„Hónapokig rettegett a gyerekem halloween után”: nem minden kicsinek viccesek a csontvázak

Sajnos a halloweenezés divatja az ovikba is begyűrűzött, pedig sok kicsi számára félelmetesek a szellemek, csontvázak és egyéb rémségek.

A kisgyerekek félnek a halloweentől
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

- Játsszuk azt, hogy jön egy szellem! Milyen lenne, ha hirtelen itt lenne egy mozgó csontváz? Mit mondjak, nem egyszerű ilyen kérdésekre reagálni, főleg így, hogy látom, a gyerek fél. Ovi elején kezdte, mikor halloweenes dalokat tanultak, tököt faragtak, és a csoportban heteken át ez folyt a csapból is - meséli egy anya, milyen hatással volt a lányára az óvodai halloweenezés. Így folytatja:

- Szellemek, csontvázak, óriáspókok, boszorkányok, minden, amiről nekem eszem ágában sem lenne beszélni egy 3-4 éves gyereknek. Mert nem akarnám, hogy féljen. Lehet, hogy a nagyobbaknak bejön, nekik már vicces, de a kicsiknek, akik még nem értik, szerintem sok. A lányom hónapokig rettegett, és a mai napig is emlegeti ezeket, tavasszal, nyáron is beszélt a halloweenről és ezekről a rémségekről, mi pedig nem győztük magyarázni, hogy ez mind mese. Előre tartok az őszi időszaktól, mert én nem mondhatom meg az óvónőnek, hogy ne halloweenezzenek, és pluszban még a rajzfilmek is ezzel vannak tele. Igaz, hogy már ötéves, de attól félek, most sincs kész erre az egészre, és megint elkezdődik a tavalyi történet.

Az amerikai eredetű halloween - mint mulatság és mint jó üzleti fogás - alaposan behálózta a világot, és behálózott minket, magyarokat is. Sajnos azonban nemcsak a tiniket és felnőtteket éri el, hanem eljut a legkisebbekhez is, akik még nem értik, és akiket félelemmel tölt el minden vele járó rémség.

Íme, az intő példa

A kislány, ahogy a gyerekek a traumákat, problémás helyzeteket szokták feldolgozni, játékkal igyekezett oldani saját félelmeit, és hónapokig emlegette a halloweeni rémségeket. Esete intő példa lehet arra, hogy a halloweenezés nemcsak mosolyra fakaszthat, hanem rettegéssel is eltölthet egy gyereket. Egyik véglet sem törvényszerű, hiszen bizonyára vannak kicsik, akik könnyebben veszik az ilyesmit.

A legrosszabb időben kapják a halloweeni rémségeket

Nehéz megérteni, hogyan összeegyeztethető a törekvés, hogy egy kisgyerek ne szorongjon semmitől, és az, hogy halloween címszó alatt jókora adag rémséget zúdítanak rá.

Sok gyereket, rengeteg óvodást túl korán ér a töméntelen ijesztő furcsaság. Az ovis csoportban, ahol addig a Boci-boci tarkát énekelték, egyszeriben csontvázakról és szellemekről szóló dalokat tanítanak, papírpillangó-ragasztás helyett pedig ijesztő, hatalmas tökfejeket farigcsálnak.

A kicsik alig tudnak valamit a világról. Nem ok nélkül kérdeznek annyit a környezetükről, a dolgok működéséről, miértjéről. Az ovisok többsége még túl naiv a halloweenezéshez, hiszen épp csak, amikor tanulják, mi igaz, és mi nem, mi a különbség a kitaláció és a valóság között, akkor záporoznak rájuk a rémséges szellemek és boszorkányok minden irányból.

Sok múlik azon, hogy egy óvónő - vagy épp óvó bácsi - hogyan kommunikálja a halloween lényegét, és át tudja-e adni úgy egy kisgyereknek, hogy az inkább vicces, mint félelmetes legyen. Akár sikerülhet is, de megvan a veszélye, hogy a gyerekben komoly szorongás ébredjen. A gyerekek egy részében a legnagyobb elővigyázatosság mellett is félelmet kelthetnek a szellemhistóriák.

Sokak szerint, ha egy gyerek megismerkedik a szellemekkel és boszorkányokkal, akár el is játssza őket, beöltözik, lerajzolja azokat, kevésbé fél majd tőlük. Lehet benne ráció, mivel azonban a gyerekek eltérően reagálnak a dolgokra, ez az elképzelés kudarcba fulladhat, és a kicsit csak még jobban foglalkoztatják majd ezek a rémalakok.

Nem könnyű a szülő dolga, akinek ezután rendet kell tennie a gyerek fejében, de a legnehezebb a gyereknek, aki az oviban hallottakat követően tele lehet szorongással a szellemek és egyebek miatt, és talán már a lámpaoltástól is fél.

A lámpaoltás margójára - további ellenérv a korai halloweenezéssel szemben, hogy a kisgyerekeknek hároméves kor körül, amikor kialakul bennük a képesség a jó és rossz, a jótett és csínytettek közti különbségtételre, jellemzően már vannak rémálmaik. Ezt tekintetbe véve a halloweeni rémségek a legrosszabb időben érkeznek a kicsik életébe.

Tényleg szükség van erre az egészre? Talán témát ad egy-két óvodai hétnek, akárcsak az ünnepi időszakok, a karácsony és a húsvét. A nyuszi és a karácsonyfa azonban vidámsággal tölti el a kicsiket, nem pedig félelmekkel, mint a halloween összes szörnyetege. Beöltözni farsang idején is lehet, ősszel pedig az erdei állatok, a színesbe boruló fák, a változó időjárás adhatnának témákat - ahogy adnak is, bizonyosan -, kizárva felesleges rémségeket.

Lehetetlen kikerülni

A halloweeni rémségek híre eljuthat a kicsihez a nagyobb testvértől, és eljuthat a rajzfilmekből is, de ezeket a forrásokat kis odafigyeléssel ki lehet iktatni. Van azonban, amit nem lehet: a szülő óvó szándéka mindaddig kudarcba fullad, amíg az óvodában a halloween terítéken van. Érdemes lenne erről országos szinten elgondolkodni: hiába nincs rossz szándék az óvónőkben, és csak játékként merül fel az egész, rengeteg ovisnak túl sok a halloween.

Fontos lenne felmérni, hogy egy gyerek valóban kész van-e már arra, hogy befogadja, miről is szól a halloween, és megérti-e, hogy nem kell félni tőle. A legjobb talán az lenne, ha minderről - mint amerikai eredetű szokásról - általános iskolában tanulnának a gyerekek. Óvodában még felesleges, és mint a fent megosztott tapasztalatok is alátámasztják, ártó is lehet szóba hozni.

Nagyobbacskáknak, akik már értik a tréfát

Boszorkányüldözést nem szükséges végezni, a halloween természetes, hogy hazánkba is elért: bár a kicsiket óvni érdemes tőle, a nagyobbakkal mókás lehet közösen díszíteni az alkalomra sütött sütiket. Adunk pár ötletet.

6 mókás és látványos halloweeni süti, amit a gyerekkel készíthetsz

Némelyik még kézügyességet sem nagyon igényel: viccesek és rémisztők egyszerre.

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük