8 élelmiszer, ami nagymértékben hozzájárul a zsírmáj kialakulásához - Az adalékanyagokra is figyelni kell

A máj elzsírosodásának hátterében gyakran a helytelen táplálkozás áll.

Zsírmáj kockázatát fokozó élelmiszerek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az ember hajlamos lehet azt hinni, hogy a máj károsodásáért csak a túlzásba vitt alkoholfogyasztás tehető felelőssé. Valóban viszont a szerv leggyakoribb betegsége a nem alkoholos zsírmáj, ami idővel visszafordíthatatlan elváltozásokhoz, májzsugorodáshoz is vezethet. 

A máj elzsírosodásában hangsúlyos szerepet játszik az életmód, azon belül is a táplálkozás. A szerv védelmében érdemes tehát fokozottan odafigyelni az étrendre.

Zsírmáj kockázatát fokozó élelmiszerek

Zsírmáj esetén a májsejtekben túl sok zsír raktározódik el. A betegségnek létezik alkoholos és nem alkoholos változata is, utóbbi világszerte rendkívül elterjedt, idősek, cukorbetegek és a has környéki zsírfelhalmozódással élők körében különösen gyakori. Az állapot általában nem jár kifejezett tünetekkel, olykor előfordulhat fáradtság, valamint fájdalom, diszkomfortérzet a has jobb felső részén. A probléma megelőzésében segíthet az egészséges táplálkozás, a máj szempontjából káros élelmiszerek kerülése, visszaszorítása az étrendben.

A gyümölcslevekről sokan úgy gondolják, hogy az egészséges táplálkozás részét képezik, valójában viszont gyakran feleslegesen sok, üres kalóriát jelentenek. Megemelhetik a vércukorszintet, szerepet játszhatnak a hasi hízásban. A nem százszázalékos változatok pedig hozzáadott cukrot is tartalmaznak. Rendszeres fogyasztásuk hozzájárulhat a nem alkoholos zsírmáj kialakulásához.
Fotó: Getty Images Hungary
A szénsavas italok gyakori fogyasztása szoros kapcsolatot mutat a demenciával, egyes fogászati problémákkal és a nem alkoholos zsírmájjal is.
Fotó: Getty Images Hungary
A hozzáadott cukor, ami nemcsak az édességekben, hanem a feldolgozott élelmiszerek zömében megtalálható, jelentős mértékben hozzájárulhat a nem alkoholos zsírmáj kialakulásához. Fokozza a túlsúly és az inzulinrezisztencia, illetve a cukorbetegség kialakulásának valószínűségét is.
Fotó: Peter Dazeley / Getty Images Hungary
A feldolgozott élelmiszerekben, így az üdítőitalokban is, gyakran szerepel úgynevezett magas fruktóztartalmú kukoricaszirup, ami édesebb és olcsóbb, mint a cukor, ráadásul a termékek hosszabb eltarthatóságához is hozzájárul. Ugyanakkor szoros kapcsolatot mutat a zsírmáj és a szénhidrátanyagcsere-zavarok kialakulásával.
Fotó: Getty Images Hungary
A túl magas sóbevitel szintén fokozza a zsírmáj kockázatát. A WHO ajánlása szerint napi 5 gramm alá kellene szorítani a sófogyasztást, ami kevesebb, mint egy teáskanálnyi. Ez a mennyiség, ha nem figyel oda az ember, a sokszorosára nőhet naponta.
Fotó: Creativ Studio Heinemann / Getty Images Hungary
A péksüteményekkel nemcsak az a baj, hogy bőséggel tartalmaznak hozzáadott cukrot, ami a nem alkoholos zsírmáj kialakulásában fontos szerepet játszhat, hanem az is, hogy általában finomlisztből készülnek, ami szintén rossz hatással van a vércukor- és inzulinszintre, mivel a szénhidrátok felszívódását nem lassítják a teljes kiőrlésű lisztekben megtalálható rostok.
Fotó: Getty Images Hungary
A vörös húsok jelentősen emelik a köznyelvben „rossz koleszterinként” emlegetett LDL-koleszterin szintjét, magas a telítettzsír-tartalmuk, így aztán szerepük lehet a nem alkoholos zsírmáj kialakulásában, főleg akkor, ha nem törekszik mértékletességre az ember. A feldolgozott húskészítmények szintén problémásak ilyen szempontból, ráadásul még hozzáadott cukrot is tartalmazhatnak.
Fotó: Getty Images Hungary
A bő olajban sült ételek zsír- és kalóriatartalma is magas, hozzájárulnak az elhízáshoz, a magas koleszterinszinthez és így a nem alkoholos zsírmáj kialakulásához is.
Fotó: Getty Images Hungary

Nézd meg ezt is! 8 erős, májvédő gyógynövény

Bizonyos gyógynövények támogathatják a máj működését, azonban lényeges, hogy a testmozgást és a megfelelő étkezést nem helyettesítik! Mielőtt teaként, étrend-kiegészítőként beépítenéd őket a táplálkozásodba, mindenképp konzultálj szakemberrel róluk, különösen akkor, ha gyógyszereket szedsz. 

Segítenek a zsírmáj megelőzésében, csökkentik a gyulladást a szervezetben: 8 erős, májvédő gyógynövény

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük