Ezekből a fajtákból válhat a legjobb családi kutya: így mondják, de a keverék ebeket is imádjuk

Állatot vállalni felelősség, de nagyon sokat ad a gyerekeknek.

Családi kutya
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha volt, gyerekkori kutyájára mindenki emlékszik, így arra is, milyen sokat jelentett, milyen jó volt a közös játék, és micsoda szeretet szövődött akkor gazdi és eb között.

Azok közül, akik amellett döntenek, hogy kisállatot vesznek, illetve fogadnak be, nagyon sokan határoznak kutya mellett, hiszen egy kutyával rendkívül mély és tartalmas kapcsolat, jó kommunikáció alakítható ki, legtöbbjük ráadásul remek játszópajtás.

Amit meg kell fontolni a kutyakérdésben

Két nagyon fontos dolgot kell végiggondolni kutyavállalás előtt. Az első, hogy megvannak-e a tartásához szükséges feltételek, a másik pedig, hogy milyen kutyára essen a választás.

kutya-furdetes

A kutyavállaláshoz tisztázni kell, megvannak-e az állatnak szükséges körülmények. Van-e számára elég hely, lesz-e rá elég ideje a családnak, lesz-e elég pénze, hogy etesse, és orvoshoz hordja majd. A kutyatartáshoz sok türelem is kell, ezt is jó számításba venni előre.

A családban a kutyavállalást, hacsak nem meglepetés a gyerekeknek, közös beszélgetés kell, hogy megelőzze. Ellenkező esetben utóbb kell ezt megejteni. Szóba kell, hogy kerüljön, milyen felelősséggel jár egy állat tartása, hogy nem csupán játszótárs, hanem élőlény, aki nem pár napra szól, akit nemcsak szeretni kell, és labdázni vele, hanem, aki érez, és akinek szükségletei vannak, és, aki körül feladatok egész sorára lehet számítani akkor is, mikor az ember fáradt, vagy más dolga lenne.

Egy kutya rengeteget ad a gyerekeknek, úgy szeretetben, mint a felelősség tanulásában. Az állattartás a betegség és gyógyulás, valamint az élet és halál kapcsán is tanítja a gyereket. Segít számára megérteni a legnehezebb helyzeteket is, és feldolgozni akár a legrosszabbat.

Milyen kutya ideális egy családnak?

Nemcsak a kutya mérete, de természete, vérmérséklete, játékossága, gyerekbarátsága is függhet fajtájától. Tekintettel a neki szánt hely méretére, a gyerekek korára, személyiségére érdemes választani.

A következő galériában sorra veszünk olyan kutyafajtákat, melyekre azt mondják, jó családi kutyává válhatnak. Természetesen a keverék ebek is ugyanannyi szeretetet adnak, csupán elindulni segítünk a gondolkodásban.

Akik szeretnének örökbe fogadni egy menhelyen várakozó kutyust, azoknak ajánljuk figyelmébe a Noé Állatotthon netes elérhetőségét.

Ajánljuk olvasóink figyelmébe a Berner 9 projekt weboldalát. A Berner 9 projekt a kiválasztásban nyújt segítséget, valamint felületet biztosít a tenyésztők legidősebb bernijeinek bemutatására, ezen példányok korával is igazolva az adott tenyésztő kutyáinak kiváló vérvonalát.

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük