Rengeteg kalóriát elégetnek, ha jól csinálod: ez az 5 tánc a legjobb a fogyáshoz
A tánc az alakformáláshoz is kiváló, örömteli mozgásforma.

tánc
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A mozgás az egészséges életmód alapfeltétele, az ideális testsúly megőrzésében és a pluszkilók leadásában is segíthet. Míg sokaknak a sportolás komoly örömforrás, amivel nemcsak a testi jóllétükért tesznek, hanem fel is töltődnek, vannak, akik nem kaptak rá az ízére, nyűgnek, tehernek, monotonnak tartják. Mindez viszont lehet, hogy egyszerűen csak annak köszönhető, hogy nem találtak rá a nekik megfelelő mozgásformára. 

Nem csak a futás vagy a konditerem segíthet a céljaid elérésében, akkor sem, ha valószínűleg ezek jutnak eszedbe először, ha a fogyás lebeg a szemeid előtt. Gondoltál már például a táncra? Amennyiben szereted a zenét, a jó hangulatot, esetleg a pároddal közös hobbit keresel, és szenvedés nélküli mozgásra vágysz, érdemes lehet sorra venned a különböző táncfajtákat is. A kínálat óriási: a néptánctól kezdve a szalontáncon át egészen a kifejezetten sportolási célra megalkotott zumbáig számos verzióból válogathatsz. 

Tánccal a karcsúbb alakért

A tánc egy aerob kardiomozgásforma, ami feltölt, kikapcsol, átmozgatja az izmaidat, kellemesen elfáraszt, és még jelentős mennyiségű kalóriát is égethetsz vele. Növeli az állóképességet, javítja az egyensúlyt és a rugalmasságot, támogatja az immunrendszert. Talán még az eddigieknél is fontosabb, hogy nagy segítséget nyújthat a stresszkezelésben is, márpedig az állandó idegeskedés és szorongás napjaink egyik legfenyegetőbb egészségügyi problémájává nőtte ki magát, és egyébként a testsúly gyarapodásában is megmutatkozhat. Bár a diéta során általában nem tulajdonítanak neki nagyobb fontosságot, a stressz eliminálása még a fogyáshoz is kulcsfontosságú. 

Az, hogy mennyi kalória égethető el a tánc során, több mindentől függ. Az intenzitás és a gyorsaság nem elhanyagolható tényező ebből a szempontból, de a mozgást végző egyén is számít, például nagyobb túlsúly esetében a mozgás több kalóriát éget el. Így aztán a következő táncoknál megadott értékek csak hozzávetőlegesek. A választásnál viszont ne csak a számokat vedd figyelembe, próbálj ki akár többet, és amellett tedd le a voksod, amelyiket a leginkább örömmel tudsz végezni!

Zumba

A főleg latin zenékre, ritmusokra épülő zumba jó hangulatú tánc és fitneszprogram egyben, ami sok más tánc alaplépéseit vegyíti. A test minden részét átmozgatja, és már több fajtája is létezik, a zumba toning például súlyokat is beépít a programba. Becslések szerint átlagos testalkattal, egy egyórás, intenzív edzés során akár 650 kalóriát is el lehet égetni vele. 

Hastánc

A hastáncot edzettségi szinttől függetlenül bárki művelheti, aki kedvet érez magában hozzá. Bár a neve azt sugallja, de nem csak a has izmait dolgoztatja meg, az egész törzsre jó hatással van. Segít a helyes testtartás elsajátításában, a gerinc melletti izmok erősítésében és az alakformálásban is. A megfigyelések szerint az emésztést is jócskán támogatja. Egy óra alatt körülbelül 300 kalóriát éget el. 

Salsa

A salsa az egyik legnépszerűbb, szenvedélyes latin tánc. Amellett, hogy remek közös program lehet a pároknak, a test átmozgatására is kifejezetten alkalmas. Egy óra alatt akár 400 kalória is elégethető vele. Eleinte a lépések megtanulása, a technika elsajátítása miatt lassabb a tempó. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Szving

A szving vagy swing táncokhoz többféle tánc tartozik, eredetileg az Egyesült Államokban az 1900-as évek első évtizedeiben kialakult verziókra, amiket jazz-, illetve swingzenére táncoltak, alkalmazták az elnevezést. Jellemzője a játékosság, a vidámság, de összetett lépések, forgások, akrobatikus elemek is színesítik. Remek elfoglaltság lehet párok számára is. Egy óra alatt 300-500 kalória elégetését teszi lehetővé. 

Rúdtánc

A rúdtánc itthon is egyre nagyobb népszerűségnek örvend, és mind többen tudják, hogy sportként űzve korántsem azonos a klubokban űzött, erotikus verzióval. A táncelemek mellett akrobatikus trükköket is tartalmaz, nagy állóképességre, rugalmasságra és erőre van hozzá szükség, cserébe viszont mindezek fejlesztésében is segít, és látványosan formálja az egész testet. Ízületi panaszok esetén nem a legjobb választás. Egy óra alatt körülbelül 300-350 kalóriát lehet elégetni vele. 

A tánc örömteli mozgásforma, amely oktató segítségével, szervezett formában biztonsággal végezhető. Fontos, hogy itt is iktass be pihenőnapokat, és ne feledkezz meg a bemelegítésről és a nyújtásról sem. Amennyiben mozgásszervi panaszokkal küzdesz, a választás előtt egyeztess kezelőorvosoddal, gyógytornászoddal!

8 igen hatásos gyakorlat az alhas formálására

Sokan azt gondolják, hogy a feszes, lapos has feltétele, hogy naponta több száz felülést csináljanak, valójában azonban a legelső sikert az életmódváltással érhetik el. Látványosabb lesz a diéta hatása, ha a megfelelő étrend mellett elkezded a köldök alatti, valamint a középső terület edzését is, ami az izmok megtartásában és formálásában segít.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük