Kevés szénhidrátot, de sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz: a zöldbab 3 áldásos hatása

A zöldbab alacsony szénhidráttartalma mellett gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, így tökéletesen illeszkedik az egészséges étrendbe.

Zöldbab hatása
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A zöldbab (Phaseolus vulgaris) egy sokoldalúan felhasználható zöldség, amely nemcsak finom, hanem rendkívül tápláló is. 

A zöldbab hatásai

A babfélék közé tartozó növény fogyasztása számos egészségügyi előnnyel jár, köszönhetően alacsony szénhidráttartalmának, valamint magas vitamin- és ásványianyag-tartalmának.

Vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag

A zöldbab rendkívül gazdag vitaminokban, különösen C-vitaminban és K-vitaminban, amelyek nélkülözhetetlenek a szervezet megfelelő működéséhez. A C-vitamin erős antioxidáns hatású, hozzájárul az immunrendszer erősítéséhez, valamint segíti a vas felszívódását. A K-vitamin fontos szerepet játszik a véralvadás szabályozásában, valamint a csontok egészségének megőrzésében.

Zöldbab hatása 1
Fotó: Jupiterimages / Getty Images Hungary

Ezenfelül a zöldbab ásványi anyagokban is bővelkedik, például kalciumban, magnéziumban és vasban. A kalcium elengedhetetlen a csontok és fogak egészségéhez, míg a magnézium szerepet játszik az idegrendszer megfelelő működésében és az izomfunkciók fenntartásában. A vas pedig nélkülözhetetlen az oxigénszállításban részt vevő hemoglobin előállításához - a vas további hatásairól itt olvashatsz többet!

Alacsony szénhidráttartalom, magas rosttartalom

A zöldbab alacsony szénhidráttartalma miatt ideális választás lehet azok számára, akik odafigyelnek a szénhidrátbevitelükre. Ennek köszönhetően segíthet a vércukorszint stabilan tartásában, és hozzájárulhat a testsúlycsökkentéshez is. A benne található rostok lassítják a szénhidrátok felszívódását, ami mérsékli a vércukorszint ingadozásait, és hosszabb távú teltségérzetet biztosít.

A cikk az ajánló után folytatódik

A gomba ellenes plusz

Micovag Plus hüvelykúp természetes eredetű összetevőkkel, tejsavval és kamillakivonattal egészíti ki a hüvelygomba kezelését. A tejsav visszaállítja a normál hüvelyi pH-t, így képes gátolni a gombák szaporodását, a kamillakivonat pedig enyhíti az égő érzést és csillapítja a kellemetlen viszketést. A Micovag Plus hüvelykúp a tünetek enyhítésével teszi teljessé a célzott gombaellenes terápiát. A gyógyszertárakban vény nélkül kapható gyógyászati segédeszköz.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Promóció

Ezen túlmenően jelentős mennyiségű élelmi rostot is tartalmaz, amivel támogatja az emésztést. A rostok segítenek a megfelelő bélmozgás fenntartásában, és szerepet játszanak a székrekedés megelőzésében is. Emellett csökkenthetik a koleszterinszintet, mivel megakadályozzák a koleszterin túlzott felszívódását a belekben.

Potenciális egészségügyi előnyök

A zöldbab fogyasztása hozzájárulhat a különböző krónikus betegségek kockázatának csökkentéséhez. Egyes kutatások szerint a zöldbabban található polifenolok antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek segíthetnek a szív- és érrendszeri betegségek, valamint bizonyos daganatos megbetegedések megelőzésében.

Továbbá a Phaseolus vulgaris kivonat a WebMD cikke szerint alkalmazható lehet testsúlycsökkentés céljából is, mivel gátolhatja a keményítő felszívódását, ezáltal mérsékli a kalóriabevitelt, ami hozzájárulhat a fogyáshoz, és csökkenti a derékkörfogatot.

Zöldbab hatása 2
Fotó: Maren Caruso / Getty Images Hungary

A zöldbab fogyasztási javaslatai

Fontos megjegyezni, hogy a zöldbabot mindig alaposan meg kell főzni, mivel a nyers bab héjában található lektinek gyomorpanaszokat okozhatnak. A főzés során ezek az anyagok lebomlanak, így a zöldbab biztonságosan fogyaszthatóvá válik. Zöldbabos recepteket itt találsz.

Mindenesetre vitathatatlan tény, hogy a zöldbab egy nagyon tápláló élelmiszer, amelynek rendszeres fogyasztása számos egészségügyi előnnyel járhat. Alacsony szénhidráttartalmának, magas vitamin- és ásványianyag-tartalmának, valamint rosttartalmának köszönhetően hozzájárulhat az egészséges életmód fenntartásához. 

A legtöbben kidobják, pedig ehető és egészséges: 4 jótékony hatású zöldség, ami változatosan használható fel

Egyes zöldségek sokkal változatosabban használhatók fel, mint gondolnád, olyan részeikből is egészséges finomságok készíthetők, amelyek gyakran a kukában végzik.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük