Melyik gyümölcsben a legkevesebb a cukor? Nem mindegy, melyiket eszed diéta alatt

A gyümölcscukor fogyasztását a diéta során érdemes csökkenteni, de nem elhagyni.

Gyümölcsök diétához
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A legtöbb fogyókúrás étrend tiltólistáján első helyen szerepel a cukor étvágynövelő hatása miatt. Nem mindegy azonban, hogy milyen forrásokról és fajtákról van szó.

A finomított cukrok gyártási eljárása során mindent letisztítanak róluk, így elveszítik rost-, vitamin-, ásványi anyag- és fehérjetartalmukat. Ennek köszönhetően gyorsan felszívódnak, hamar megdobják a vércukorszintet, de nem sokáig biztosítanak energiát, így rövidesen újra rád tör az éhség. A természetesen előforduló cukrokkal azonban nem ez a helyzet.

Gyümölcsök diétához

A gyümölcsök tele vannak a szervezeted számára hasznos tápanyagokkal - antioxidánsokkal, rosttal, vitaminokkal, ásványi anyaggal. Sok fogyókúrázó mégis teljes mértékig kiiktatja őket a cukortartalmuk miatt. A gyümölcsökben szukróz, glükóz - szőlőcukor - és fruktóz - gyümölcscukor - található. Szénhidrátjaik gyors felszívódásúak, de nem kell kimaradniuk az étrendből.

Csak arra ügyelj, hogy fogyassz melléjük mindig más, magas rosttartalmú ételt - magvakat, zabpelyhet -, sose edd őket magukban. Emellett válogasd meg, hogy milyen gyümölcsöket fogyasztasz, de nem csak a cukortartalom szerint. A legjobb, ha azokat részesíted előnyben, melyekben glükóz van több, és fruktóz kevesebb. A gyümölcscukrot csak a máj képes felhasználni, a feleslegből rögtön zsír keletkezik. A szőlőcukor ezzel szemben az izmok és az agy számára is táplálék, ezért valószínűbb, hogy raktározás helyett felhasználásra kerül, főleg, ha reggel vagy edzés előtt eszed. A következő gyümölcsök mind jó választást jelentenek!

A málna 100 grammjában csak 4 gramm cukor van, de rengeteg, 7 gramm rost.
Fotó: MariaBrzostowska / Getty Images Hungary
Az eper 5 grammot tartalmaz, és mellé 2 gramm rostot, és igazi antioxidáns-bomba.
Fotó: m-imagephotography / Getty Images Hungary
A pink grépfrútból egy 100 grammos adaggal 7 gramm cukrot viszel be sok C-vitaminnal, vízhajtó káliummal együtt.
Az érett meggyben csak 8 gramm cukor van, de kiemelkedő mennyiségű mellette az antioxidáns.
Fotó: anna1311 / Getty Images Hungary
A narancs 8,5 gramm cukrot tartalmaz, aminek alig negyede fruktóz. C- mellett A-vitamint is biztosít a gyümölcs.
Az A-vitaminban dús sárgabarack 100 grammjában 9 gramm a cukor.
Fotó: margouillatphotos / Getty Images Hungary
A kivi 9 gramm cukrot és jókora mennyiségű C-vitamint, rezet, K-vitamint biztosít.
A többi bogyónál jóval többet, 10 grammot tartalmaz az áfonya, de antioxidánsban, vitaminban kivételesen gazdag.
Fotó: Alexandra Grablewski / Getty Images Hungary
Az alma 10 grammot tartalmaz, ami mellé 2,4 gramm élelmi rost tartozik. Néha egy-egy fél alma még belefér.
A mandarin a C-vitamin és B-vitaminok jó forrása, mézédes, de csak 11 gramm benne a cukor.

Vásárolj Femina Klub bérletet!

Vásárolj bérletet, és vegyél részt a 2025-ös év különleges előadásain, ahol izgalmas témákról hallhatsz elismert szakértőktől és közéleti személyiségektől. 

  • Kajdi Csaba, aki humorral és őszinteséggel osztja meg tapasztalatait nőkről és élettapasztalatairól "Anyámtól a modellekig" témában.  2025.02.19.
  • Steigervald Krisztián, aki a generációk közötti kommunikáció kihívásait tárgyalja "Boomerek és Zoomerek" című előadásában. 2025.04.09.
  • Kepes András, aki megmutatja milyen eszközökkel érhetjük el, hogy egyszerre legyünk boldogok, sikeresek és tudatosak. 2025.06.05.

További részletek: feminaklub.hu/

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük