Ezért kell komolyan venni a gyerek fájdalmát: érdekes kutatás készült

Súlyosbíthatja az egyenlőtlen egészségügyi ellátást, ha különbséget teszünk a kislányok és kisfiúk fájdalma között.

Gyerekek fájdalomérzete
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A Yale Egyetem munkatársai nemrégiben tanulmányt készítettek arról, hogy elég komoly következményekkel járhat, ha a felnőttek alulbecsülik a lányok fájdalomérzetét a fiúkéhoz képest.

Kísérletükben szülőket kérdeztek, hogy szerintük milyen mértékű fájdalmat tapasztalnak a gyerekek a vércukorszintméréshez hasonló tűszúrások alkalmával: a felnőttek többségében azt a választ adták, hogy ugyanakkora sérülés esetén a fiúk fájdalma nagyobb, mint a lányoké.

Már gyermekkorban megjelennek a nemi sztereotípiák?

A pszichológusok videófelvételeket mutattak a szülőknek, melyen egy ötéves gyermek ujját megszúrták egy orvosi vizsgálaton. Ezután pedig értékelniük kellett a gyermek fájdalomszintjét. Kiderült, hogy akiknek előzőleg azt mondták, hogy egy Samuel nevű kisfiú szerepel a felvételen, erősebb fájdalmat tulajdonítottak, mint azok, akiknek Samanthaként mutatták be a gyereket.

Az eredmények tükrében a szakértők úgy vélik, kutatásuk megerősíti a nemi sztereotípiákkal és a fájdalom torzított értékelésével kapcsolatos tanulmányok eredményeit. Hozzátették ugyanakkor, hogy ez még csak a második kutatás, amely a gyerekek fájdalomérzetének megítélését vizsgálja.

Joshua Monrad, a tanulmány vezető szerzője figyelemfelhívásnak szánja vizsgálatukat, és reméli, hogy a jövőben még több hasonló elemzés születik majd az egészségügyben. Az orvos kiemelte, hogy rendkívül fontos lenne, ha a fájdalomérzetre vonatkozó nemi sztereotípiák eltűnnének, mert ez tovább súlyosbíthatja az egyenlőtlen egészségügyi ellátást.

Mi köze a hormonoknak a fájdalomérzethez?

Egy másik, egereken végzett kísérletben hím rágcsálók egy csoportjába ösztrogénhormonokat, míg a nőstényekbe tesztoszteront fecskendeztek. Ezután különböző kísérletekben megfigyelték fájdalomtűrő képességük változását. Az eset végére bebizonyosodott, hogy magasabb ösztrogénszint esetén a rágcsálók rosszabbul tűrték a fájdalmat. Bár a kutatók szerint a téma további vizsgálatokat kíván, mindenesetre ez egy jó kiindulópont a fájdalomérzet biológiai megközelítéséhez.

Mit egyen a gyerek, ha sportol?

A magnézium segít az izmok ellazulásában sport után, és segíti azok regenerálódását. A kálium az izom-összehúzódásokat segíti, jó a szívnek, illetve a sport közbeni fizikai kitartást is emeli. Kalciumra az erős csontokért és azok fejlődése okán van szükség. A fehérje az izmok építésében, a vas pedig a szervezet optimális oxigénellátásában és az ízületek megfelelő működésében is fontos. Utóbbiaknak van szüksége omega-3-ra is.

Mit egyen a gyerek, ha sportol? Ezekben van az, amire szervezetének szüksége van

Nézegess képeket!

Elolvasom

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük