Mit kell tudni a második babánál, ha az első császárral született? Az orvost kérdeztük, van-e kockázat

Dr. Siklós Nóra válaszolt kérdéseinkre.

Több császármetszés
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Magyarországon 40%-os a császáros szülések aránya. A babák műtéti úton való világra segítésére részint előre sejthető okokból, részint a hüvelyi úton történő szülés meghiúsulása esetén a baba és a mama élete védelmében kerül sor. De előfordul sajnos az is, hogy a sürgetett szülés miatt van rá szükség.

Egy császár után azonban joggal merül fel a kérdés, a következő baba születhet-e természetes úton, vagy adódik a császármetszés, mint egyetlen lehetséges út. Dr. Siklós Nóra szülész-nőgyógyászt kérdeztük meg a témában: mi van, ha az első baba császáros volt, és jön a kistesó?

Babavállalás a császár után

Első körben felmerülhet, hogy a korábbi császár után további babát tervező szülők ütközhetnek-e már az elején valamilyen hátrányba a műtét miatt. A vágás ugyanis természetesen nemcsak kívül hagy nyomot, de belül is, és logikusan nehezíthetné a teherbeesést a méh belső felületének egyenetlensége miatt.

- Ha az első baba császáros volt, akkor a második babavállalásnál jelent ez teherbeesési nehézséget?

- Igen, jelent. Lehet, hogy nehezebb a teherbeesés és a várandósság megtapadása is.

Császáros lesz a következő is?

A baba szerencsés megfoganása után idővel óhatatlanul felmerül a kérdés, miként fog világra jönni a kistesó, ha az első baba császáros volt. Sokan reménykednek benne, hogy lehetséges a hüvelyi szülés, de vajon rejthet az kockázati tényezőt, ami miatt az orvosok nem javasolják? Az orvos szerint esete válogatja:

- Az előző műtét okát és körülményeit értékelve a várandósság elején mérlegelni kell a hüvelyi szülés lehetőségét. Amennyiben ennek jó esélye van, a várandóst felvilágosítva és vele egyetértésben lehet javaslatot tenni a hüvelyi szülésre.

- Alapvetően a császár rejt magában kockázatot?

A műtétnek a mai technikai lehetőségek mellett ritkán vannak szövődményei.

Aki több babát is akar

Két császár után szinte logikusan adódik az aggodalom, vajon nem lehet-e problémás egy harmadik vagy negyedik baba kihordása és császáros megszülése, hiszen a méh már kétszer fel lett metszve a két első baba születésekor.

- Van felső határa az egy nőn elvégezhető császároknak, vagy akár négy-öt ilyenre is sor kerülhetne?

- A végrehajtható császármetszések számának nincs felső határa - Izraelben nem ritka az akár hat-hét császármetszés sem. 

- Ilyenkor hol metszik a méhet, ugyanott vagy más vonalban?

- A vágás az előző műtéti hegnek megfelelően történik.

Az életet könnyítené meg, de veszélyes lehet: szülők adták egymásnak a tippet

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük