Félórás, szakaszos edzésterv kezdő futóknak: hamar meglehet az 5 km

Ez a szakaszos futóedzés segít hamar jó állóképességre szert tenni, és elérni az 5K-t.

futas 1
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az intervallum, vagyis szakaszos edzés az egyik leghatékonyabb edzéstípus, amit jelenleg ismerünk, de nemcsak a zsírégetésben bajnok, arra is ideális, hogy javítsa az ember állóképességét. Ez egy nagyon egyszerű edzésmódszer, melynek szakaszossága abból áll, hogy hosszabb-rövidebb, különböző intenzitású intervallumok váltják benne egymást, melyek során a testnek van ideje regenerálódni.

Ha az 5 kilométeres célt tűzted ki magad elé - akár versenyen szeretnél indulni, akár csak az állóképességedet vagy a teljesítményedet szeretnéd növelni -, érdemes kifejezetten olyan, szakaszos edzéstervet keresned, amelyik összhangban van ezzel a céloddal. 

Így készülj az 5000-re!

Az alábbi edzéstervet kezdő futók is nyugodtan kipróbálhatják, hiszen a tempókat mindenki a saját képességeihez mérheti. Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy minden futóedzés előtt fontos a bemelegítés, és, ha hosszabb edzésbe kezdesz, mielőtt nekiállnál a szakaszoknak, bevezetésként kezdd a kört 5-10 perc könnyed kocogással!

futas tavasz

Szakaszos edzésterv 1200 méterhez:

  • 200 méter sprint tempóban,
  • 400 méter kellemes középtempóban,
  • 600 méter kocogás,
  • 200 méter sprint tempóban.

Ha már elég magabiztosnak érzed a teljesítményedet ezen az 1400 méteres szakaszon, akkor az utolsó sprint után iktass be egy 400 méteres középtempós szakaszt, majd kezdd elölről a sort, így egy 3200 méteres edzést kapsz, ha pedig már ez sem okoz gondot, a végére megint csak biggyessz egy 400 méteres középtempós futást, és ismételd harmadszor is a szakaszokat, így kijön az alábbi, 5000 méteres edzés.

Szakaszos edzésterv 5000 méterhez:

  • 200 méter sprint/400 méter középtempó/600 méter kocogás/200 méter sprint,
  • 400 méter középtempó - átvezetés,
  • 200 méter sprint/400 méter középtempó/600 méter kocogás/200 méter sprint,
  • 400 méter középtempó - átvezetés,
  • 200 méter sprint/400 méter középtempó/600 méter kocogás/200 méter sprint.

Figyelj oda, hogy soha ne egyből az 5000 méteres távval kezdd, ha még nem vagy formában, vagy újonc futó vagy. Szépen, fokozatosan építsd fel a teljesítményedet addig a pontig, amíg már az 5000 méter sem okoz gondot.

A cikk az ajánló után folytatódik

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Hatékony és gyors bemelegítés

Kezdd az edzést ezekkel a bemelegítő gyakorlatokkal, hogy utána hatékonyabban és sérülésmentesen dolgoztathasd meg az izmaidat. Csak 5-10 percbe kerül az egész, de megéri.

A képek forrása Getty Images.

Ezt is szeretjük