8 zsírféle, ami nemhogy árt, de használ a pluszkilók ellen: ezek nélkül nem megy a fogyás
Zsírok nélkül nincs fogyás, de nem mindegy, milyet, és mennyit fogyasztasz belőlük.

GettyImages-1175354782
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A zsírokra éppoly szüksége van a szervezetnek, mint a fehérjékre, a vitaminokra vagy ásványi anyagokra, persze nem mindegy, milyet, és mennyit fogyaszt belőlük az ember, ha a pluszkilók leadása a cél. 

A zsírok nélkülözhetetlen szerepet töltenek be a szervezet felépítésében, az anyagcsere-folyamatokban, az ízületek és izmok egészséges működésében, de elengedhetetlenek a hormonháztartás megfelelő működéséhez, a szervezetben történő gyulladások elleni védekezéshez is. Meglétük segít egyes vitaminok és ásványi anyagok felszívódásában, így már csak ezért sem érdemes kiiktatni őket az étrendből.

Egészséges zsírok

Az egészséges zsírok alatt az egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírokat kell érteni. Kutatások kimutatták, hogy ezek a zsírok csökkenthetik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, valamint a rossz LDL-koleszterin szintjét, de a megfelelő agyműködés és a sejtnövekedés számára is fontosak.

Az egyszeresen telítetlen zsírok közé tartoznak például a növényi olajok, a többszörösen telítetlen csoportba pedig az omega-3 és omega-6 zsírsavak. Mivel ezeket a létfontosságú zsírokat az emberi szervezet nem tudja előállítani, így táplálkozás során kell gondoskodni a megfelelő mennyiségű bevitelükről. Az energiabevitel 25-30%-át fedezd a zsírokból, a bevitt kalóriák 10-15%-a származzon egyszeresen telítetlen zsírokból és 10%-a többszörösen telítetlen zsírokból. Az omega-3 zsírsavak napi ajánlott mennyisége 1000-2000 milligramm, míg az omega-6 zsírsavak napi mennyisége 3000 milligramm alatti lehet. 

Mutatunk nyolc olyan egészséges zsírsavforrást, amit bátran építs be a mindennapi étrendedbe.  

Borító- és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük