Furcsa képességet birtoklunk alvás közben egy kutatás szerint

Vigyázz, mit mondasz egy alvó ember jelenlétében!

no-alvas-takaro
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az éjszakai alvás a szervezet regenerációját szolgálja: ilyenkor a test és a psziché egyaránt pihen, felkészül a következő napra. Azt hihetnénk, hogy közben a külvilág megszűnik az agy számára, de francia és ausztrál kutatók szerint ez nem egészen, illetve nem minden alvásciklusban van így.

A francia Nemzeti Tudományos Kutatási Központ, röviden CNRS és az ausztrál Monash Egyetem kutatói arra az eredményre jutottak, hogy alvás közben jóval többet érzékelünk a külvilágból, mint hinnénk.

Az agy alvás közben is értelmezi a beszédet

A tudósok egy 18 fő részvételével zajló kutatásban elektroencefalogrammal vizsgálták, hogy a reggeli alvás során mennyit észlelünk a körülöttünk zajló világból. Ehhez a vizsgálati alanyoknak francia beszéddel kevert halandzsát kellett hallgatniuk alvás közben. A kutatók arra az eredményre jutottak, hogy az agy még alvás során is képes kiszűrni, rögzíteni az értelmes beszédet az értelmetlen szavak közül.

Kivételt ez alól csupán az alvás REM-fázisa - tehát a gyors szemmozgás ideje - jelent, ekkor ugyanis az agy teljesen figyelmen kívül hagyta a kívülről jövő beszédet. A kutatók szerint az emberi agy védi az alvásnak azon szakaszát, amikor álmodunk, a REM-fázis ugyanis elengedhetetlen a napi bejövő információk megszilárdításához, valamint az érzelmi egyensúly megőrzéséhez. Olykor azért megesik, hogy a közvetlen környezet eseményeit az agy beépíti az álmokba, de ez nagyon ritkán fordul elő.

Jóga alvászavar ellen

Ha problémát jelent az elalvás, vagy gyakran ébredsz éjszaka, érdemes kipróbálnod a következő, esti jógagyakorlatokat.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük