Helyreállítja a bélflórát és csökkenti a gyulladást: mikrobiom-diéta mintaétrenddel
Így hozd rendbe az emésztőrendszered a mikrobiom-diéta segítségével.

- Tökéletes mosásra vágysz? Ezeket tartsd szem előtt! (x)
- Így okosítsd fel az irodát! (x)
- Thomas Anders Budapesten! (x)
- „Szeretek vezető lenni, de még jobban szeretem, hogy nőként lehetek az” (x)
- Jótékonysági főzés Dobó Ágival (x)
- A természet ihletet ad (x)
- Így biztosíthatod a higiéniát az otthonodban! (x)
- Az 55 éves Sophie Marceau gyönyörűbb, mint valaha, nem fog rajta az idő: szépségtitkai egyszerűbbek, mint gondolnád »
- Extra dús, rugalmas, göndör fürtök hajsütő vas nélkül: így hasznosítsd újra a megmaradt műanyag szívószálakat »
- Gyönyörű cipők nyári kalandozásokhoz, ahogy még nem láthattad: a magyar márka kampányára mindenki felfigyel »

- Melyik magyar városban van a képen szereplő székesegyház? Tippelj a kvízben!
- 10 kérdéses villámkvíz a magyar gasztronómiáról: milyen töltelék van a Gundel-palacsintában?
- Melyik oldalon található a máj? 8 kérdéses kvíz az emberi szervezet felépítéséről
- A 4 legrosszabb reggeli, amit mégis sokan fogyasztanak: pillanatok alatt megemelik a vércukorszintet
- Ennyi perc az ideális szex, mondják a kutatók - A többségnél a fele sincs meg
Az emberi gyomorban számtalan mikroba él együtt, ezen mikroorganizmusok összességét nevezik bélflórának, amelyek a mikrobiom nagy részét alkotják. Befolyással vannak a belek és az emésztőrendszer egészségére, és biztosítják a test védelmét olyan módon, hogy egyrészt fontos anyagokat állítanak elő, másrészt pedig megakadályozzák betegséget okozó mikrobák megtapadását.
A bélflóra egyensúlyának felbomlása emésztési és felszívódási zavarokat okoz, ami a fogyókúrával is összefüggésbe hozható, így különösen fontos megőrizni egyensúlyát. Erre a jó a mikrobiom-diéta, amely gyulladáscsökkentő hatásával hozzájárul a bélflóra helyreállításához, ezáltal csökkentve a túlsúly kialakulásának esélyét.
Hogyan működik a mikrobiom-diéta?
A mikrobiom-diéta nagy hangsúlyt fektet a jó minőségű, természetes élelmiszerek fogyasztására a szintetikus, sok adalékanyagot tartalmazó ételekkel szemben. Az ipari termeléssel előállított zöldségek, gyümölcsök és állati termékek fogyasztását sem támogatja az étrend. Ezalatt szabadtartású, antibiotikummal nem kezelt állatok húsát, nem vegyszerezett zöldségeket és gyümölcsöket értünk. A diétát 2015-ben Raphael Kellman orvos fejlesztette ki, és három szakaszból áll.

Első szakasz
Az első szakasz 21 napig tart, és megköveteli bizonyos élelmiszer-típusok kiiktatását.
Az első szakaszban tilos gluténtartamú élelmiszereket, hüvelyeseket, tojást, tejtermékeket, olajban sült ételeket, hozzáadott, mesterséges adalékanyagokkal ellátott ételeket és italokat, magas keményítőtartalmú ételeket fogyasztani.
Helyettük előnyt élveznek a friss alapanyagokból készült táplálékok, mint például az édesburgonya, fokhagyma, sárgarépa, retek, káposzta, avokádó, paradicsom, de az erjesztett ételek is ide tartoznak, ilyen például a kefir vagy a joghurt. A diéta előnyben részesíti a prebiotikus ételek fogyasztását is, mint például a dió, zabfélék vagy hagymafélék, amelyek elősegítik a hasznos baktériumok elszaporodását az emésztőrendszerben.
Második szakasz
A második szakasz 28 napig tart. Ebben a fázisban visszakerülhetnek az étrendbe a tejtermékek, gabonafélék és a tojás csakúgy, mint a magasabb keményítőtartamú zöldségek és gyümölcsök, például a banán vagy a mangó.
Harmadik szakasz
Az utolsó szakasz a szinten tartásról szól, mivel ekkorra már visszaáll a mikrobiom egyensúlya. Kellman arra ösztönzi az embereket, akik mikrobiom-diétát folytatnak, hogy kerüljék el a kalóriák számolgatását, ezáltal jobban tudnak figyelni a testük jelzéseire.

Háromnapos mintaétrend
Első nap
- Reggeli: almából és körtéből készült diós gyümölcssaláta.
- Tízórai: répacsíkok.
- Ebéd: tyúkhúsleves zöldségekkel
- Uzsonna: curry-vel fűszerezett sült karfiol.
- Vacsora: grillezett lazac sült kelbimbóval és céklával.
Második nap
- Reggeli: mandulalisztből készült palacsinta.
- Tízórai: pár szem dió és szőlő.
- Ebéd: zöldségsaláta csicseriborsóval és petrezselymes-citromos öntettel.
- Uzsonna: zellercsíkok avokádókrémmel.
- Vacsora: cukkinispagetti csirkehúsgombóccal.
Harmadik nap
- Reggeli: Szőlőből, dióból és köréből készült gyümölcssaláta.
- Tízórai: ananász.
- Ebéd: lazac zöldségsalátával.
- Uzsonna: sárgarépacsíkok humusszal.
- Vacsora: marhasteak párolt zöldségekkel.
8 szuperzöldség a zsigeri zsír ellen
Felülésekkel semmit nem tehetsz a makacs hasi zsír ellen, néhány szuperegészséges étel viszont segít felvenni a harcot ellene, természetesen a fogyást elősegítő kalóriabevitel mellett. Mutatjuk, mit tegyél a tányérra, hogy megszabadulj a hasi párnácskáktól!
Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary
OLVASD EL EZT IS!

- zsírégető táplálék
- fogyasztó praktikák
10 fogyókúrás szuperétel, amiből egyél sokat: zsírégető üzemmódba állítják a szervezetet

- gyulladás
- fogyasztó praktikák