Puffadás, hasi görcsök, bélgáztermelődés: 3 jel, hogy kevés az emésztőenzim a testben

A fehérjék, zsírok és szénhidrátok megemésztését és hasznosítását az enzimek végzik.

GettyImages-1213659578
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az enzimek olyan fehérjetermészetű óriásmolekulák, amelyek minden sejtünkben megtalálhatóak, és alapvető szerepet töltenek be bizonyos életfolyamatok fenntartásában, többek között a táplálékok lebontási folyamatában, a fehérjeszintézisben, sejtosztódásban, valamint az anyagcsere és az immunrendszer megfelelő működésében.

Hiánya székrekedést, puffadást, hasi görcsöket, bélgáztermelődést, hasmenést jelezhet, súlyosabb esetben olyan betegségek kialakulásáért lehet felelős, mint az irritábilis bél szindróma, a kontaminált vékonybél szindróma, a hasnyálmirigy-gyulladás, a Crohn-betegség, de különböző allergiák, fertőzések kialakulásának kockázatát is fokozza.

Emésztőenzimek szerepe a táplálékok lebontásában

A bevitt tápanyagok nagy méretű molekulákból állnak, amit a szervezetünk nem tud ilyen módon hasznosítani, ehhez sokkal kisebb, homogénebb részekre kell bontani. Ebben a munkában segítenek az emésztőenzimek, amelyek a fehérjék, zsírok és szénhidrátok emésztését és hasznosítását végzik.

GettyImages-892955888

A lebontó enzimek főként a hasnyálmirigyben termelődnek, de a táplálék lebontása már a szájban elkezdődik a fogak és a nyálban található keményítőbontó enzim, az amiláz segítségével. Az amiláz mellett két fontos emésztőenzim a lipáz és a proteáz. Míg előbbi a zsírok, addig utóbbi az állati fehérjék lebontásában vesz részt.

Ha az emésztőrendszerben valamelyik enzimből kevesebb termelődik, a szervezet a tápanyagot nem lesz képes teljesen lebontani, így különböző gyulladásokat és számos egyéb kellemetlenséget okozhat. A megfelelő emésztőenzimek pótlásával elősegíthető az egészséges emésztés, csökkenthetők a gyomorpanaszok.

A cikk az ajánló után folytatódik

Jelek, amelyek enzimhiányhoz vezetnek

  • Az amiláz hiányakor a szénhidrátok cukormolekulákká történő bontásának zavara lép fel, azaz az emésztetlen szénhidrátok miatt hasmenés, étkezés utáni görcsök, haspuffadás, teltségérzet jelentkezhet.
  • A lipázhiány során a zsírok lebontásának zavara lép fel, a szervezet ilyenkor a nagyobb vérzsírmolekulákat nem tudja lebontani. A máj és az epe fontos szerepet játszik a zsírok lebontásában, de ha nincs elég lipáz, a szervek megnagyobbodhatnak, epekő alakulhat ki, az érintettnél hasi fájdalmak jelentkeznek, hasnyálmirigy-gyulladás alakulhat ki. Pattanásos, gyulladásos bőr és zsíros széklet is megfigyelhető az enzim hiánya esetén.
  • A proteáz katalizálja a fehérjék lebontását kisebb peptidekké, majd aminosavakká. Hiánya fertőzésekhez és különböző gyulladásokhoz is vezethet.
GettyImages-868196718

Emzimbarát ételek

Az emberi szervezet természetes úton állítja elő a létfontosságú katalizátorként működő enzimek egy részét, másik részüket enzimdús ételek pótlásával, nyers zöldség- és gyümölcsfogyasztással lehet pótolni. Az ananász egy proteáz enzimet, bromelánt tartalmaz, a banán amilázt és maltázt, a kefir lipázt, laktázt és proteázt, az avokádó lipázt, a papaya papaint, mely szintén növényi proteáz. Az emésztőenzimek gyógyszertárakban vagy bioboltokban kapható étrend-kiegészítő készítményekkel is jól pótolhatók.

Mikrobiom-diéta

A mikrobiom-diéta gyulladáscsökkentő hatásával hozzájárul a bélflóra helyreállításához, ezáltal csökkentve a túlsúly kialakulásának esélyét. 

(Borító- és ajánlóképek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük