Ha a gyerek csak néhány ételt hajlandó megenni - Mik a szelektív evés következményei?
Ha huzamosabb ideig csak pár ételt eszik meg a gyerek, az sok szülőt megijeszt.

eszik-2
beauty and style
Top olvasott cikkek

Csak gabonapehely, halrudacska és kakaós csiga, azután újra ugyanezek - ilyen, nem túl gazdagon összeállított étrend szerint sok kisgyerek étkezik, és a maga válogatta menütől semmi szín alatt nem akar eltérni.

Nem megy a gyümölcs, a rendes hús, a zöldség, nem kell a főzelék, sem a leves. Még egy szendvicset sem lehet belekönyörögni a gyerekbe. De mi van akkor, kérdezhetik a szülők aggódva, ha a gyerek huzamosabb ideig csak néhány típusú ételt hajlandó megenni, és semmi mást nem fogad el?

Mi van, ha csak néhány ételt eszik meg a gyerek?

A szimpla válogatósságtól mindenképpen megkülönböztetendő az a fajta ellenállás, amit a szelektív evő gyerek tanúsít. Míg a válogatós gyerek sokféle ételt szeret, de emellett sokat elutasít, a szelektív evőnél az arány erősen eltolódik, és csak néhányra szűkül az elfogadott ételek csoportja, szemben a rengeteg többivel, amit a gyerek nem hajlandó megenni.

A Duke Egyetem közelebbről is vizsgálta a szelektív evés jelenségét. Ami a következményeit illeti, a szakértők szerint a szelektív evő gyerek is elegendő kalóriához juthat a néhány fajta ételből, amit hajlandó elfogyasztani. A gond inkább az, hogy, ha így eszik, étkezése egyoldalúvá válik, és nagyon sok fontos tápanyagtól elesik, ami izmai, csontjai, agya, egész szervezete számára fontos lenne. Ez hosszútávon nyomot hagyhat, például hiánybetegség vagy az immunrendszer gyengesége léphet fel. Éppen ezért érdemes utánamenni a dolognak, és segítséget kérni.

Sajnos, ha a gyerek szelektív étkezése kapcsán kér tanácsot a gyerekorvostól, sok szülőt hazaküldenek azzal, hogy gyakori dolog a gyerekeknél, és, hogy majd kinövi a gyerek ezt a szélsőséges válogatósságát. Csakhogy attól függetlenül, hogy gyakori egy jelenség, még nem kell kevésbé komolyan venni. A  szelektív evés tulajdonképpen gyermekkori étkezési zavarként definiálható, és oda kell rá figyelni.

Mi lehet a szelektív evés hátterében?

Tuván, hogy a fejlődő szervezetnek hatványozottan szüksége van a tartalmas, változatos, sokrétű étkezésre, joggal aggasztja a szülőket, ha csak pár ételt eszik meg a gyerek. Nemcsak ezért fontos azonban felfigyelni a jelenségre.

Mint azt a Duke Egyetem több éves vizsgálata során megállapította, a szelektív evés kiváltója valamilyen pszichológiai, illetve pszichiátriai ok. Körülbelül ezer fő kettő-hat év közötti kisgyereket és szüleiket látogatták meg otthonaikban. Étkezési szokásaikra voltak kíváncsiak, illetve viselkedésükről, természetükről, lelki egyensúlyukról is kérdezték a szülőket.

A cikk az ajánló után folytatódik

A szakértők, összesítve az 1100 gyerek kapcsán hallott válaszokat, arra jutottak, hogy a gyerekek 18%-a még a válogatós kategóriába sorolható, de 3%-uknál olyannyira szélsőséges a helyzet, hogy már szelektív evőknek nevezhetők. 

Kézenfekvő lenne, hogy, ha a felnőtteknél az étkezési zavart lelki okok váltják ki, a gyerekeknél is keresendő a háttérben meghúzódó pszichológiai, pszichiátriai tényező. Ez az asszociáció mégsem születik meg az esetek többségében. Pedig a fenti vizsgálat szerint a szakértők úgy találták, a szelektív evő gyerekeknél kétszer olyan valószínűséggel mutatkoznak depressziós tünetek, mint a normál módon étkezőknél, és 2,7-szer valószínűbb, hogy szociális fóbiájuk van, azaz szorongóak, extrém módon visszahúzódóak nagyobb társaságban, vagy, ha a figyelem középpontjába kerülnek. A vizsgálódó kutatók a szelektív evőknél az ADHD-val, illetve hiperaktivitással is találtak összefüggést, ám ez utóbbi kettő még további alátámasztást igényelne.

Tekintettel arra, hogy a szelektív evés mögött pszichológiai, pszichiátriai ok húzódhat meg, és további, akár felnőttkori problémákhoz is vezethet, tanácsos mindenképpen szaksegítséget kérni, és a probléma gyökerét megkeresni. Hiba, ha a szülő tétlenül nézi a szelektív evő gyerekét, de az is, ha belekényszeríti az ételeket, puszta jóindulatból. Ez utóbbi által még jobban ellenáll, még jobban megutál majd egyes ételeket a gyerek, nem is beszélve a lelki sérülésről, amit az erőszak okoz benne.

Ezt is szeretjük