Így tanítsd meg a babát, hogy egyedül is el tudjon aludni - 4 tipp a babaalvás-szakértőtől

Tíz nap, és a baba egyedül is képes lesz elaludni.

GettyImages-914067078
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Felnőttfejjel mi sem egyszerűbb és természetesebb, mint egy hosszúra nyúlt munkanap után fáradtan bedőlni az ágyba, és jót durmolni. A babáknak viszont, bármilyen hihetetlenül is hangzik, mindezt tanulniuk kell. Ahhoz, hogy a kicsi a szülők közreműködése nélkül aludjon el, ennek tanulása néha hetekbe telik.

Vannak babák, akik születésüktől fogva jól alszanak, és vannak olyan apróságok, akik bár nyűgösek és álmosak, miután a szülő letette őket a kiságyba, sehogy sem tudnak álomba szenderülni. Ha eddig cicin vagy ringatva aludtak el, nem is lehet elvárni tőlük, hogy egyszeriben majd csak maguktól elalszanak, vagy ébredés után gyorsan visszaaludjanak.

Így tanítsd meg a babát, hogy egyedül is el tudjon aludni

Amennyiben a gyermek elmúlt nyolc hónapos, és egészségügyileg teljesen rendben van, a szülő hozzákezdhet az úgynevezett "fokozatos visszavonulás" technikához, mellyel lassan és fokozatosan tanítja meg a babának azt, hogy egyedül is képes legyen álomba szenderülni.

GettyImages-987462604

A módszer kitalálója, Annie Simpson alvásszakértő szerint ez a technika fokozatosan csökkenti a baba alvási folyamatában való aktív részvételt, és a kicsi elsajátítja azokat a képességeket, amelyekre szüksége van az elalváshoz. Ehhez azonban szülőként türelemre és kitartásra, következetességre lesz szükséged.

Első szakasz: 1-2. nap

Az első szakaszt apró lépéssel kezdd: ha eddig a karodban ringattad, napról napra csökkentsd ezt az időt. Ha például fél órát ringattad minden elaltatáskor, az első nap 20 percet, a második nap 10-et ringasd, a harmadik nap pedig emeld fel, egy percet mozgasd a karodban, majd óvatosan rakd be a kiságyba. A kicsinek bizonyára nem fog tetszeni, hogy félálmosan az ágyikóba tetted, ezért heves tiltakozásul sírni kezd. Vigasztalásként hagyd a kezed a hátán, és lassan simogasd. Pár perc után menj ki a szobából. Ha ismét sírni kezd, ne hagyd egyedül, menj vissza, vedd ki az ágyból és kezdd újra. Az éjszakai felébredésnél is ugyanígy járj el.

A cikk az ajánló után folytatódik

Második szakasz: 3-4. nap

Fogd a karodba a babát, puszild meg, simogasd meg az arcocskáját, és tedd be óvatosan az ágyba, amíg ébren van. Helyezd a tenyered a hátára pár percig, simogasd, amíg el nem alszik. Ha nagyon sír, dúdolhatsz, énekelhetsz is neki, ettől megnyugszik.

Harmadik szakasz: 5-6. nap

A következő szakaszban tedd az álmos babát a kiságyba, ülj le a rácsok mellé, hogy érezze, nincs egyedül, de ne érj hozzá, és maradj csendben. Lehet, hogy két percig fogsz ott ülni, lehet, hogy két óráig, sajnos nem lehet előre megjósolni, mennyi ideig tart majd.

GettyImages-629730192

Ha nagyon sír, akkor se keseredj el, és menj vissza pár lépést: tedd a kezed a hátára, és csitítgasd, vagy énekelj neki.

Negyedik szakasz: 7-10. nap

Miután megpuszilgattad, és betetted a kiságyba, ülj le mellé csendben. Ne reagálj, ne adj ki hangokat, csak maradj addig vele, amíg el nem alszik. Tíz nap elteltével a baba megtanulhat egyedül elaludni, így az éjjeli ébredések száma is csökkenhet, hiszen ha fel is kel, vissza tudja majd magát altatni.

Teremtsd meg számára a nyugodt környezetet

A túl sok inger, a televízió vagy a lámpa fénye zavarhatja a kicsit, így altatás előtt húsz perccel teremtsd meg számára a pihenéshez szükséges nyugodt környezetet. Ha a baba már felállt, a szülő percenként térjen vissza a kiságyhoz, és fektesse vízszintes helyzetbe a kicsit. Jó megoldás lehet egy alvós állatka, amivel elszöszmötölhet, és lenyugtathatja magát, így az elalvás is könnyebben megy majd.

Fogadjunk, hogy mindenhol el lehet aludni - Vicces képek!

Fióktól a széktámláig, a leglehetetlenebb pózokban és helyeken is képesek az igazak álmát aludni. Olyan képekből gyűjtöttünk egy csokorral, melyek ezt egyértelműen igazolják.

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük