Tényleg árthat a gyereknek, ha a házi kedvenccel alszik? Sorra vettük a problémákat
Sok családban mindennapos, hogy az állat és a gyerek együtt alszanak.

kutyaval-alszik-a-gyerek
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sok családban, lakásban és kertes házban élők esetében is természetes dolog, hogy a kutya, illetve a macska odabent van, sőt, akár a fotelba, kanapéra, és az ágyba is felmehet. Ez megosztó dolog, de egyéni döntés kérdése.

Mivel a gyerekek imádják az állatok közelségét, szívesen alszanak hozzájuk bújva. Örömük és az állat nyújtotta szeretet és biztonságérzet abszolút pozitív velejárói ennek, de felmerülnek kérdések, melyeket mérlegelve ki-ki eldöntheti, hogy hagyja-e az állattal aludni gyermekét.

A zavartalan alvás rovására mehet

A házi kedvenc szuszogása, puha szőre, közelsége kifejezetten megnyugtató lehet a kicsik számára, de tény, hogy az állat is felébredhet, mozgolódhat, akár horkolhat is éjjel. A mocorgás és a hangok megzavarhatják a gyerek nyugodt alvását, ő is felébredhet, esetleg kényelmetlenné  válik számára az alvás a kevesebb hely miatt. A helyezkedésnek, az állatra figyelésnek reggel lesz meg a böjtje, amikor is gyűrötten ébred a gyerek, és nehezen szedi össze magát az ovihoz, iskolához.

Higiéniai kérdések

Sok kutyát rendszeresen visznek kozmetikushoz, és fürdetnek otthon is, ám valahányszor leviszik sétálni, annyiszor szed össze tappancsain piszkot az utcáról. Ha meg is törlik felérve a lábát, a lábujjak közt akkor is maradhat szennyeződés, és ha leült, lefeküdt, a kutya szőre is összeszedhetett némi koszt, nem beszélve az esetleges ürülékmaradványokról. Ha a kutya háznál él, és kijár az udvarra, akkor valószínűleg nincs is rutinszerűen megtörölgetve, amikor belép, és így fog felmenni a fotelba, ágyba.

A kijáró macskával ugyanez a helyzet. Ha a macska bent él, kültéri szennyeződésekkel legfeljebb az előszobában találkozik, ahol az emberek levetik a cipőjüket, de ha az udvarra is kimegy, nagyon sok piszkot összeszed a tappancsain és bundáján. A macskákat általában nem fürdetik, ők lenyalják saját szőrükről, lábaikról, egyéb testtájaikról a szennyeződéseket, beleértve az esetleges ürüléket is, ami rajtuk maradt. Ez teljesen természetes állati szokás, de szintén érdemes mérlegelni. Ha a cica bent lakik, az alomtálcából hozhat ki a szőrén, tappancsán némi ürüléket.

Bármennyire is tartjuk tehát igényesen a szeretett állatot, sajnos mindenképpen lehet rá számítani, hogy valamennyi szennyeződés bejut vele a lakásba, a szőnyegre, feljut a kanapéra, ágyneműre. Ha a gyerek az állattal alszik, akkor abban az ágyneműben alszik, amely az utca vagy udvar szennyével és egyebekkel óhatatlanul bepiszkolódott. A kihulló szőr, leváló hámsejtek, nedves orr, esetleges bővebb nyáladzás (bizonyos kutyafajtákra kiváltképp jellemző) és ürülékmaradványok mind-mind további szennyeződéseket jelentenek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha az állat ezek ellenére is alhat a gyerekkel, nagyon fontos arra adni, hogy a kutya illetve macska a lehető legtisztábban, legnagyobb odafigyeléssel legyen tartva. A kutya legyen rendszeresen fürdetve, a macska  szőre legyen fésülve, alomtálcája legyen kellő rendszerességgel cserélve, és körülötte érdemes egy kisebb szőnyegfelületet elhelyezni, ami egyfajta lábtörlő lehet a dolga végeztével kijövő cica számára. Fontos továbbá, hogy a gyerek ágyneműjét még sűrűbben cseréljük, és ha egy mód van rá, az állat inkább a takaró tetején, a gyerek lábánál, és ne a párnánál, a gyerek arca mellett helyezkedjen el.

Amit nem látunk, az is ott van

Sajnos az is ott van, amit nem látni: az állat, amikor szuszog, közvetlenül a gyerekre fújhatja ki a levegőt. Ez egyfelől nem túl jó szagú, másfelől akadályozza a gyereket abban, hogy friss oxigénhez jusson. Arról se feledkezzünk meg, hogy a levegőben aprócska szőrszálak szálldosnak, amit szintén belélegez a gyerek. A mindig náthás tünetekkel élő  gyerek akár allergiás is lehet, érdemes számba venni ennek lehetőségét.

Nagyon fontos szem előtt tartani esetleges fertőzések veszélyét is. Az állatokból - nyáluk vagy ürülékük maradványa folytán - könnyen kaphatnak parazitákat a kicsik. Kedvenceinket rendszeresen féregteleníteni kell, és gyakran elvinni állatorvosi vizsgálatra, szükséges oltások felvételére is. Ne feledkezzünk meg a bolhák és kullancsok esetleges jelenlétéről sem. Ezen okokból megfontolandó az is, hogy megnyalhatja-e a kutya a gyerek arcát, vagy a gyerek megpuszilhatja-e az állatot.

Babával végképp nem érdemes

Mondják, némi baktérium még jó hatással is lehet, erősítheti a gyerekek ellenálló képességét, de a babák immunrendszere még gyenge, sok fejlődésre szorul, így az állattal alvás jobb, ha fel sem merül.

Sajnos az állat ilyen fokú közelsége babák esetében egyéb okokból is bajt okozhat: ha a macska a kicsi arcára fekszik, a baba megfulladhat, de ez kutyákkal ugyanúgy előfordulhat, akármennyire is okosak. Ha a pici már felébredt és rugdalózik, megfoghatja a macska vagy kutya fülét, farkát, és az állat elveszítheti a türelmét. Nagyobb vagy szertelenebb természetű kutyák, ha egy pillanatra elveszítik az önuralmukat, meg is haraphatják a babát, ahogy a macskák is, de esetükben a karmolás is szóba jöhet, ami akár a kicsi szemét is érheti. A higiéniai kérdések és a fertőzések veszélye mellett ezzel is fontos tisztában lenni.

A kutya a főnök?

Jó tudni, hogy ha a kutya felmehet az ágyra, akár a gyerek ágyára, könnyen azt hiheti, hogy ő a főnök, és moroghat is, amikor az ember szeretne lefeküdni. Jobb, ha a gazdi megtanít egy parancsszót, amire automatikusan át kell adnia a helyet, de talán még jobb, ha az állatnak eleve vannak határai, saját kosara. Nyilván senki sem szeretné, ha a kutya hangos ugatással tiltakozna, amikor a gyerek az ágyába szeretne feküdni.

Egy állat szeretete hatalmas érték, a vele való kapcsolat pedig gyarapítja, sok mindenre tanítja a gyereket: felelősségre, az élettel járó halál megtapasztalására, az élőlényekkel való gyengéd bánásmódra is. A kutyát, macskát úgy is lehet nagyon szeretni, ha szabunk bizonyos határokat, de természetesen az, hogy az imádott és családtagként számon tartott kedvenc bemehet-e az ágyba, felugorhat-e a fotelba és egyebek, minden háznál önálló döntés kérdése. A gyereket egészségét veszélyeztető tényezőket mindenesetre fontos számításba venni. Akár alhat a gyerekkel a házi kedvenc, akár nem, fontos, hogy az állatot rendszeresen lássa állatorvos, és legyen tisztán, igényesen tartva. Ez a kedvenc érdekében is, de főként a gyerek miatt elengedhetetlen. 

Családi kutyát kerestek?

Bár a keverék ebek is imádni valóak, de ezekből a fajtákból állítólag remek családi kutya válhat.

Ezt is szeretjük