Több zsírt éget, mint az átlagos edzésformák: 8 ok, amiért próbáld ki a magas intenzitású szakaszos edzést

Bárhol és bármikor tudsz HIIT-gyakorlatokat végezni, még felszerelés sem kell hozzá.

GettyImages-887361526

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A magas intenzitású szakaszos edzés minden mozgásformát magába foglal, amikben erősen és kevésbé megfeszített tempójú gyakorlatok megszabottan váltakoznak. Az utóbbiakba akár a pihenés is beletartozhat.

Ennek az edzésfajtának köszönhetően gyorsan emelkedik a pulzus, nem beszélve arról, hogy rövidebb idő alatt több kalóriát éget el a szervezet, ami a pihenőszakaszokban sem áll le.

Egyszerű és hatásos módszer

A HIIT - vagy magas intenzitású szakaszos edzés - tökéletes mindazoknak, akik rohanós életet élnek, és a maradék szabadidejükbe szeretnének némi testmozgást belesűríteni. Kutatások megmutatták, hogy egy 15 perces HIIT-edzés heti háromszor végezve sokkal effektívebb, mintha ugyanennyiszer egy órát futópadozna valaki, valamint hogy csupán két hét HIIT legalább annyira javítja az emberek aerob kapacitását, mint hat-nyolc hét állóképesség-fejlesztő edzés.

GettyImages-1167935192
Fotó: microgen / Getty Images Hungary

Több zsírt éget

Nemcsak több zsírt éget, mint egy átlagos kardioedzés, de az erős és szakaszos terhelések a test regenerálódási sebességét is felgyorsítják. Ez azt jelenti, hogy egy HIIT-edzés után az elkövetkezendő 24 órában több kalória ég el, mint ugyanannyi futópadon töltött idő után. Ezt hívjuk utóégésnek. Jó tudni, hogy még akkor is égeted a zsírt, amikor nem mozogsz.

Egészségesebb szív

Habár nem mindenkit vonz, hogy edzés alatt eksztatikus élményeket hajkurásszon, az anaerob küszöb átlépésével a szív is hatásosan edzhető. Egy erre irányuló tanulmány szerint nyolc hét HIIT-edzés után a kísérlet alanyai kétszer akkora távolságot tudtak azonos sebességgel lebiciklizni, mint a vizsgálatok kezdete előtt.

Nincs szükség felszerelésre

Futással, biciklizéssel, ugrókötelezéssel is kitűnő HIIT-gyakorlatokat lehet összeállítani, és semmilyen, illetve csak minimális felszerelést követelnek. Térdemelés, helyben futás vagy bármilyen saját testsúlyos gyakorlat, például kitöréses mozdulatok is alkalmasak rá.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Kevesebb testzsír izomvesztés nélkül

Nem könnyű úgy fogyókúrázni, hogy a zsírégetés mellett ne csökkenjen az izomtömeg is. Amíg úgy néz ki, hogy az általános kardiózás még ösztönzi is az izomvesztést, bizonyos kutatások azt mondják, hogy a súlyzós gyakorlatok és a HIIT-edzésformák is segítenek a fogyókúrázóknak, hogy megőrizzék nehezen épített izomzatukat, miközben a súlyveszteség nagyrészt a testben lerakódott zsírokból származik.    

Serkenti az anyagcsere-folyamatokat

Mindamellett, hogy ösztönzi a zsírégetést és az izomzat megőrzését, a HIIT-gyakorlatok a növekedési hormonok termelődését is stimulálják. Magas intenzitású szakaszos edzések után az elkövetkezendő 24 órában a test 450%-kal több növekedési hormont termel, amivel az öregedési folyamatokat is ellensúlyozni tudja, ha rendszeresen csinálják.

Bárhol tudsz gyakorlatokat végezni

Annak következtében, hogy se nem felszerelés-, se nem időfüggő, gyakorlatilag bárhol lehet HIIT-gyakorlatokat végezni. Mivel a lényeg azon van, hogy a nagy intenzitású szakaszokat enyhébb, felépülési szakaszok kövessék, és azok szabályszerűen ismétlődjenek, bármilyen helyszínhez tudsz alkalmazkodni.

GettyImages-1160241423
Fotó: microgen / Getty Images Hungary

Igazi kihívást jelent 

A HIIT nem egy olyan mozgásforma, ami közben akár tv-t is lehet nézni, vagy edzőtársakkal csacsogni, odafigyelést és pontosságot, maximális teljesítményt igényel. Mivel rövid időintervallumokról beszélünk, a HIIT teljes koncentrációt igényel, ami a mentális állóképességet is próbára teszi.

8 saját testsúlyos gyakorlat otthonra, ami gyönyörű alakot farag

A saját testsúlyos gyakorlatok nem csak azért jók, mert otthon, a tévé előtt is elvégezhetők, de az álomalak eléréséhez nem kell semmi extra sporteszköz, csupán a saját tested. Ezek a gyakorlatok éppoly hatékonyak, mint más típusú mozgásformák: remekül égetik a zsírt, formálják az izmokat, és arra is tökéletesek, ha feszesíteni vagy alakot formálni szeretnél. 

(Képek: Getty Images)

Ezt is szeretjük