Ha a gyerek nem alszik az oviban: tényleg probléma, ha kimarad, vagy nincs jelentősége?
Ezért van létjogosultsága a délutáni alvásnak.

GettyImages-539673988
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mivel a gyerekek alvásigénye kortól függetlenül eltérhet, teljesen normális, ha az egyik már nem igényli a délutáni pihenést, míg a másik beéri egy óra alvással, esetleg a harmadiknak még kisiskolás korában is szüksége lehet a csendes pihenőre.

Mindannyiunkban élnek talán emlékképek arról, hogy mennyire dacoltunk kisgyermekkorunkban az ellen, hogy délután is pihenjünk, és akár akartunk, akár nem, ugyanúgy kellett aludni a nagyinál (például az unokatestvérekkel együtt), mint otthon egyedül a saját szobánkban. Anyaként nem erőltetem a négyéves gyermekemre a kötelező alvást itthon, annak viszont örülök, hogy az óvodában még tud jóízűen pihenni.

Miért van létjogosultsága a délutáni pihenőidőnek?

A kisfiam nagyjából hároméves lehetett, amikor egyik nap - bármennyire is könyörögtem neki - nem volt hajlandó lefeküdni aludni. Háromnegyed óra kérlelés után megfogadtam, akkor nálunk ezentúl nem lesz délután alvás, legfeljebb este hamarabb fárad el, így korábban lehet lefektetni. 

GettyImages-805091148

Hozzáteszem, a kisfiam nyűgösködés nélkül kibírta már akkor is az esti altatásig. Az ebéd utáni csendes pihenőt viszont bevezettük nála. Ez azt jelenti, nem kell, hogy aludjon, de a szobájában kell lennie, könyvet lapozhat, vagy játszhat, ha ahhoz van kedve, de mindezt csak halkan teheti. 

Érdekességképp az óvodában teljesen más a helyzet. Az óvó nénik szerint ebéd után az elsők között dől ki, és nem ritka, hogy másfél, két órákat is durmol a csoportszobában. Az óvodákban előírják a délutáni pihenőidőt, amit nem véletlenül találtak ki a szakemberek. Hiszen a gyermek teljesen máshogy fárad le, ha otthon egyedül van, és máshogy, ha húsz gyerek társaságában, teljes zsibongás, ricsajozás közepette tölti az időt. Napközben többedmagával rengeteg szabálynak és elvárásnak kell megfelelnie, szoros napirendje van, a reggeli tornaórától kezdve a délelőtti foglalkozásokon keresztül rengeteg impulzus és hanghatás éri, amit a kis idegrendszere még nehezen emészt meg.

A cikk az ajánló után folytatódik

A délutáni alvásidő segít abban, hogy a gyermek feldolgozhassa az őt ért impulzusokat és információkat. Kutatások megállapították, hogy az alvás elősegíti a tanultak rövid távú memóriából a hosszú távú memóriába történő átültetését, kipihenten jobban és összeszedettebben tud gondolkozni, nem beszélve arról, hogy a pihenés a test regenerálódását szolgálja, és szükséges a szervezetben zajló élettani folyamatok optimális működéséhez. 

Azok a gyermekek, akik egész nap pörögnek, és egy félórájuk sincs az elmélyülésre, a lecsendesedésre, kora délutánra, estére sokkal nyűgösebbek és kezelhetetlenebbek lesznek. 

GettyImages-598099190

Paradox módon a szülő azt hiszi, ha nem pihen a gyermeke, azzal estére olyannyira kifárasztja, hogy azonnal eldől az ágyban, és egész éjszaka durmol majd. Pedig a túlpörgés miatt hiába lesz estére fáradt és álmos, nehezen tud majd elaludni, ami az éjszakai, nyugodt alvására is rányomhatja a bélyeget. 

A túl sok szieszta is ezt okozhatja, így az az ideális, ha a délutáni pihenőidő dél és három óra között tart, ha későbbre csúszik, az már befolyásolhatja az éjszakai alvás minőségét. 

Ezek a gyerekek bárhol el tudnak aludni - Vicces fotók

Fióktól a széktámláig, a leglehetetlenebb pózokban és helyeken is képesek az igazak álmát aludni. Olyan képekből gyűjtöttünk egy csokorral, melyek ezt egyértelműen igazolják.

Borító -és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük