Mit tegyél, ha nem alakul ki a kötődés az újszülöttel?
Nem biztos, hogy a szüléssel rögtön anyává is válsz. Van, akinek időre van szüksége, hogy megszeresse a babát.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek
Bár kevés szó esik róla, bizony gyakorta megesik, hogy az anya és az újszülött között nem, illetve csak nehezen alakul ki a kötődés. A jelenség hátterében számos ok állhat, a gyerekkori szeretethiánytól kezdve, a bizonytalanságon és a frusztráción keresztül, egészen a testi-lelki kimerültségig.
 
 
Szó sincs arról, hogy rossz anyja lennél gyermekednek, ha az első időkben nem tudsz teljes szívvel felé fordulni – ugyanakkor elengedhetetlen, hogy a kicsi egészséges személyiségfejlődése érdekében mielőbb orvosold a problémát.

Gyerekkori szeretethiány

A szakemberek egybehangzó véleménye szerint az anyai viselkedés alakulásában az is szerepet játszik, amit kiskorodban tapasztaltál. Ha gyerekként nem kaptál elegendő szeretetet és biztonságot, minta híján neked sem könnyű mindezt megadnod csemetédnek.

Hogyan orvosold?

Először minden anya számára riasztó lehet a csecsemő sírása, de ha megpróbálod beleélni magad az ő helyébe, könnyen ráérezhetsz, mit akar mondani neked. Minden ember rendelkezik a képességgel, hogy elképzelje, mit érez egy másik személy, de ha nem elég erősek az érzéseid, könnyen fejlesztheted ezt a képességet, ha minél többször megpróbálsz a kicsi fejével gondolkodni. Előbb-utóbb biztosan megtaláljátok a közös hangot, ezáltal pedig napról napra közelebb kerültök egymáshoz. Nem beszélve arról, hogy ily módon az ördögi kört is megszakíthatod, hiszen olyan mintát adhatsz gyermekednek, amivel a következő generáció biztonságos kötődését is megalapozhatod.
 
 
Ne keseredj el a kezdeti kudarcok miatt, hiszen a baba sajátos nyelvrendszerét minden anyának meg kell tanulnia, de ha türelmes vagy, idővel rögtön tudni fogod, melyik sírással mit akar mondani a kicsi.
 
Ha kapcsolatod csemetéddel minden igyekezeted ellenére nem úgy alakul, ahogy szeretnéd, ne tegyél magadnak szemrehányást. Próbáld megérteni önmagad, hiszen ha tudatosul benned a probléma, az már fél siker. A teljes gyógyulás érdekében pedig vedd igénybe szakember segítségét.
 
Fontos!
Ha nem alakulnak ki benned a gyengéd anyai érzelmek gyermeked iránt, az a szülés utáni depresszió egyik jele is lehet. Ha a betegség több jelét is tapasztalod, feltétlenül fordulj pszichológushoz, hiszen a problémát nem fogod tudni szakszerű segítség nélkül megoldani!
Ha többet szeretnél megtudni a szülés utáni depresszióról, olvasd el cikkünket!

A visszajelzés hiánya

A kettőtök közötti kötődés kialakulását az is hátráltatja, ha a kezdeti időkben úgy érzed, nem kapsz elég visszajelzést a babától. Régen úgy gondolták, hogy a néhány hetes vagy hónapos baba nem képes megkülönböztetni a külső és a belső ingereket – így azt sem tudja, hogy szükségletei a segítségeddel, vagy önmaguktól elégülnek-e ki. Valójában azonban tisztában van azzal, hogy mennyi mindent teszel érte, ám az eszköztára még szegényes ahhoz, hogy tökéletesen kifejezze elégedettségét és örömét.

Hogyan orvosold?

Figyeld meg azonban alaposan a pici viselkedését, és tapasztalni fogod, hogy a baba a maga módján mennyi mindent el tud mondani. Az egyik fő kommunikációs csatorna a szemkontaktus, amit már a néhány napos csecsemő is képes kialakítani, illetve hosszabb-rövidebb ideig fenntartani. Sokat elárulhat a mimikája vagy a hangja is. Minél jobban megtanulod értelmezni a kicsi pozitív visszajelzéseit, annál egyszerűbb lesz neked is, hogy teljes szívedből adj – kapcsolatotok így szinte észrevétlenül válik egyre mélyebbé.
 
Tipp
Bár a kisbaba élete főként az evés és az alvás körül forog, akadnak olyan periódusok, amikor fogékonyabb a külvilágból érkező ingerekre. Használd ki ezeket a kincset érő pillanatokat! Ha lehet, ilyenkor ne foglalkozz mással, hogy a külső körülmények ne vonhassák el a figyelmetek egymásról. Így a kicsi tudni fogja, hogy teljes mértékben együtt érzel vele – és ugyanez természetesen fordítva is igaz.

Törődj magaddal!

Az anyaság nem csupa öröm, hiszen a boldogság mellett nem kevés kellemetlenséggel és fájdalommal kell megküzdened. Már maga a szülés is igénybe veszi a szervezetedet, majd a benned zajló hormonális változások hatására még hetekig, hónapokig érzékenyebb lehetsz a megszokottnál.
 
 
Nem beszélve a huszonnégy órás ügyeletről a baba mellett, ami ugyancsak kimerítő. Mindez érthető módon a legkevésbé sem könnyíti meg az anya-gyerek kapcsolat elmélyülését. Ahhoz tehát, hogy szerető szülő lehess, önmagaddal is törődnöd kell. Tény, hogy a körülmények nem kedveznek ennek, ám az alábbi egyszerű praktikák alkalmazásával sokat tehetsz testi-lelki jóllétedért.

Hangulatjavító ételek

Bizonyos ételek nagymértékben elősegítik a szervezetben a kedélyállapotodért felelős vegyületek előállítását. A barna rizsben, banánban, halban és zöldségekben fellelhető B6- és B12 vitamin serkenti az érzelmi stabilitást támogató szerotonin termelődését. A motiváltságot biztosító dopamin előállításához szükséges trozin elsősorban a magas fehérjetartalmú ételekben, vagyis a halban, a dióban, a mogyoróban és a sajtban található nagyobb mennyiségben.
 
 
Az omega-3 zsírsav növeli a stressztűrő képességet, és enyhíti a depressziót is, nehéz időkben tehát feltétlenül fogyaszd nagyobb mértékben! Legjobb forrásai a hidegen sajtolt növényi olajak és a halhús.

Oldd a stresszt!

Amikor módod van rá, végezz nyugtató hatású tevékenységeket. Ezek ugyanis felszabadítják a belső patikádban tárolt oxitocint, ami természetes ellenszere a stressznek és a szorongásnak.

Jótékony hatású lehet a masszázs vagy a jógázás is, ám már is sokat jelenhet, hogy amikor kisüt a nap, elmész sétálni. A fény ugyanis szintén csökkenti a dopaminhiányt, így éberebbé és összeszedettebbé válhatsz, ha pedig több energiád van, a kicsi szeretetére is nyitottabb leszel.

Ezt is szeretjük