogi kutatás szerint a hazai családok felében beszélgetnek a gyerekekkel a szexualitásról (47%), az online biztonságról (50%), míg a gyerekek jogai csak a családok harmadában kerül szóba (35%). A gyerekek jelentős részével pedig egyáltalán nem beszélnek arról, hogy miképp ismerjék fel a zaklatást, mit tegyenek, ha bántják őket. A magyar családokban a gyerekek 40%-a, az iskolában 62%-uk nem nem kap információt arról, hogyan ismerje fel a bántalmazást, zaklatást, és kitől kérhet segítséget.  

Egy kiadvány, amit gyerekekkel szerkesztettek

A nemzetközi kiadványt a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány gyerekek részvételével készítette. A gyerekeknek fontos szerepük volt abban, hogy a kiadvány hasznos, hiteles és közérthető legyen. Véleményüket figyelembe véve alakult ki a koncepció, a jelenetek, a párbeszéd és az arculat is.

- Ez egy gyerekeknek szóló anyag, és mi tudjuk a legjobban, hogyan gondolkodnak a gyerekek ilyen helyzetben, milyen kérdések merülhetnek fel, vagy az információk mennyire érthetők. Ezért nagyon fontos, hogy részt vehettünk a projektben - mondta a közös munka kapcsán Sarang Nikoletta, a Hintalovon Alapítvány fiatal kollégája, gyermekjogi követe.

A cikk az ajánló után folytatódik

Körbement pár meztelen kép a neten

Az Ez már szexuális zaklatás? című kiadvány kifejezetten 12–18 évesek számára készült annak érdekében, hogy a gyerekek konkrét példákon keresztül ismerhessék meg a szexuális zaklatás, kizsákmányolás tipikus formáit, illetve a büntetőeljárást érintő jogaikat. A dialógusokban a fiatalok tanárokkal, pszichológusokkal és más bizalmi személyekkel beszélgetnek arról, hogy mit tehetnek, ha például körbement pár meztelen fotó a suliban, ha a tesitanár fogdosta a diákokat, ha randira hívott valakit egy ismeretlen.

Beszélgetnek arról, mi a teendő, ha valakivel kapcsolatban rossz érzéseik vannak, és bántó szándékra gyanakodnak, ha megfenyegették őket, ha szeretik a másikat, de még nem akarnak lefeküdni vele, vagy ha büntetőeljárás indul. A jelenetek hasznos tippeket adnak a gyerekeknek arról, hogy hová fordulhatnak konkrét segítségért, és megerősítik őket abban, hogy lehet, sőt kell beszélni a szexualitásról és a rossz érzéseikről. 

- Nem minden gyerek tudja, hova fordulhat segítségért, és nincs mindenkinek egy olyan biztos ember az életében, akivel ilyen problémákat meg tud beszélni. Ezért hasznos nagyon, hogy ez fenn lesz a neten, és biztos forrásból lehet tájékozódni. Az összes jelenet olyan, amiről hallottunk már, és lehet, hogy a közelünkben is megtörtént valakivel - fűzte hozzá Sarang Nikoletta gyermekjogi követ. 

A kiadvány a szülők, pedagógusok munkáját is segítheti a kényes témák feldolgozásában. A kiadvány ingyenesen letölthető az Alapítvány honlapjáról, az anyagról szóló kisfilm pedig megtalálható a YouTube-on:

A Lanzarote Egyezmény gyerekbarát verziója

Az Európa Tanács Lanzarote Egyezménye a gyerekek szexuális kizsákmányolás és szexuális zaklatás elleni védelméről szól. Magyarország 2010-ben írta alá, és 2015-ben ratifikálta. Az Egyezmény gyerekbarát változata elsőként magyar és angol nyelven elérhető, de az Európa Tanács oldalán hamarosan további nyelveken is hozzáférhető lesz.  

Forrás: Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány.

Képek: Getty Images.

Óriási a felnőttek felelőssége

Ahogy a szexuális edukáció a felnőttek felelőssége, úgy az is, hogy mindig, minden téren jó példával járjanak elöl: egy fotós erre hívta fel a figyelmet szemléletes képsorozatával.

Ezt is szeretjük