Baj, ha lassan nő a gyerek foga? A gyermekfogszakorvost kérdeztük a fogzásról és fogváltásról

Dr. Zsiga Klára gyermekfogszakorvos válaszolt a fognövekedéssel kapcsolatos kérdéseinkre.

hianyzik-a-foga
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A fogainkra egész életünkben szükségünk van, így minél tovább meg kell őriznünk egészségüket. Szülőként a gyerekek fogainak fejlődésére, épségére kiemelten fontos ügyelni. A gyerekek fogzását, fogváltását figyelve ezért sokan aggodalmaskodnak, minden rendben zajlik-e, és mind a 32 fogacska épen a helyére kerül-e végül.

Dr. Zsiga Klára gyermekfogszakorvost kérdeztük a fogzással, a fognövekedéssel és a fogváltással kapcsolatban gyakorta felmerülő kérdésekről.

A fogzásról, kezdettől a végéig

- Mikor indul meg a fogzás?

- Az első tejfogak megjelenése általában 6-8 hónapos korban kezdődik, de előfordul, hogy 6 hónapos kor előtt, vagy csak később, 10-12 hónapos korban bújnak ki az első fogak. A tejfogak megjelenési sorrendje egyénenként változó. Leggyakrabban az alsó, középső metszőfogak bújnak a felszínre, ezt követik a felső metszők, majd az őrlő- és a szemfogakkal fejeződik be.

- Milyen ütemben kell kinőnie elvileg, a nagykönyv szerint a fogacskáknak?

- 6 hónapos korra a 2 alsó középső metszőfognak, 7-10 hónapos korra a 2 felső középső metszőfognak, 10-12 hónapos korra a 2 felső oldalsó metszőfognak, 12-14 hónapos korra, a 2 alsó oldalsó metszőfognak, 14-16 hónapos korra a 4 első tejőrlőfognak, 20-30 hónapos korra a 4 szemfognak, 36 hónapos korra a 4 második tejőrlőfognak kell kinőnie, de ettől az ütemtől való eltérés lehetséges.

- Mikorra nő ki minden tejfog?

- A fogzás általában 3 éves korban fejeződik be. Egy óvodás 20 tejfoggal rendelkezik. Az egyik gyereknél előbb, másoknál pedig később bújnak elő a tejfogak.

- Mi van, ha még ekkorra nem nőtt ki mind? Ez gondot jelent?

Némely kisgyerek még egyévesen is fogatlanul mosolyog a világra. Ez nem jelent gondot. Általában azt szoktam mondani, minél később bújnak elő a fogak, annál később válnak áldozatává a savas behatásoknak.

- A szülők félelme lehet, hogy ki sem nőnek a fogak. Ilyen van?

- Nagyon ritkán, genetikai rendellenesség okozhat teljes foghiányt, de ez komoly kivizsgálást tesz szükségessé.

A cikk az ajánló után folytatódik

A fognövekedés nem mindig zökkenőmentes

Sajnos a fogak nem mindig bújnak elő könnyedén, és sok kellemetlenséget okoznak a kicsiknek, amit előfordul, hogy csak az orvosi beavatkozás tud enyhíteni.

- Mi van, ha jönne egy fogacska, de valamiért mégsem akar kibújni?

- Előfordul, hogy a kemény ínyen, ahol a fog várható, kékes, sötét bevérzés látható. Ha nem jár fájdalmas duzzanattal, lázzal, akkor a fog áttörésével ez a probléma magától megoldódik. Ha komplikáció adódik, akkor sebészi úton segítünk.

- Mivel javasolja enyhíteni a fogzási fájdalmat?

- A fogzási fájdalom enyhítésére a masszírozás egy bevált módszer. Ujjunkkal vagy nedves gézzel gyengéden masszírozzuk a gyermek ínyét. Bababoltokban, különböző formájú, BPA-mentes műanyag, hűthető rágókák kaphatók. Gyógyszertárakban pedig beszerezhetők a fogzást enyhítő gélek és ecsetelők. Ha a kisgyerekek már kaphatnak szilárd élelmiszert, akkor kínálhatjuk hűtött nyers sárgarépával, uborkával. A rágcsálással is tudjuk enyhíteni a fogzás fájdalmas tüneteit.

Váltás a maradandó fogakra: mikortól, mikorra?

Egyszer a tejfogak ideje is lejár, és elkezdődik a maradandó fogakra váltás. A gyerekek mosolya bájos szünetekkel tűzdeltté válik, mígnem kibújik az összes maradófog.

- Mikor kezdődik a maradandó fogakra váltás?

- A maradófogak száma 32. Az első maradófogak 6 éves korban jelennek meg, fogváltás nélkül. Sokan tejfognak vélik, és nem fordítanak nagy figyelmet a megóvásukra. Ezek az őrlők azért is fontosak, mert ezek határozzák meg a harapási magasságot és biztosítják a rágást a fogváltás ideje alatt.

A fogváltás ezen időszaka alatt törnek elő az alsó és felső metszők, általában 8 éves korig be is fejeződik előtörésük. 9-10 éves korban a kisőrlők és a szemfogak következnek, majd a második nagyőrlők, és végül a bölcsességfogak előtörésével fejeződik be a fogváltás.

- Ha megkésik a fogváltás, akkor ezek az időpontok is megcsúszhatnak?

- Általánosságban mondható, ha a tejfogak előtörése később indult be, akkor a fogváltás is később fejeződik be. Az alsó-felső tejőrlők például 16-36 hónapos korban törnek elő, és 9-12 éves korban váltódnak. Abban az esetben, ha a tejfog még 12 évesen sem kezd el mozogni, pedig a többi fog váltása időben megtörtént, akkor érdemes röntgenfelvételt készíteni, hogy megnézzük, van-e maradófogcsíra a tejfog alatt, vagy van-e szabad útja az előtörésre.

- Mi lehet az oka, ha lassan nő a fog? 

- Valószínű, hogy korábban valamilyen trauma érte a tejfogazatot. A tejfogazat sérülése a maradófogazat fejlődésének zavarát okozhatja, mely függ az életkortól, a sérülés időpontjától és a trauma típusától. Avulzió - a fog teljesen kimozdul az fogmederből - és intrúzió - a fog elmozdulása az alveoláris csont belsejébe - esetén nagyobb az esélye a maradófogazat későbbi fejlődési zavarának. Ezek aránya magasabb, ha a tejfogazatot 4 éves kor alatt éri a trauma.

Ezt is szeretjük