Rengeteg kalóriát elégetnek, ha jól csinálod: ez az 5 tánc a legjobb a fogyáshoz

A tánc az alakformáláshoz is kiváló, örömteli mozgásforma.

tánc

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A mozgás az egészséges életmód alapfeltétele, az ideális testsúly megőrzésében és a pluszkilók leadásában is segíthet. Míg sokaknak a sportolás komoly örömforrás, amivel nemcsak a testi jóllétükért tesznek, hanem fel is töltődnek, vannak, akik nem kaptak rá az ízére, nyűgnek, tehernek, monotonnak tartják. Mindez viszont lehet, hogy egyszerűen csak annak köszönhető, hogy nem találtak rá a nekik megfelelő mozgásformára. 

Nem csak a futás vagy a konditerem segíthet a céljaid elérésében, akkor sem, ha valószínűleg ezek jutnak eszedbe először, ha a fogyás lebeg a szemeid előtt. Gondoltál már például a táncra? Amennyiben szereted a zenét, a jó hangulatot, esetleg a pároddal közös hobbit keresel, és szenvedés nélküli mozgásra vágysz, érdemes lehet sorra venned a különböző táncfajtákat is. A kínálat óriási: a néptánctól kezdve a szalontáncon át egészen a kifejezetten sportolási célra megalkotott zumbáig számos verzióból válogathatsz. 

Tánccal a karcsúbb alakért

A tánc egy aerob kardiomozgásforma, ami feltölt, kikapcsol, átmozgatja az izmaidat, kellemesen elfáraszt, és még jelentős mennyiségű kalóriát is égethetsz vele. Növeli az állóképességet, javítja az egyensúlyt és a rugalmasságot, támogatja az immunrendszert. Talán még az eddigieknél is fontosabb, hogy nagy segítséget nyújthat a stresszkezelésben is, márpedig az állandó idegeskedés és szorongás napjaink egyik legfenyegetőbb egészségügyi problémájává nőtte ki magát, és egyébként a testsúly gyarapodásában is megmutatkozhat. Bár a diéta során általában nem tulajdonítanak neki nagyobb fontosságot, a stressz eliminálása még a fogyáshoz is kulcsfontosságú. 

Az, hogy mennyi kalória égethető el a tánc során, több mindentől függ. Az intenzitás és a gyorsaság nem elhanyagolható tényező ebből a szempontból, de a mozgást végző egyén is számít, például nagyobb túlsúly esetében a mozgás több kalóriát éget el. Így aztán a következő táncoknál megadott értékek csak hozzávetőlegesek. A választásnál viszont ne csak a számokat vedd figyelembe, próbálj ki akár többet, és amellett tedd le a voksod, amelyiket a leginkább örömmel tudsz végezni!

Zumba

A főleg latin zenékre, ritmusokra épülő zumba jó hangulatú tánc és fitneszprogram egyben, ami sok más tánc alaplépéseit vegyíti. A test minden részét átmozgatja, és már több fajtája is létezik, a zumba toning például súlyokat is beépít a programba. Becslések szerint átlagos testalkattal, egy egyórás, intenzív edzés során akár 650 kalóriát is el lehet égetni vele. 

Hastánc

A hastáncot edzettségi szinttől függetlenül bárki művelheti, aki kedvet érez magában hozzá. Bár a neve azt sugallja, de nem csak a has izmait dolgoztatja meg, az egész törzsre jó hatással van. Segít a helyes testtartás elsajátításában, a gerinc melletti izmok erősítésében és az alakformálásban is. A megfigyelések szerint az emésztést is jócskán támogatja. Egy óra alatt körülbelül 300 kalóriát éget el. 

Salsa

A salsa az egyik legnépszerűbb, szenvedélyes latin tánc. Amellett, hogy remek közös program lehet a pároknak, a test átmozgatására is kifejezetten alkalmas. Egy óra alatt akár 400 kalória is elégethető vele. Eleinte a lépések megtanulása, a technika elsajátítása miatt lassabb a tempó. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Szving

A szving vagy swing táncokhoz többféle tánc tartozik, eredetileg az Egyesült Államokban az 1900-as évek első évtizedeiben kialakult verziókra, amiket jazz-, illetve swingzenére táncoltak, alkalmazták az elnevezést. Jellemzője a játékosság, a vidámság, de összetett lépések, forgások, akrobatikus elemek is színesítik. Remek elfoglaltság lehet párok számára is. Egy óra alatt 300-500 kalória elégetését teszi lehetővé. 

Rúdtánc

A rúdtánc itthon is egyre nagyobb népszerűségnek örvend, és mind többen tudják, hogy sportként űzve korántsem azonos a klubokban űzött, erotikus verzióval. A táncelemek mellett akrobatikus trükköket is tartalmaz, nagy állóképességre, rugalmasságra és erőre van hozzá szükség, cserébe viszont mindezek fejlesztésében is segít, és látványosan formálja az egész testet. Ízületi panaszok esetén nem a legjobb választás. Egy óra alatt körülbelül 300-350 kalóriát lehet elégetni vele. 

A tánc örömteli mozgásforma, amely oktató segítségével, szervezett formában biztonsággal végezhető. Fontos, hogy itt is iktass be pihenőnapokat, és ne feledkezz meg a bemelegítésről és a nyújtásról sem. Amennyiben mozgásszervi panaszokkal küzdesz, a választás előtt egyeztess kezelőorvosoddal, gyógytornászoddal!

8 igen hatásos gyakorlat az alhas formálására

Sokan azt gondolják, hogy a feszes, lapos has feltétele, hogy naponta több száz felülést csináljanak, valójában azonban a legelső sikert az életmódváltással érhetik el. Látványosabb lesz a diéta hatása, ha a megfelelő étrend mellett elkezded a köldök alatti, valamint a középső terület edzését is, ami az izmok megtartásában és formálásában segít.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük