Rákmegelőző, fejleszti a baba idegrendszerét, és jókedvet csinál: miben van folsav?

Finom és tápláló ételek, melyek fontosak a pocakban növekvő baba idegrendszerének.

Folsavforrások
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A folsav, más néven B9-vitamin vagy M-vitamin vízben oldódó vitamin, melynek megfelelő mennyiségű bevitelére mindig, de terhesség, babatervezés esetén különösen szükség van.

A szervezetben végbemenő lényeges folyamatokban elengedhetetlen, így a vérképzésben, az aminosav- és nukleinsav-anyagcserében, de a gyomor és a bélrendszer megfelelő működéséhez, valamint a szájnyálkahártya védelme érdekében is fontos. A folsav feltételezések szerint bizonyos ráktípusok megelőzésében is segíthet. Immunrendszerünk működésében, a keringési rendszer működésében is van szerepe, sőt, a jó hangulathoz is hozzájárul.

Folsav velőcső-záródási rendellenesség ellen

Már a várandósság tervezésekor jó, ha a nő figyel folsavbevitelére, hiszen a tápanyag kiemelten fontos a terhesség korai szakaszában.

A folsav elengedhetetlen a baba idegrendszerének megfelelő fejlődéséhez. Az agy és a gerinc a velőlemezből alakul ki, mely a fejlődés során velőcsővé záródik. A záródás folyamatában kulcsszerepe van a folsavnak. Hiányában fejlődési problémák jelentkezhetnek a babánál, ilyen a velőcső-záródási rendellenesség, az agy- és koponyahiány, valamint a nyitott gerinc.

Miben van folsav?

A következő ételek segítenek napi szinten bevinni a szükséges folsavmennyiséget. Ez egy átlag felnőtt esetében 0,2 milligramm naponta, egy terhes nő esetében 0,4-0,8 milligramm.

Gyerekek esetében 1-3 éves kor között 0,05 mg, 4-6 évesen 0,075 mg, 7-10 évesen 0,1 mg, 11-14 évesen 01,05 mg, 15-18 éves korban 0,2 mg folsavra van szüksége a szervezetnek.

A májat nem túlzás a legjobb folsavforrásnak nevezni, hiszen a többi ételhez képest igen nagy mennyiségben tartalmazza azt. A legtöbb folsav a marha- és sertésmájban van, előbbiben 600-1200, utóbbiban 600-1500 mikrogramm. A kacsamájban 600-2000, a csirkemájban 770 mikrogramm folsav van, 100 grammra vetítve.
Fotó: Vladlenaazima / Getty Images Hungary
A lencse is nagyszerű folsavforrás. 100 gramm lencse 180-200 mikrogramm folsavat tartalmaz. Levesként, főzelékként, de salátában is finom.
Fotó: Karisssa / Getty Images Hungary
A hummusz alapanyaga, a csicseriborsó is lehet egyike a folsavforrásként fogyasztott ételeknek. 100 grammjában 130-150 mikrogramm folsav van.
A spárga 100 grammja 110-200 mikrogramm folsavat tartalmaz.
A brokkoli folsavtartalma is említésre méltó: 100 gramm brokkoliban 100-150 mikrogramm van a tápanyagból.
2 dl frissen facsart narancslé 100-150 mikrogramm folsavat tartalmaz.
100 gramm chiamagban 49 mikrogramm folsav van. Pudingnak is elkészíthető, de joghurtba is szórható.
A tápanyagban gazdag tojás se maradjon ki a sorból: egy átlagos tojás 24 mikrogramm folsavat tartalmaz.
A csiperkegomba 100 grammjában 17 mikrogramm folsav van.
A bazsalikom 100 grammra vetítve 68 mikrogramm folsavat tartalmaz. Ebből, persze, egyszerre nem eszünk sokat, de salátába, tésztákra, húsokra érdemes tenni belőle.

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük