Koronavírus: szülőként ezek a jogaid, ha beteg lesz a gyereked
A koronavírus-járvány kapcsán még mindig sok a kérdőjel a szülők fejében, ezeket próbáljuk meg most tisztázni.

GettyImages-1212969653
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A koronavírus-járvány miatt sok szülő kényszerül most otthonról dolgozni, mindeközben ellátni a kisebb gyerekeket, a nagyobbakat pedig segíteni a tanulásban. Mivel az idősebb korosztály jóval veszélyeztetettebb, mint az iskolások, ezért sem tanácsos, hogy a zárlat alatt ők vigyázzanak rájuk.

Ebben a cikkünkben a járványügyi helyzettel kapcsolatban felmerülő jogi tudnivalókat gyűjtöttük össze, ami a szülőket és gyermekeiket érintik.

Mehet a szülő táppénzre, ha kiskorú gyermekével marad otthon a járvány ideje alatt?

Bölcsőde, óvoda és iskolabezárás idején a szülők egyelőre csak szabadsággal vagy "különös méltánylást igénylő okból", fizetetlen szabadsággal maradhatnak otthon. A szülő akkor jogosult csupán táppénzre, ha beteg, kiskorú gyermekének ápolása miatti vagy saját betegsége miatti keresőképtelenség áll fenn. Táppénzt az kaphat, akit közegészségügyi okból a munkavégzéstől eltiltanak. 

GettyImages-1209517783

Ez elég faramuci helyzetet szül, hiszen ezekre a szülőkre a felügyeleten túl kisgyermekük otthoni oktatása is hárul. Jelen helyzetben nem marad más megoldás, mint hogy a szülő, amíg gyermekével otthon marad a járvány ideje alatt, feléli az éves szabadságkerete jelentős részét, vagy munkáltatója engedélyezi neki a fizetés nélküli távollétet, bár fontos, ez utóbbi esetben az egészségbiztosítása is szünetel a dolgozónak.

Ahhoz, hogy egy gyerek karanténba kerüljön, kell a szülő hozzájárulása?

A Társaság a Szabadságjogokért emberi jogi jogvédő civil szervezete - TASZ - szerint, mivel a karanténba nem önkéntes, beleegyezéses alapon kerülnek az emberek, a kiskorú is karanténba zárható a szülő beleegyezése nélkül. Ettől még a gyereket is - a számára érthető módon - és a szülőt is tájékoztatni kell a továbbiakban a gyerek egészségi állapotáról. Nem csak arról, hogy várhatóan meddig tart az elkülönítés, de lehetőséget kell biztosítani a szülő számára játékok, könyvek, ruhák, tisztálkodási eszközök vagy akár élelmiszer bejuttatására.

Bevonulhatok-e a beteg kisgyerekemmel a karanténba, ha én egészséges vagyok?

Az operatív törzs március 10-i sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, hogy ha a gyermek kórházi karanténba kerül, a szülő önkéntes karantént vállalhat. Ebben az esetben neki is be kell tartania a karantén szabályait, és onnan két hétig nem jöhet ki. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Az Index korábbi információi szerint az a szülő, aki nem vállal önkéntes karantént a gyermeke miatt, látogatásra a kórház által számára biztosított egyéni védőeszköz használata mellett van lehetőség. A látogatás gyakoriságát és időtartamát ugyanakkor az intézmény határozza meg, a gyermek állapotától függően.

Mi történik, ha a szülőt karanténba viszik, a gyerek meg otthon várja? 

Ha a szülő karanténba kerül, családtagot, rokont kérhet meg, hogy ideiglenesen vigyázzon gyermekére. Ha nincs, aki gondoskodjon róla, a gyámhivatalnál kérelmezhető az, hogy a szülő egészségi állapota miatt a gyereket egy általa megnevezett család átmenetileg befogadja. 

GettyImages-1210625148

Hogyan alakul a kapcsolattartás a gyermekkel elvált szülők esetén?

A TASZ információi szerint a szülők közös megegyezéssel bármikor eltérhetnek attól a kapcsolattartási rendtől, amiben korábban megállapodtak, vagy amit a bíróság vagy más hatóság elrendelt. A vészhelyzet a kapcsolattartást nem akadályozza az elvált szülők és gyerekeik között, ugyanakkor, ha az egyik szülő oldalán egészségügyi kockázat merül fel, érdemes tájékoztatni róla a másik szülőt és aszerint cselekedni. Ha a látogatás elektronikus eszközökre korlátozódik, az elmaradt találkozókat a karantén után, legkésőbb hat hónapon belül pótolni kell. 

Kérdések a koronavírusról - Töltsd ki kvízünket!

A legfontosabb teendők mellett persze néhány további kérdést is jó, ha tudsz a vírusról és a fertőzések megelőzéséről. Az alábbi kérdéssorban tesztelheted is a tudásodat.

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük