Növeli a gyerek intelligenciáját, és elősegíti a kötődést: az együtt alvás 4 pozitív hatása
Sokat vitatott téma, de nézzük a pozitívumokat!

GettyImages-587522278
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az együtt alvás talán az egyik legtöbb vitát kiváltó téma a kisgyerekesek körében: míg egyes szülők szívesen alszanak egy ágyban a baba pici korától kezdve, addig mások azt vallják, a szülői ágy tabu, a gyereknek pedig a saját szobájában a helye. Bármelyiket is választják, mindkettőnek megvannak a maga pozitívumai és negatívumai. 

A gyerekkel való alvásnak különböző oka lehet: sokkal kényelmesebb a szoptató anyukának, ha éjszakánként nem rohan egyik szobából a másikba, de a fogzás, a szeparációs szorongás vagy a mozgásfejlődés is megviseli a babát pszichikailag, amire nyugtató választ az édesanyja közelsége jelenthet neki.

Elősegíti a kötődést

Az együtt alvás a kötődő nevelés egyik alapelve, amely közelebb hozza egymáshoz a babát és anyukáját, ezzel erős érzelmi kötődést kialakítva közöttük. A gyermek az első években a szülőkön keresztül ismeri meg a világot, tapasztalja meg a dolgokat, és ők jelentik neki a biztonságot is, ami a szakértők szerint később jó hatással lesz az érzelmi és értelmi fejlődésére is.

GettyImages-656630814

Magabiztosabb és kiegyensúlyozottabb lesz

Kutatások kimutatták, hogy azok a gyerekek, akik korábban gyakran aludtak a szülőkkel, sokkal magabiztosabb fiatal felnőttek lettek. Olyan főiskolai hallgatókkal végeztek felméréseket, amelyeknek egyik csoportja kisgyermekkorában együtt aludt a szülőkkel. A felmérés rámutatott, hogy azok a hallgatók, akik egy ágyon osztozkodtak annak idején legalább az egyik szülővel, magasabb önértékeléssel rendelkeztek, amelyhez kiegyensúlyozottság és magabiztosság társult. Ezek mellett az együtt alvás segített a válaszadóknak abban is, hogy a későbbiekben könnyebben megismerjék a másokkal való fizikai kapcsolatot. 

James McKenna, az amerikai Notre Dame Egyetem anya-baba viselkedési alváslaboratóriumának igazgatója rámutat, hogy azok, akik gyerekként sosem aludtak együtt a szülőkkel, nehezebben irányíthatóak, és boldogtalanabb felnőttek lettek. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Növeli a gyerek intelligenciáját

Azok a babák, akik egy ágyban alszanak a szülővel, többet vannak szoptatva, ezáltal egészségesebbek lesznek, és közvetve pozitívan befolyásolják a felnövekvő gyerek intelligenciáját is. Kutatások kimutatták, hogy gyorsabb a szellemi fejlődésük, és kisiskolás, 6-8 éves korukban magasabb az intelligenciahányadosuk. 

Nyugodtabb alvás

McKenna tanulmányában azt is megjegyzi, hogy azok a babák, akik együtt alszanak a szülőkkel, sokkal nyugodtabban és mélyebben szundítanak, a pulzusuk és a légzésük is egyenletesebb. Pozitívumként megemlíthető, hogy a szülő ilyenkor a legapróbb neszre is felkel, éberebben alszik, így a csecsemőkorra veszélyes légzéskimaradást is hamarabb észreveszi.

GettyImages-1165259524

 A biztonságos együtt alvás feltételei

Sok szülőben felmerül az elején: nem fogok-e a babára ráfeküdni, nem fullad meg a nagy párna és ágytakaró miatt? Ha nagyon pici babával történik az együtt alvás, fontos, hogy párnát ne kapjon, és maradjon elég helye a pihentető alváshoz. Az is remek megoldás, ha olyan kiságyat választ a szülő, amelynek rácsos része levehető, és odatolható a szülői ágyhoz. Így biztonságban, de mégis a szülőkhöz közel aludhat a baba. 

Így szoktasd önálló alvásra a gyereked

A csecsemő még semmilyen módon nem tudja hozzásegíteni magát az elalváshoz, ehhez a szülő segítsége kell.

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük