8 élelmiszer, ami nagymértékben hozzájárul a zsírmáj kialakulásához - Az adalékanyagokra is figyelni kell

A máj elzsírosodásának hátterében gyakran a helytelen táplálkozás áll.

Zsírmáj kockázatát fokozó élelmiszerek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az ember hajlamos lehet azt hinni, hogy a máj károsodásáért csak a túlzásba vitt alkoholfogyasztás tehető felelőssé. Valóban viszont a szerv leggyakoribb betegsége a nem alkoholos zsírmáj, ami idővel visszafordíthatatlan elváltozásokhoz, májzsugorodáshoz is vezethet. 

A máj elzsírosodásában hangsúlyos szerepet játszik az életmód, azon belül is a táplálkozás. A szerv védelmében érdemes tehát fokozottan odafigyelni az étrendre.

Zsírmáj kockázatát fokozó élelmiszerek

Zsírmáj esetén a májsejtekben túl sok zsír raktározódik el. A betegségnek létezik alkoholos és nem alkoholos változata is, utóbbi világszerte rendkívül elterjedt, idősek, cukorbetegek és a has környéki zsírfelhalmozódással élők körében különösen gyakori. Az állapot általában nem jár kifejezett tünetekkel, olykor előfordulhat fáradtság, valamint fájdalom, diszkomfortérzet a has jobb felső részén. A probléma megelőzésében segíthet az egészséges táplálkozás, a máj szempontjából káros élelmiszerek kerülése, visszaszorítása az étrendben.

Nézd meg ezt is! 8 erős, májvédő gyógynövény

Bizonyos gyógynövények támogathatják a máj működését, azonban lényeges, hogy a testmozgást és a megfelelő étkezést nem helyettesítik! Mielőtt teaként, étrend-kiegészítőként beépítenéd őket a táplálkozásodba, mindenképp konzultálj szakemberrel róluk, különösen akkor, ha gyógyszereket szedsz. 

Segítenek a zsírmáj megelőzésében, csökkentik a gyulladást a szervezetben: 8 erős, májvédő gyógynövény

Nézegess képeket!

Elolvasom

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük