Brutálisan hizlaló táplálékok, amiktől csak stresszesebb és éhesebb leszel - Sokan fogyasztják őket

A stresszevés hamar plusz kilókhoz vezet.

Stresszevés
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A kontrollálatlan, rendszertelen táplálkozás az elhízás egyik fontos oka. Stressz esetén azonban még nehezebb odafigyelni, ami nemcsak azért van így, mert a stresszt okozó élethelyzet sok szervezést, problémamegoldást igényel.

Az idegesség miatt a szervezeted úgy érezheti, tartalékokra lesz szüksége, így megnöveli az étvágyadat, sőt, a hizlaló ételeket fogod kívánni. A feszült helyzetet éppen ezért sokan nassolással vezetik le, azaz stresszevőként viselkednek.

A stresszevés

A folyamat akár ördögi körré is válhat, hiszen a bevitt ételek ezt követően kihatnak a hangulatodra, ezen keresztül pedig akár ronthatnak is a már fennálló helyzeten. Mutatunk egy sor olyan táplálékot, melynek fogyasztásával csak stresszesebb leszel, miközben növeli az étvágyat, vagy más módon hizlal.

Egy tábla csoki az egyik legrosszabb megoldás. Rengeteg cukor és sok kalória van benne, de vitamint, ásványi anyagot alig tartalmaz. A cukor gyorsan megemeli a vércukorszintedet, rövid időre feldob, majd a vércukorszint hamar visszazuhan, így újra éhes leszel, és még fáradtabb, feszültebb, mint korábban.
A péksütemények időtakarékos megoldásnak tűnhetnek, de valójában csaknem ugyanúgy hatnak, mint az édesség. A bennük lévő fehér lisztet és cukrot gyártási eljárásuk során megfosztják a rostoktól, így hamar felszívódnak, megdobják a vércukorszintet, majd az visszazuhan, hangulatingadozásokat és éhséget hagyva maga után.
Fotó: Zoonar/P.Malyshev / Getty Images Hungary
Hiába kívánod ilyenkor az édeset, a cukormentes üdítők sem jelentenek túlzottan jó megoldást. Legtöbbjüket ugyanis aszpartámmal készítik, mely toxikológiai vizsgálatok szerint blokkolja a boldogsághormont, a szerotonint, ami által fokozódik a stressz, romlik az alvás minősége, sőt, az aszpartámnak éhségnövelő hatása is ismert.
A gyümölcslevek - még a házilag, frissen facsartak sem - nem tartalmaznak elegendő rostot a bennük lévő természetes szőlő- és gyümölcscukor felszívódásának lassítására. Savasságukkal, vércukorszintre gyakorolt hatásukkal fokozzák az éhséget, a fáradtságot, feszültséget.
A nagyon erősen sós ropogtatnivalókból könnyű túlenni magad. A feleslegesen magas sóbevitel emeli a vérnyomást, fokozza a vízvisszatartást, hozzájárul a dehidratált állapothoz, amitől fáradtabbnak érezheted magad. Ráadásul az idegrendszer megfelelő működéséhez elengedhetetlen kálium szintjét is lecsökkenti.
A kávé nem tartalmaz kalóriát, ám a benne lévő koffein megemeli a stresszhormon, a kortizol szintjét, így fokozza a feszültséget, összezavarhatja az alvást. Nagy mennyiségben az adrenalinmirigyek kimerüléséhez, fáradtsághoz vezet. Még rosszabb, ha cukorral iszod. Egy kávé délelőtt még jótékony is lehet, de a túlfogyasztást kerüld!
Fotó: junpinzon / Getty Images Hungary
Kényelmes lenne ilyenkor előrecsomagolt ételekkel megoldani az étkezéseket, hiszen akkor legalább a főzéssel nem kell foglalkozni. A konzervek és műanyagba csomagolt ételek egy része azonban bisphenol A-t - BPA - oldhat ki a csomagolásból, ami egy endokrin megszakító, mely a stressz és az éhség hormonjait is összezavarhatja.
Fotó: Boarding1Now / Getty Images Hungary
Alkoholba fojtani a problémákat nemcsak a függőségek kialakulása miatt rossz ötlet. Az Alcoholism: Clinical & Experimental Research hasábjain megjelent kutatás szerint az alkoholos italok fogyasztása elnyújtja a stresszt, rontja az alvás minőségét, gyors felszívódású szénhidrátként sok kalóriát biztosít vitaminok nélkül, növeli az éhséget, és dehidratál.
A növényi zsírok hidrogénezése során keletkező transzzsírok nemcsak káros, hizlaló zsírfajták, melyek romboló hatásuk mellett sok kalóriával hizlalnak, de rendszeres fogyasztásukkal olyan változásokat idéznek elő az agyban, melyek a brazil kutatók szerint a stresszre és a szorongásra is hajlamosabbá tesznek.

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük