9 étel és ital, ami károsítja a hasnyálmirigyet, mégis sokan fogyasztják: elhízást és cukorbetegséget okozhatnak

A hasnyálmirigyet is leterhelhetik bizonyos élelmiszerek, amiknek a fogyasztását érdemes kerülni, de legalábbis a minimálisra csökkenteni.

Hasnyálmirigyre káros ételek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A hasnyálmirigy az egyik legfontosabb szervünk, feladata többek között az inzulin termelése, mely hormon elősegíti, hogy a vérben lévő glükóz, azaz vércukor a sejtekben energiává tudjon alakulni.

Az egészségtelen étrend és a mozgásszegény életmód kikezdheti a fontos mirigyet, aminek következtében inzulinrezisztencia vagy cukorbetegség is kialakulhat.

Hasnyálmirigyre káros ételek

Az egyik legfontosabb hormontermelő szervet érdemes kímélni, hogy minél tovább egészségesen működjön. Létfontosságú, hiszen az általa termelt emésztőenzimek révén feldolgozza a zsír nagy részét, tehát minél több olajos, zsíros élelmiszer kerül elfogyasztásra, annál nehezebben működik. Ahogy növekszik a vérzsír mennyisége, úgy emelkedik meg a hasnyálmirigy-gyulladás és egyéb súlyos betegségek kockázata is. A mindennapokban használt, fogyasztott élelmiszerek között számos olyan található, melyeknek túlzó bevitele súlyos károkat okozhat a mirigyben.

A zsíros tejtermékek nagyon leterhelik a szervet, érdemes őket zsírszegény fajtákra cserélni. A hasnyálmirigy olyan emésztőenzimeket termel, melyek segítenek feldolgozni a zsírokat, probléma esetén begyulladhat, egyúttal romolhat a zsírfeldolgozás is.
A normál margarin helyett szintén érdemes a csökkentett zsírtartalmút választani, és javasolt hevítés nélkül használni őket. Ugyan Magyarországon csak olyan termékek hozhatók forgalomba, melyek zsírtartalmában 100 grammonként legfeljebb 2 gramm transzzsírsav található, így is maximum napi 2-3 grammot javasolt fogyasztani belőle.
A vörös hús és a feldolgozott húsok a hasnyálmirigyrák kialakulásának a kockázatát növelik meg, melyet egy 2012-es kutatásban bizonyítottak is. Ezt tartják az egyik legveszélyesebb rákként számon, mert nehezen gyógyítható, és hamar képez áttéteket is.
A belsőségek túlzó fogyasztása szintén hozzájárulhat ahhoz, hogy a kettős működésű mirigyben gyulladás alakuljon ki. A belsőségek közül egyedül a csirkemáj az, amit bátran lehet fogyasztani.
A majonéz szintén magas olajtartalma miatt nem ajánlott gyakori fogyasztásra, ezenkívül a benne lévő zsíros tojássárgája miatt is redukálandó a bevitt mérték.
Az olajban sült ételek, mint a sültkrumpli, a rántott hús, a rántott zöldségek mind-mind magas olajtartalmuk miatt kerülnek a hasnyálmirigy működésére nézve kedvezőtlen ételek listájára. Érdemes ezeket natúran, grillezve vagy párolva fogyasztani, és csak nagyon kevés olajat használni a sütéshez.
A péksütemények és a cukros desszertek szintén károsak lehetnek a mirigyre nézve, mivel gyakran túlzó cukormennyiséget és olajokat, zsírokat tartalmaznak. Ezeknek a fogyasztását is érdemes minimalizálni, hogy minél tovább legyen egészséges a hormonrendszer egyik legfontosabb szerve.
A hozzáadott cukrot tartalmazó italok ugyancsak ellenségei a hasnyálmirigynek, de valójában a szervezet egészének nem tesznek jót. Gyakran az eleve természetes gyümölcscukor-tartalmuk miatt már édes gyümölcslevekbe még pluszban hozzáadják, erősen javasolt mindig elolvasni a csomagoláson feltüntetett összetevők listáját.
Az alkohol nemcsak a májat terheli le, hanem a hasnyálmirigy működésében is kárt okozhat, akár krónikus hasnyálmirigy-gyulladás is kialakulhat a hatására.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük