Búzaliszt helyett: mivel süss, főzz, ha közben fogyni is szeretnél? Több lehetőséget mutatunk

Számos alternatíva erősen csökkenti az étvágyat a fehér liszthez képest.

Liszt helyett

A fehér liszt gyártási eljárása során a búzaszemeket nemcsak megőrlik, de eltávolítják közülük a csírát, a korpát, így egy rostban szegény liszt lesz az eredmény.

Amikor ezt elfogyasztod, a csaknem tömény szénhidrátból álló liszt gyorsan megemésztésre kerül, tápanyagai cukorrá alakítva felszívódnak, ezért hirtelen megdobják a vércukorszintet. Az általuk biztosított üzemanyag azonban ugyanilyen hamar el is fogy. Ha ez bekövetkezik, akkor a vércukorszint visszazuhan, és emiatt újra farkaséhes leszel.

Fehér liszt helyett

A fehér liszt vércukorszintre gyakorolt étvágynövelő hatása egyáltalán nem tesz jót sem a fogyókúrának, sem az egészségnek, így érdemes helyette alternatívákat keresni, melyeket nemcsak a diéta ideje alatt, de a szinten tartás során tovább is használhatsz. Bemutatunk néhány egészséges, rostdús lisztet, és elmondjuk, melyik hogyan segíti a fogyókúrádat!

A tönkölybúza rostban dúsabb, gluténban szegényebb, mint a sima búza. A belőle készült fehér liszt azonban aligha jobb a simánál. Válaszd a teljes kiőrlésű fajtát, mely bőséges mennyiségű B- és E-vitamint, illetve ásványi anyagokat biztosít.
A rozsliszt bőséges mennyiségben tartalmaz rostokat, olyannyira, hogy csak belőle ritkán készítenek kenyeret, hiszen az nagyon kemény lenne. A rozskenyerek minimum 40% rozslisztet tartalmaznak, de ilyenkor fontos, hogy jól nézd meg, milyen más alapanyag van mellette. Sütéshez is inkább más liszthez keverve használd.
Fotó: dturphoto / Getty Images Hungary
A teljes kiőrlésű zabliszt rostban és fehérjében is gazdagabb a búzánál. A jóllakottságot hosszan elnyújtva biztosítja. Akár a süteményeknek is kiváló alapja lehet.
Míg a zabliszt a magvak őrlésével készül, addig a zabpehelylisztben a gőzölt, laposra nyomott pelyheket porítják. Ez a liszt kevésbé finom szemű, valamivel több rostot tartalmaz, ám tápértékében jelentősen nem tér el a zabliszttől. Felcserélheted a kettőt, sőt, aprítóval a pehelyből darálhatsz ilyet házilag.
Fotó: minadezhda / Getty Images Hungary
A fehér rizs lisztje ugyanannyira rostszegény, mint a búzáé, ám a barna sokkal jobb választás. Nagyszerű foszfor- és vasforrás, élelmi rostokban bővelkedik, ráadásul az íze is semleges.
Fotó: Freestocker / Getty Images Hungary
A kölesből készült, teljes kiőrlésű liszt nem puffaszt, tele van teljes értékű fehérjével, egy az egyben képes helyettesíteni a fehér lisztet, míg a belőle készült ételek puhák, ízre kicsit a kukoricára hasonlítanak. Gluténérzékenyek is fogyaszthatják.
Fotó: ratmaner / Getty Images Hungary
A quinoa lisztje szintén gluténmentes, rostdús, teljes értékű fehérjét, azaz bőséges mennyiségű és sokféle aminosavat tartalmaz. Íze kissé a mogyoróra hasonlít. Nemcsak bioboltban lehet venni vagy rendelni, de házilag is darálható.
Fotó: bhofack2 / Getty Images Hungary
A csicseriborsóból őrölt liszt szelénben gazdag, és megtartja a hüvelyes magas fehérjetartalmát, mely csaknem kétszerese a proteinben gazdag gabonáknak. Glutén nincsen benne, kiválóan egyben tartja a süteményeket, ám az íze jellegzetes.
Fotó: natashamam / Getty Images Hungary
A hajdinaliszt gluténmentes, kenyeret, palacsintát, süteményeket lehet belőle sütni, de ételek sűrítésére is alkalmas. Rosttartalma még a zabét is meghaladja, ezért rendkívül laktató, és jól megköti a nedvességet kis mennyiségben is.
A liszteket sokszor nem csak egyetlen fajta gabonát tartalmazó termék formájában, de keverékekként is árulják. Ilyenkor fontos, hogy ne a diétás feliratot keresd csak, hanem ellenőrizd az összetevőket is, hogy azok között csak teljes kiőrlésű, a táplálkozási igényeidnek megfelelő alapanyagok legyenek.

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük